Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОДА обговорили заходи до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

У Харківській ОДА обговорили заходи до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

Засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2021 році заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи відбулось 19 квітня у режимі відеоконференції.

Представники міністерств і обласних державних адміністрацій розглянули питання щодо стану виконання заходів до річниці Чорнобильської катастрофи. Зокрема, участь в обговоренні взяли заступники голови Харківської ОДА Антон Деньгуб і Олександр Скакун.

За інформацією першої заступниці директора Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА Тетяни Бабенко, нині в області проживає 19576 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них – 9816 ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

«З обласного бюджету в межах Комплексної програми соціального захисту населення передбачено наступне: надання цільової адресної матеріальної допомоги саме до річниці Чорнобильської катастрофи на суму 1,1 млн грн, різним категоріям громадян - різні суми. Далі – санаторно-курортне лікування постраждалих громадян, віднесених до першої і другої категорій, та потерпілих дітей у супроводі батьків. На цю мету виділено 6 млн грн», – розповіла Тетяна Бабенко.

Заступниця директора департаменту наголосила, що в області діє програма «Пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», за якою передбачено виділення 11,4 млн грн, зокрема - на забезпечення ліками та зубопротезування тощо. А також проходження щорічного медогляду.

В області розроблено план підготовки та проведення у 2021 році заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до цього плану пройдуть зустрічі керівництва органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з постраждалими особами, будуть упорядковані місця поховань та прилеглих територій, які увіковічують пам'ять померлих ліквідаторів, проведення церемоній покладання квітів до пам’ятників та меморіалів.

«В онлайн-режимі у закладах освіти області за участю ліквідаторів протягом квітня відбуваються тематичні заходи, години спілкування, засідання у форматі круглого столу, семінари, лекції, бесіди з історії аварії на Чорнобильській АЕС. Крім того, проводиться обласний конкурс короткометражних відеофільмів „Чорнобиль. Як це було“ та фестиваль-конкурс вокального мистецтва „Чорнобильська мелодія“», – зауважила Тетяна Бабенко.

Також Тетяна Бабенко наголосила, що обласна державна адміністрація ініціювала надання додаткових пільг на рівні органів місцевого самоврядування, наприклад, на придбання житла, виділення земельних ділянок, надання окремим категоріям матеріальної допомоги, запроваджуються пільги на комунальні послуги вдовам, які не мають статусу тощо.