Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОДА відбулася зустріч з нагоди річниці звільнення будівлі облдержадміністрації

У Харківській ОДА відбулася зустріч з нагоди річниці звільнення будівлі облдержадміністрації

8 квітня 2014 року вінницький спецпідрозділ «Ягуар» звільнив ОДА від проросійських загарбників.

Участь у зустрічі з очевидцями тогочасних подій взяли заступники голови Харківської ОДА Антон Деньгуб, Роман Семенуха та Олександр Скакун.

«Я вдячний кожному з вас за вашу громадянську позицію. У той складний час я особисто бачив усе, що тут відбувалося, та вірив, що патріотичним силам і державі вдасться вистояти. Дуже швидко влада в регіоні разом з вами довела, що злочинці і негідники, які вирішили, що можуть виступати від імені Харківської громади, опинилися в місцях позбавлення волі», – зазначив Олександр Скакун.

Голова правління Благодійного фонду «Сестра Милосердя» Ярина Чаговець під час зустрічі згадала представників вінницького спецпідрозділу «Ягуар», які 8 квітня 2014 року звільнили будівлю Харківської ОДА від проросійських загарбників.

«Я розумію, що у них був наказ і вони повинні були його виконати. Але в той час ніхто не розумів, хто знаходиться в цій будівлі, які люди, скільки у цих людей вибухівки, зброї. Але хлопці звільнили ОДА, і я б хотіла їм подякувати. Ми завжди, коли буваємо у Вінниці, кажемо їм спасибі від харків’ян, – розповіла Ярина Чаговець. – Також хочеться подякувати харків’янам, які два тижні, поки хлопці жили в будівлі, допомагали: годували, приносили воду, теплий одяг. Намагалися зробити все, щоб хлопці відчували, що вони зробили це недарма».

Під час зустрічі присутні пригадали події того часу. Ігор Балута, який тоді очолював Харківську ОДА, подякував присутнім і згадав тих, хто загинув на фронті. Їх вшанували хвилиною мовчання. 

Ігор Балута підтримав пропозицію волонтерів зібрати згадки учасників подій.

«Усі, хто сьогодні у залі, – дійсно українські державники. Тому і вийшло у нас з вами відстояти українську державу на теренах Харківщини. І дуже слушна ідея зібрати спомини про події, які відбувалися. Можливо, облдержадміністрація проведе таку роботу та збере спогади учасників, це б було дуже доречно», – сказав Ігор Балута.

Заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха зазначив, що такий проєкт дійсно варто реалізувати та провести за результатами виставки у навчальних закладах області.

«Треба реалізувати такий проєкт, присвячений боротьбі за незалежність. Адже на той час це вже була російська агресія в гібридному вигляді», – сказав Роман Семенуха.

Заступник голови харківської ОДА Антон Деньгуб зазначив, що наразі в області діє регіональна Програма національно-патріотичного виховання молоді на 2019 – 2023 роки, в рамках якої можна реалізувати проєкти волонтерів.

«Також ми плануємо ухвалити регіональну програму розвитку громадянського суспільства, яка теж передбачає підтримку відповідних проєктів. Тому дуже сподіваємось на плідну співпрацю», – сказав Антон Деньгуб.