Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Станом на 5 березня в Україні вакцинували 12481 людину

Станом на 5 березня в Україні вакцинували 12481 людину

За попередню добу щеплено 2913 осіб. Такі дані надали у МОЗ.

Заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко нагадує, що кожен флакон Oxford/AstraZeneca (CoviShield) містить 10 доз препарату. Після його відкриття вакцину треба використати протягом 6 годин, а невикористані дози мають бути утилізовані.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов підписав Наказ № 369 від 01.03.2021 про внесення змін до Дорожньої карти, які дозволяють використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів з метою популяризації вакцинації проти COVID-19.

Так, вакцинувати громадських діячів можна у випадках, коли під час вакцинальної сесії проти COVID-19 зафіксована відмова від імунізації серед людей, які попередньо давали згоду на щеплення; коли кількість людей недостатня для повного використання відкритих флаконів з вакциною або в разі виявлення протипоказань до вакцинації під час огляду.

«Інструкція до вакцини Oxford/AstraZeneca (CoviShield) передбачає такі протипоказання як підвищена чутливість до чинної речовини; супутні захворювання зі значним підвищенням температури тіла; тромбоцитопенія та порушення згортання крові; ослаблений імунітет, - розповів Віктор Ляшко. - Проте незначна інфекція (застуда або субфебрильна температура) не повинні спричиняти відкладення вакцинації».

Наразі працює сайт vaccination.covid19.gov.ua, де зібрана вся інформація про вакцинацію.

Крім того, МОЗ разом з Червоним хрестом організовує роботу з питань вакцинації з віковою категорією 60+, соціально незахищеними верствами населення, самотніми людьми на наступних етапах вакцинації.