Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У новій Програмі медичних гарантій з 1 квітня 2021 року закладено ще більше безоплатних послуг для українців

У новій Програмі медичних гарантій з 1 квітня 2021 року закладено ще більше безоплатних послуг для українців

Серед нових пакетів - готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії COVID-19, що забезпечить стабільність роботи медичних закладів.

У проєкті Програми медгарантій на 2021 рік передбачено 35 пакетів медичних послуг, серед них - пакет вакцинації проти COVID-19. Два пакети медичних послуг - нові, ще 5 - виокремлені з наявних пакетів медичних послуг. Як і минулого року, Програма медичних гарантій охоплюватиме такі види медичної допомоги, як первинна, спеціалізована та високоспеціалізована допомога, екстрена, паліативна допомога та реабілітація, медична допомога дітям до 16 років та медична допомога при вагітності та пологах.

«В особливому фокусі у Програмі медичних гарантій у цьому році - наближення медичної допомоги до пацієнта через розвиток амбулаторної допомоги.  Тож ми пропонуємо впровадити на первинній ланці нові пакети - для людей з розладами психіки та поведінки, пацієнтів з туберкульозом. Окремим пакетом виділено ведення вагітності в амбулаторних умовах», - розповідають у Національній службі здоров’я України.

Програма медичних гарантій, як і раніше, базуватиметься на принципі екстериторіальності. Це означає, що пацієнт має право на допомогу без прив’язки до місця реєстрації чи проживання.

Програма медичних гарантій буде деталізуватися щороку. НСЗУ укладатиме договори із тими медзакладами, які відповідають вимогам, а отже спроможні надати ефективну допомогу пацієнту.

«У квітні у програму введено окремий пакет вакцинації від COVID-19. Національна служба здоров’я буде залучена у процес вакцинації. Ми перевірятимемо відповідність вимогам та укладатимемо договори з чітко визначеними медзакладами, спроможними здійснити вакцинацію. Сплачуватимемо за надані послуги закладам протягом усього періоду, поки триватиме вакцинації в Україні», - зазначив очільник Національної служби здоров’я України Андрій Віленський.

Щоб укласти договір на пакет вакцинації, заклад повинен відповідати певним вимогам. Зокрема, входити у визначений  перелік керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня через розповсюдження COVID-19. Заклад має забезпечити дотримання холодового ланцюга при транспортуванні і зберіганні вакцин. Мати оснащене місце проведення вакцинації від COVID-19, проводити вакцинацію з розділенням потоків пацієнтів і дотримання правил епідеміологічної безпеки. Та забезпечити проведення двох раундів вакцинації для кожного пацієнта, якщо інше не передбачено інструкцією виробника вакцини від COVID-19.

Теги