Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У програмі «Доступна іпотека 7%» беруть участь 7 уповноважених банків

У програмі «Доступна іпотека 7%» беруть участь 7 уповноважених банків

На черзі - підписання договорів з іще 12 банками, тобто їх перелік постійно оновлюється, повідомив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

У міністерстві зазначають, що в програмі беруть участь як державні, так і комерційні банки. З переліком банків і з умовами отримання такого іпотечного кредиту можна ознайомитись на офіційному сайті Фонду розвитку підприємництва (ФРП).

«Держава, за ініціативою Президента України, запровадила програму доступної іпотеки під 7% річних. Зараз вже видають перші кредити. Програма розрахована на широке коло громадян, її учасники можуть отримати кредит під 7% – держава компенсує банкам різницю, – розповів Сергій Марченко. – Програма дозволить розблокувати іпотечне кредитування в країні, пожвавити іпотечний ринок, ринок будівництва житла і в майбутньому дасть поштовх для економічного розвитку».

За розрахунками міністра, близько 5000 сімей зможуть скористатися програмою «Доступна іпотека 7%» у 2021 році. За його даними, плановий портфель іпотечних кредитів у цьому році складає 5 млрд грн.

Механізм реалізації програми передбачає часткову компенсацію відсотків за іпотечними кредитами з боку держави – до максимально сприятливих для людей 7% річних. Також передбачено можливість використання кредитних гарантій фонду як забезпечення для предметів іпотеки, що ще не введені в експлуатацію.

«Програма діятиме і надалі. Сьогодні ми розглядаємо трирічний період середньострокового бюджетного планування і закладання коштів на наступні періоди для того, щоб програма доступної іпотеки під 7% розвивалась. Ті, хто візьмуть кредит у 2021-2022 роках, мають чітку гарантію, що у межах Державної програми «Доступна іпотека 7%» держава буде компенсувати до повного погашення кредиту», – запевнив Міністр фінансів.

Мінфін вбачає глобальні завдання у розвитку доступної іпотеки. Це, зокрема, впровадження нових фінансових інструментів, стимулювання конкуренції серед надавачів фінансових послуг, що впливатиме на подальше зниження відсоткової ставки.