Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА пройшла нарада щодо попередження конфліктів на етнічному ґрунті відносно ромів

У ХОДА пройшла нарада щодо попередження конфліктів на етнічному ґрунті відносно ромів

Робоча нарада відбулася 8 квітня під керівництвом заступника голови Харківської облдержадміністрації Антона Деньгуба.

Також у нараді взяли участь представники поліції, депутати Харківської обласної ради та ромської спільноти, а також ромські громадські організації, зокрема ГО «Право на захист» і ГО «Інженери миру».

На початку зустрічі Антон Деньгуб привітав присутніх з Міжнародним днем ромів.

«Сьогодні, 8 квітня, у світі відзначають Міжнародний день ромів. Від імені голови обласної державної адміністрації Айни Тимчук та від себе особисто щиро вітаю ромську спільноту зі святом! Хочу побажати терпіння, сил та здоров’я у цей нелегкий час пандемії», – зазначив Антон Деньгуб.

Під час наради обговорили виконання на Харківщині Плану заходів щодо реалізації «Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року».

На Харківщині було розроблено і затверджено обласну програму виконання завдань названої Стратегії. Обласний план заходів полегшив ромам Харківщини доступ до отримання документів про реєстрацію актів цивільного стану і громадянства, сприяв у отриманні державної соціальної допомоги, освітніх і медичних послуг та іншого. Так, наприклад, за час реалізації стратегії видано 834 паспорта громадянина України.

«Щомісячно працівники підрозділів превентивної діяльності здійснюють моніторинг і виявляють усі факти скоєння порушень відносно ромської громади. Ми виявляємо ці порушення та вживаємо заходів щодо їх припинення. Ситуація у селищі Андріївка, що відбулась у 2020 році – єдина подія минулого року пов’язана з порушенням рівноправності осіб ромської громади. Але завдяки діям поліції не було допущено жодного протистояння та конфлікту», – повідомив старший інспектор відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності ГУНП в Харківській області Дмитро Акулов.

Обговорили на зустрічі стан справ із попередження конфліктів на етнічному ґрунті в селищі Андріївка Донецької ОТГ та заслухали доповіді представників ромських громадських організацій.

«Ні Конституція України, ні Закон України не розділяє людей за їх етнічне походження, національність і таке інше. У ХХІ столітті – це справді дикість розділяти людей. Я маю надію, що у такому конструктивному руслі, як сьогодні, і будуть проходити наші наступні зустрічі. Обласна адміністрація завжди готова надати місце і час для того, аби почути один одного та обмінятися баченням ситуації і, можливо, втрутитися в той час, коли це необхідно», – зазначив наприкінці зустрічі заступник голови ОДА Антон Деньгуб.