Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прийнято обласний бюджет на 2021 рік

Прийнято обласний бюджет на 2021 рік

​Документ затвердили в захищених статтях.

Відповідне рішення ухвалили під час засідання сесії обласної ради 24 грудня.

Затвердження обласного бюджету у захищених статтях дозволить у плановому режимі працювати вже з початку наступного року: вчасно виплачувати зарплати, розраховуватися за енергоносії, виконувати соціальні зобов’язання та заходи щодо протидії розповсюдження коронавірусної інфекції. Надалі до обласного бюджету будуть вносити зміни, які дозволять фінансувати програми розвитку.

«Через всесвітню пандемію COVID-19 2020 рік виявився надважким. Економічні наслідки відчула на собі кожна українська родина. Але навіть у таких умовах ми змогли підготувати максимально збалансований та соціально спрямований проєкт бюджету на 2021 рік. Це відбулося в досить стислі строки, його своєчасне прийняття дозволить ефективно розпочати наступний рік», - підкреслила голова Харківської ОДА Айна Тимчук.

Окрім захищених статей, бюджет передбачає створення своєрідного резервного фонду для галузі охорони здоров’я у розмірі 130 млн грн. Це дасть можливість оперативно реагувати на виклики, пов’язані з COVID-19.

Директор Департаменту фінансів Харківської ОДА Сергій Овсянніков наголосив на тому, що в бюджеті на 2021 рік вже передбачили збільшення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021 року до 6000 гривень, а з 1 грудня 2021 року – до 6500 гривень.

Також в обласному бюджеті, окрім захищених статей, вже закладено фінансування деяких заходів обласних цільових програм.

Так, за програмою «Здоров’я Слобожанщини» передбачили кошти для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет у першому півріччі. Кошти передаються у вигляді цільової субвенції місцевим бюджетам області на відшкодування вартості препаратів інсуліну та десмопресину.

За програмою «Новий освітній простір Харківщини» передбачено кошти на обласні стипендії, а також для забезпечення компенсації проїзду в електричному транспорті студентів, учнів і вихованців навчальних закладів.

На виконання заходів Комплексної програми соціального захисту населення кошти виділені для надання матеріальної допомоги жителям області, які опинилися в складних життєвих обставинах. Фінансову підтримку отримають громадські організації ветеранів і осіб з інвалідністю. Також передбачена субвенція місцевим бюджетам області на проведення санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання, осіб з інвалідністю з дитинства, ветеранів війни тощо.

У межах Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2023 роки підтримку отримають театральні та концертні установи, ансамблі, філармонія, Молодіжний симфонічний оркестр «Слобожанський», Великий Слобожанський ансамбль пісні і танцю. Також передбачені кошти на виплату іменних стипендій та гранд-премій.

Фінансування закладене для виконання заходів ще низки обласних програм. Загалом видатки на реалізацію окремих обласних програм наразі складають понад 662 млн грн.

Загальний обсяг обласного бюджету - 2021 склав понад 5,7 млрд грн.