Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Голова Харківської ОДА Айна Тимчук зустрілася з головою НБУ Кирилом Шевченком

Голова Харківської ОДА Айна Тимчук зустрілася з головою НБУ Кирилом Шевченком

Під час зустрічі 31 грудня обговорили ідеї та пропозиції щодо розширення доступу підприємців Харківської області до доступного кредитування.

«Харківська область має добре розвинену банківську інфраструктуру. Цього року в регіоні банки активно нарощували кредитування середнього та мікробізнесу. Кредити зазначеним суб’єктам господарювання зростають річними темпами 33% та 24% відповідно. Також Харківщина є одним з лідерів в Україні за зростанням іпотечного кредитування. Переконаний, основними передумовами для такої позитивної динаміки стало зниження вартості запозичень та державна програма компенсації відсоткових ставок. Завдяки Урядовій програмі «Доступні кредити 5-7-9%» банки охочіше кредитують МСБ, оскільки програма суттєво знижує їхні кредитні ризики», - зазначив Кирило Шевченко.

Під час зустрічі голова Харківської обласної державної адміністрації Айна Тимчук та голова Національного банку України Кирило Шевченко також обговорили останнє рішення уряду про розширення програми «5-7-9%». Малі та середні підприємства зможуть й надалі залучати кредити на реалізацію інвестиційних проєктів або ж рефінансувати раніше отримані кредити за низькими ставками. З квітня 2021 року ставка за кредитами рефінансування становитиме 3%. Компенсація буде доступною протягом п’яти років для кредитів під інвестиційні проєкти та трьох років - для кредитів на фінансування оборотного капіталу.