Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОДА обговорили реалізацію проєктів у межах смартспеціалізації

У Харківській ОДА обговорили реалізацію проєктів у межах смартспеціалізації

Робочу нараду з представниками харківської команди смартспеціалізації, Kharkiv IT Cluster та підрозділів ОДА провів заступник голови обласної державної адміністрації Антон Деньгуб.

Він підкреслив, що впровадження сучасних підходів у розвитку основних галузей економіки регіону – один з пріоритетів для голови Харківської ОДА Айни Тимчук. Принципи смартспеціалізації, за якими працюють розвинуті європейські країни, дадуть можливість області отримати низку конкурентних переваг.

«Смартспеціалізація - це підхід Європейської комісії до визначення пріоритетів інноваційного розвитку територій. Ми знаємо, що Єврокомісія готова фінансово підтримувати проєкти розвитку, які реалізуються у межах смартспеціалізації регіонів. І ми, безумовно, зацікавлені у такій співпраці», - зазначив заступник голови Харківської ОДА.

Як розповів під час наради координатор харківської команди смартспеціалізації Володимир Родченко, проєкти, які підтримує Єврокомісія у межах цього напрямку, передбачають бюджетне співфінансування, але – доволі символічне, близько 3-5%.

«Участь держави у реалізації таких проєктів – це передусім гарантія того, що вони виконуватимуться. Тобто від органів влади потрібна адміністративна, координаційна участь, - пояснив Володимир Родченко. - Наша область має найкращі показники розробки смартспеціалізації. Утім, цей процес необхідно завершити, наші смартспеціалізації мають бути погоджені, пройти усі відповідні формальні процедури».

Антон Деньгуб запевнив, що обласна адміністрація готова максимально долучитися до цього процесу та підтримати ініціативи харківської команди смартспеціалізації.

«Стратегія розвитку Харківської області на період 2021 - 2027 років розроблена з урахуванням вимог смартспеціалізації. Вона визначає, зокрема, такі смартспеціалізовані кластери розвитку економіки області як енергомашинобудування, авіаційна промисловість, біофармація, ІТ, агроперероблення. Наша задача наразі – зробити все, щоб ці спеціалізації, визначені стратегією розвитку області, існували не формально, а дійсно запрацювали», - підкреслив заступник голови Харківської ОДА.

Учасники наради домовилися про те, що надалі тісно співпрацюватимуть для визначення подальших конкретних кроків з впровадження смартспеціалізації в регіоні. Зустрічі за участю фахівців команди харківської смартспеціалізації та підрозділів обласної адміністрації проходитимуть регулярно.