Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Тепер українці на практиці будуть залучені до ухвалення важливих для країни рішень. Президент – про референдум

Тепер українці на практиці будуть залучені до ухвалення важливих для країни рішень. Президент – про референдум

Володимир Зеленський вітає ухвалення Верховною Радою закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (законопроєкт № 3612).

Цей проєкт закону був ініційований Главою держави та розроблений відповідно до вимог Конституції України для законодавчого врегулювання питань, пов’язаних з проведенням всеукраїнського референдуму.

Володимир Зеленський зауважив, що ухвалення відповідного закону було одним з важливих пунктів його передвиборчої кампанії під час президентських виборів, адже документ робить чіткішим діалог між владою та суспільством.

«Тепер українці на практиці будуть залучені до ухвалення важливих для країни рішень, а влада буде змушена дослухатися до волі народу. Референдум є вагомим інструментом розширення демократії в Україні», – наголосив Президент.

Визначено, що не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

1) що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;

2) що скасовують чи обмежують конституційні права і свободи людини і громадянина та гарантії їхньої реалізації;

3) спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

4) щодо податків, бюджету, амністії;

5) віднесені Конституцією та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.