Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заклади охорони здоров’я мають забезпечити фізичну доступність своїх будівель для осіб з інвалідністю

Заклади охорони здоров’я мають забезпечити фізичну доступність своїх будівель для осіб з інвалідністю

НСЗУ не укладатиме договори з лікарнями, що не створять безперешкодного доступу для маломобільних груп населення.

Доступними мають бути всі місця надання послуг надавача, які зазначені у заяві про отримання ліцензії та в документах, що додавалися до неї. Йдеться про заклади охорони здоров’я усіх форм власності, в тому числі ФОП.

«Така вимога до суб’єктів господарювання не є сьогоднішнім нововведенням. І стосується не лише споруд, де надають медичну допомогу», - зазначають у Національній службі здоров’я України.

Так, з 1 квітня 2019 року набрали чинності Державні будівельні норми «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд», де ці вимоги прописані. Відповідно до них, у всіх закладах охорони здоров’я, які отримали ліцензію на медичну практику, має бути безбар`єрний простір для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп.

Крім того, у Постанові Кабінету міністрів від 28 березня 2018 року №391 затверджені вимоги до надавачів послуг за програмою медичних гарантій. Однією з них є вільний доступ до будівель для людей з інвалідністю.

«Тобто про вимогу щодо доступності, яка стала обов’язковою з 2021 року, медзакладам повідомляли ще у 2018 році», - нагадують у НСЗУ.

Тому у 2021 році при укладенні договору з НСЗУ необхідно буде надати скановану копію документа, який підтверджує доступність будівлі. Це зазначено у  Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 25 березня 2018 № 410. Такий документ видає фахівець з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Документ, який підтверджує доступність будівлі, для укладення договору з НСЗУ у 2021 році не потрібен центрам екстреної медичної допомоги та станціям швидкої, а також фельдшерсько-акушерським пунктам як нерегулярним місцям надання первинної медичної допомоги. Щодо всіх інших надавачів та їхніх місць надання послуг - ця вимога зберігається, підкреслюють у НСЗУ.

Теги