Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОДА обговорили питання протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

У Харківській ОДА обговорили питання протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Під час засідання Обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу за участі заступника голови ХОДА Михайла Черняка обговорили оновлення регламенту та складу ради і її подальшу роботу.

«Ми відновлюємо роботу після тривалого періоду. В нас є робоча група моніторингової оцінки. Впродовж квітня-травня робоча група складе план роботи ради на 2021-й рік», - повідомив Михайло Черняк.

Під час засідання ради обговорили поточну епідемічну ситуацію щодо ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів, стан впровадження замісної підтримувальної терапії в Харківському регіоні.

«На початок 2021-го року загальна кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД осіб, які перебувають під медичним наглядом, в області становить 5354 громадянина України та 27 іноземців, у тому числі 238 дітей віком до 18 років. З діагнозом «СНІД» на обліку перебувають 1276 громадян України та 4 іноземці, з них 18 дітей», - повідомила секретарка Обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Олена Овчиннікова.

Наразі в закладах охорони здоров’я Харківської області 566 пацієнтів отримують курс замісної підтримувальної терапії. Серед хворих з опіоїдною залежністю в 143 осіб діагностовано ВІЛ-інфекцію, туберкульоз - у 37 осіб, вірусні гепатити В і С - у 400 осіб. З 2020-го року Харківська область за наказами МОЗ України отримує за державною програмою препарати замісної терапії для 585 пацієнтів. 

«Протягом 2020-го року було значно збільшено кількість учасників замісної терапії. Це мотивує наркозалежних людей стати на диспансерний нагляд. Адже саме від кількості людей, які знаходяться на диспансерному нагляді, відраховується кількість квот для області», - зазначила Олена Овчиннікова.