Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська літературна резиденція «Слово» відкриває сезон у новому форматі

Харківська літературна резиденція «Слово» відкриває сезон у новому форматі

У межах проєкту заплановані зустрічі з відомими людьми, презентації робіт дослідників літератури, історії, а також митців, які працюють в інших жанрах: музика, візуальні мистецтва, театр.

Новий сезон Харківської резиденції «Слово» стартував у лютому.

«З цього сезону ми трохи змінили формат. З минулого року резиденція має постійну адресу: будинок «Слово», квартира, що колись належала публіцистові Петру Лісовому. Розвитком проєкту тепер опікується харківська команда. Резидентів цього року обирали не за конкурсом, а за запрошеннями - з огляду на теми, якими вони займаються», - пояснили організатори проєкту.

«Квартирники в «Слові», камерні й важливі зустрічі з тими, хто творить актуальну українську культуру, - ще одне важливе нововведення цього року. Вони стартували з презентацій книг «Постійне місце проживання» (Сергій Жадан, Павло Маков) та «Справа Василя Стуса» (Вахтанг Кіпіані) і продовжаться авторськими вечорами Івана Сеніна та Артема Полежаки.

«Мені здається, це справді унікальний досвід - таке максимальне наближення до об'єкту досліджень. З іншого боку, нам важливо підкреслити, що це історія - не лише про втрати й біль, це історія - про майбутнє, яке твориться, зокрема, й завдяки неперервності, тяглості, традиції», - говорить один зі співзасновників оновленої резиденції «Слово» Сергій Жадан.

Організатори наголошують, що Харківська резиденція «Слово» - це проєкт, завдяки якому літератори та інші митці, дослідники зможуть у комфортних умовах працювати над своїми проєктами, занурюючись в актуальний міський контекст Харкова, та вивчати архіви.

Мета резиденції - зробити харківський літературний текст більш доступним та виразним, показати обличчя міста за допомогою слова.

Цей проєкт є логічним розвитком попередньої Харківської літературної резиденції, яка у 2018 році була заснована як спільний проєкт PEN Ukraine, Харківського ЛітМузею та ХОДА.