Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Мінцифрі презентували проєкт «Дія Сіty»

У Мінцифрі презентували проєкт «Дія Сіty»

Податки для ІТ-бізнесу в 5 разів нижчі, захист від неправомірних дій правоохоронних та перевіряльних органів, залучення інвестицій - такі переваги отримають ІТ-компанії від «Дія City».

«Дія City – це, перш за все, абсолютно прозорий правовий режим, який відкриває нові можливості для розвитку продуктових компаній та стартапів в Україні, - заявив Віцепрем’єр-міністр - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. - Українські айтішники - одні з найкращих у світі. Більша частина з них працюють в аутсорсингових компаніях. Я хочу, щоб українці створювали круті продуктові компанії у нашій країні. Я вірю, що завдяки «Дія Сіty» Україна стане найпотужнішим IT-хабом у світі».

Серед основних переваг «Дія City»: безпека ведення бізнесу: без корупційних схем, можливості для венчурного інвестування, віртуальна бізнес-країна з гнучкими умовами, STEM-освіта світового рівня в Україні, твоя інтелектуальна власність захищена, свобода обирати форму співпраці з ІТ-спеціалістами: золота середина між ФОПами та трудовими відносинами.

«Дія City» запроваджує такий правовий режим, в якому буде комфортно працювати усім учасникам ринку, впевнені у міністерстві. Проєкт стимулюватиме появу в країні компаній з доходом понад $100 млн. При цьому в кожного учасника ринку буде свобода вибору - режим «Дія City» чи звичайні умови праці. Участь у «Дія City» - добровільна. 

У межах спецрежиму «Дія City» діятимуть такі ставки податків: ПДФО - 5% замість 18%, військовий збір - 1,5%, ЄСВ - 22% від МЗП, податок на виведений капітал - 9% замість податку на прибуток (18%). 

Також проєкт «Дія City» запроваджує елементи системи загального або ж англійського права. А ще гнучку форму співпраці з ІТ-спеціалістами - GIG-контракти, які гарантуватимуть захист найманих працівників. А це відпустка, лікарняний, визначена тривалість робочого дня. Фактично айтішники завдяки «Дія City» отримають фріланс з гарантіями. 

«Дія City» - це драйвер не лише для IT-галузі, а й для всієї української економіки. Одна з основних цілей Мінцифри - збільшити частку українського ІТ-сектору до 10% ВВП (зараз частка становить близько 3,7-4,2%). Зокрема, «Дія City» забезпечить зростання ІТ-сектору в Україні до 40-50% на рік шляхом запровадження додаткових стимулів. На сьогодні ця цифра становить 20-30% щороку. Крім того, завдяки «Дія City» доходи IT-галузі в Україні за 5 років можуть значно збільшитись - з $6 млрд до $16,5 млрд, прогнозують у Мінцифрі.

«Наразі триває активна робота щодо розроблення законодавчої бази «Дія City». Автори законопроєкту №4303 отримали колосальний фідбек від бізнесу. Текст доопрацьованого законопроєкту зареєстрований у Верховній Раді. Це компромісний документ, що враховує побажання ІТ-спільноти та кращі положення альтернативних законопроєктів», - додав Михайло Федоров.