Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми маємо усі ресурси, щоб заміщувати дорогий газ місцевими видами палива. Держенергоефективності

Ми маємо усі ресурси, щоб заміщувати дорогий газ місцевими видами палива. Держенергоефективності

Заступник голови агентства Юрій Шафаренко окреслив потенціал, переваги і стимули для української біоенергетики.

«Ми маємо усі ресурси, щоб заміщувати дорогий газ місцевими видами палива. Так, у 2019 році країна використала близько 30 млрд куб.м газу, з яких 14 млрд куб.м - імпортувала і заплатила за це 3 млрд доларів. При цьому максимальний потенціал використання біоенергетичних ресурсів для заміщення газу становить в еквіваленті близько 37 млрд куб.м. Використавши навіть половину цього потенціалу, ми можемо повністю відмовитися від імпорту блакитного палива», - наголосив Юрій Шафаренко під час виступу у панельній дискусії «Перспективи відмови від традиційних джерел енергії на користь альтернативних» у межах Всеукраїнського форуму «Україна 30. Платіжка», ініційованого Офісом Президента України.

«Слід зазначити, що тепло, вироблене з місцевих видів палива, є дешевшим для споживачів на відміну від газового», - додав заступник голови Держенергоефективності.

Він уточнив, що:

- вирощування енергокультур дає змогу максимально замістити до 20 млрд куб.м на рік;

- використання третини агровідходів – до 10 млрд куб.м на рік;

- виробництво біометану – ще 8 млрд куб.м газу на рік.

Щоб стимулювати інвестиції у біоенергетичні проєкти, Держенергоефективності спільно з Міненерго та Біоенергетичною асоціацією України підготовлено низку законопроєктів, а саме – щодо запровадження ринку твердого біопалива, ринку рідких біопалив, ринку біометану, активізації вирощування енергорослин, звільнення біомаси від податку на викиди СО2.

Важливість розвитку біоенергетики підтвердив голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха: «Якщо взяти усі імпортовані енергоресурси, то країна за них сплатила близько 17 млрд доларів у 2019 році. Ці кошти мають залишатися всередині країні. Їх треба освоювати завдяки розвитку відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива».

На критичній необхідності активних дій для розвитку «зеленої» енергетики, щоб не стати абсолютно імпортозалежною країною, наголосили й інші спікери.

Підсумовуючи, Юрій Шафаренко зауважив, що Україна може бути повністю енергонезалежною державою – потрібно лише вміло скористатися потенціалом власних енергетичних ресурсів.