Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Законопроєкт про спрощене розмитнення автомобілів на єврономерах – це розумний компроміс. Президент

Законопроєкт про спрощене розмитнення автомобілів на єврономерах – це розумний компроміс. Президент

Володимир Зеленський підтримує ухвалення ВР в першому читанні змін до Податкового та Митного кодексів України, які передбачають пільгове митне оформлення автомобілів з європейською реєстрацією.

Глава держави неодноразово закликав народних депутатів розробити та ухвалити доступний механізм розмитнення автомобілів, імпортованих з Європи.

«Цей законопроєкт є розумним компромісом, який, з одного боку, допоможе захистити власників уже ввезених недорогих автівок, а з іншого – захистить нашу екологію від шкідливих викидів, але головне – дасть змогу нарешті провести державну реєстрацію цих авто й забезпечити необхідну безпеку всіх учасників дорожнього руху», – зазначив Володимир Зеленський.

Ухвалені парламентом за основу проєкти законів (№ 4643-д, № 4644-д) пропонують пільгову ставку розмитнення автомобілів, які в'їхали на територію України до кінця 2020 року, на рівні не вище 1 тис. євро.

На пільгове митне оформлення дається 180 днів з моменту набрання чинності законами.

«Процедура проста й зрозуміла, а формула розмитнення не залежить від вартості автівки, до уваги береться її вік, об’єм та тип двигуна. Базова ставка коливатиметься від нуля до 150 євро. А для двох третин випадків вартість розмитнення не перевищуватиме однієї тисячі євро», – зауважив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Під дію законів потраплятимуть усі транспортні засоби з європейською реєстрацією, що вироблені після 1995 року, відповідають екологічним стандартам не нижче Євро-2. Може бути розмитнене одне авто однієї категорії на одну людину (наприклад, одне легкове, одне вантажне, один причеп).

Цим доступним механізмом розмитнення автомобілів зможуть скористатися понад 500 тис. автовласників.