Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Доступні ліки» можна отримати лише за електронним рецептом. НСЗУ

«Доступні ліки» можна отримати лише за електронним рецептом. НСЗУ

У Національній службі здоров’я України нагадують, за яких умов можна скористатися програмою реімбурсації.

Пацієнти можуть отримати безоплатно чи з незначною доплатою лікарські засоби від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету II типу. А також препарат для лікування ревматичних хвороб, за який пацієнт сплачує повну ціну.

«Доступні ліки» можна отримати лише за електронним рецептом за таких умов:

- пацієнт обрав лікаря, який надає первинну медичну допомогу, уклавши з ним декларацію;

- пацієнт має встановлений діагноз відповідного хронічного захворювання - діабет ІІ типу, бронхіальна астма, серцево-судинні захворювання, ревматичні хвороби;

- пацієнт лікується амбулаторно, а не в стаціонарі.

«Медикаменти за програмою «Доступні ліки» не можна отримати без встановленого відповідного діагнозу або для лікування інших станів, які не належать до бронхіальної астми, діабету ІІ типу та серцево-судинних захворювань. Наприклад, якщо лікар призначає будесонід при бронхіті або метформін при метаболічному синдромі, він не виписує електронний рецепт на ці препарати. Пацієнт купує ці ліки за власний кошт, - підкреслюють у Службі. - Адже через програму «Доступні ліки» держава компенсує витрати на лікарські засоби тим пацієнтам, які внаслідок свого стану здоров'я потребують прийому певних ліків на постійній основі. Іноді - все життя».