Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОДА обговорили питання надання допомоги учасникам бойових дій під час пандемії

У Харківській ОДА обговорили питання надання допомоги учасникам бойових дій під час пандемії

18 березня за участю заступника голови Харківської ОДА Михайла Черняка відбулась онлайн-нарада оперативного штабу з питань координації надання допомоги під час пандемії COVID-19.

Участь у заході взяли представники департаментів охорони здоров’я та соціального захисту Харківської ОДА. 

Зокрема, учасники наради обговорили підтримку осіб з інвалідністю внаслідок війни, ветеранів війни та членів сімей загиблих воїнів.

Як зазначив Михайло Черняк, ветерани війни Харківської області перебувають на обліку та під диспансерним наглядом у закладах охорони здоров’я регіону.

Станом на 1 січня 2021 року на обліку в закладах охорони здоров’я області перебували 43536 ветеранів війни, в тому числі осіб з інвалідністю - 5506, учасників бойових дій – 18511, учасників війни – 13358 осіб.

У 2020 році 83,6% ветеранів війни пройшли медичні огляди, у тому числі повні огляди - 35%, часткові - 65%. Амбулаторне лікування протягом минулого року пройшли понад 29 тисяч ветеранів. Для його проведення було виділено понад 723 тис. грн у районах області та 1 млн 287 тис грн - у Харкові.

Як було зазначено під час наради, за період пандемії зросла потреба у психологічній підтримці ветеранів бойових дій. Так, за підтримкою на «Телефон довіри» минулого року звернулися 396 учасників АТО/ООС (для порівняння, у 2017-му році - 21 звернення).

Психологічну допомогу ветерани можуть отримати, у тому числі, під час санаторного оздоровлення, зазначили представники Департаменту соціального захисту Харківської ОДА. За 2020-й рік можливістю отримати путівку на санаторно-курортне лікування скористалися понад 1 тисячу учасників бойових дій Харківщини.

Також у ході наради обговорили реалізацію Наказу Міністерства охорони здоров’я України №443, який стосується внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19. Наказ передбачає можливість провести щеплення учасників АТО/ООС залишком доз вакцини, яку використовують для щеплення медиків під час першого етапу вакцинальної кампанії.