Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОДА обговорили питання ефективної організації медичного забезпечення в громадах

У Харківській ОДА обговорили питання ефективної організації медичного забезпечення в громадах

30 березня заступник голови облдержадміністрації Михайло Черняк зустрівся з керівниками громад та медзакладів Красноградського району.

Також у заході взяли участь партнери проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді».

Михайло Черняк нагадав, що питання медичного обслуговування в сільській місцевості в межах цього проєкту обговорюються вже не перший рік і мають свої результати. За його словами, пріоритетом у спільній роботі громад і державної влади мають залишатися інтереси пацієнта, розвиток доступних та якісних медичних послуг на сільській території.

Михайло Черняк також підкреслив, що після реформи адміністративно-територіального устрою області багато повноважень та зобов’язань щодо утримання місцевої інфраструктури перейшли саме до територіальних громад.    

«Наша спільна мета - відпрацювати чітку та зрозумілу систему співпраці громад та державної влади, яка буде працювати в інтересах пацієнтів територіальних громад. У пріоритеті - забезпечення права людей на отримання якісних медичних послуг», - зауважив Михайло Черняк. 

Під час заходу учасники обговорили питання організації ефективної мережі надання медичної допомоги на рівні громади, взаємодію первинної та вторинної ланок, з’ясували юридичні аспекти мотивації лікарів, створення опікунських рад при лікарнях, залучення молодих лікарів, підтримку лікарів-ФОПів, залучення додаткових інвестицій тощо.

За словами експертки проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» Тетяни Гавриш, сьогодні основним власником комунальних медичних підприємств є громада.

«Проте, щоб громада стала відповідальним власником не лише юридично, а й у щоденному житті, необхідно зрозуміти за що відповідає держава, а за що - органи місцевого самоврядування. Роль держави -  надати фінансову безпеку людям. Це гарантована оплата за медичні послуги та контроль якості надання медичних послуг через відповідні стандарти. Місцева влада відповідає саме за організацію та надання медичних послуг у громаді», - підкреслила Тетяна Гавриш.

Адвокаційна кампанія з питань управління медициною охопить усі райони Харківської області до кінця квітня 2021 року. Подібні зустрічі вже пройшли для громад Харківського, Красноградського, Богодухівського, Ізюмського, Чугуївського, Куп’янського районів, попереду - ще два аналогічних заходи.

Довідка. Проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» стартував на Харківщині восени 2018 року і триватиме до квітня 2021 року. Реалізується в межах програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом.

Проєкт створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості про медичну реформу, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання мінігрантів для покращення медичних послуг та вивчення кращих місцевих та міжнародних практик.