Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Регіональна комісія з ТЕБ та НС розглянула ситуацію із забрудненням повітря в Харкові коксовим заводом

Регіональна комісія з ТЕБ та НС розглянула ситуацію із забрудненням повітря в Харкові коксовим заводом

На засідання комісії запросили громадських активістів та представників ТОВ «Коксовий завод «Новомет».

Під час заходу про проведені на коксовому заводі перевірки доповіли представники всіх контролювальних органів. Так, виконувачка обов’язків начальниці Держекоінспекції на Харківщині Інеса Сосіна відзначила, що підприємство працює, не маючи дозволів на здійснення викидів у атмосферне повітря. Під час перевірки, яку екоінспектори провели на коксохімі, зафіксовані факти викидів забруднювальних речовин на 4 джерелах. Держекоінспекція подала позов до Харківського окружного адміністративного суду щодо тимчасового призупинення діяльності підприємства. Також інспекцією нарахована шкода, яка була нанесена державі внаслідок викидів – її загальна сума перевищує 3,5 млн грн.

«Така діяльність щодо здійснення викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря дійсно є прямим порушенням Закону України про охорону атмосферного повітря, - відзначила Інеса Сосіна. - Усі заходи інспекційного реагування нами вжиті. Але на законодавчому рівні є лише один захід припинення цієї діяльності – це рішення суду».

Позицію екоінспекторів підтримав прокурор Харківської області Олександр Фільчаков. Він повідомив, що зараз триває кримінальне провадження, на підприємстві були проведені обшуки, а 24 вересня призначена інженерно-екологічна експертиза, яку проводитиме інститут ім. Бокаріуса.

«У межах кримінального провадження зупинити роботу підприємства ми не маємо права. Це можна зробити тільки за рішенням суду», - підсумував Олександр Фільчаков.

Позицію керівництва ТОВ «Коксовий завод «Новомет» озвучив директор Максим Бондарев. Він повідомив, що попередні керівники підприємства втратили право власності.

«Ми в даний час орендуємо цей цілісний майновий комплекс у банку і виробляємо на ньому мінімально необхідну діяльність, щоб підтримати колектив, який становить на сьогодні 350 осіб», - сказав Максим Бондарев.

При цьому він визнав той факт, що коксовий завод здійснює викиди в атмосферне повітря, не маючи дозволів на цю діяльність, та пояснив це тривалою процедурою оформлення необхідної документації.

«Наша позиція однозначна: підприємство не може працювати без дозволів. Це необхідно розуміти», - наголосив Олексій Кучер, звертаючись до керівника заводу.

Очільник області повідомив про одноголосно прийняте протокольне рішення регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

«Регіональна комісія вирішила: Державній екологічній інспекції в Харківській області спільно з ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України», ГУ Держпродспоживслужби в межах компетенції провести позапланові перевірки забрудненості атмосферного повітря хімічними речовинами на території Новобаварського району міста Харкова в денний та нічний час. Департаменту охорони здоров’я ХОДА сумісно з Департаментом охорони здоров’я Харківської міської ради підготувати аналітичну довідку щодо стану підвищеної захворюваності (в разі її наявності) у жителів Новобаварського району міста Харкова на легеневі, онкологічні та інші захворювання, які, можливо, пов’язані з господарською діяльністю підприємства ТОВ «Коксовий завод Новомет». Термін виконання - до 30 вересня 2020 року. Керівнику підприємства рекомендувати припинити роботу до оформлення всіх дозвільних документів, у тому числі на викиди в атмосферу забруднювальних речовин та усунення виявлених під час попередніх перевірок недоліків», - підсумував Олексій Кучер.