Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Голова ХОДА провів зустріч з тимчасово повіреним у справах Албанії в Україні

Голова ХОДА провів зустріч з тимчасово повіреним у справах Албанії в Україні

Олексій Кучер та Фатіон Пені обговорили перспективи співпраці між Республікою Албанія та Харківською областю.

Презентуючи наш регіон, голова ХОДА акцентував увагу на можливостях промисловості та ІТ-індустрії.

«Я знаю, що між нашим регіоном та регіонами вашої держави обговорювалися питання про співпрацю, але до цього часу договори не було укладено. Ми можемо над цим попрацювати. Ми повністю налаштовані на співпрацю», - підкреслив Олексій Кучер.

Він також подякував Албанії за підтримку України на міжнародній арені.

«Ми дуже цінуємо чітку та недвозначну позицію Албанії щодо подій на сході нашої країни та в питаннях встановлення миру. Наш Президент багато робить для того, щоб мир був встановлений найближчим часом. І ми, і весь світ бачить позитивні тенденції», - зазначив очільник обласної адміністрації.

Фатіон Пені, у свою чергу, наголосив на тому, що Албанія відстоюватиме суверенітет, цілісність і незалежність України.

«І ми дуже цінуємо підтримку з вашого боку нашого головування в ОБСЄ. Наш прем’єр-міністр Еді Рама зараз обіймає цю посаду. І перший візит, який він здійснив на цій посаді, був саме в Україну, тому що ми підтримуємо зусилля, спрямовані на досягнення миру», - сказав Фатіон Пені.

Він також відзначив, що візит на Харківщину – це його перший візит поза Києвом на посаді очільника Місії Албанії в Україні.

«Дякую вам, що докладаєте своїх зусиль для того, щоб розвивати відносини між нашими країнами. Хотів би зазначити, що відносини зараз переходять на якісно новий рівень. Цьогоріч в Албанії відкривається посольство України. Зараз ми працюємо над тим, щоб розробити рамкову угоду, базову, яку буде підписано на вищому рівні. Також розробляється план зустрічі спільного комітету з економічних питань, яка планується у листопаді», - розповів Фатіон Пені.

Також він наголосив на розвитку туристичних відносин між країнами.

«Перший після карантину рейс, який 26 червня був здійснений з України, - рейс до Албанії. І після того відбуваються регулярні рейси», - зазначив повірений у справах Албанії в Україні.

Перша заступниця голови ХОДА Тетяна Єгорова-Луценко, говорячи про перспективи співпраці між нашим регіоном та Албанією, також виділила напрямок освіти, можливість налагодити зв'язок між закладами вищої освіти Харківщини та Албанії.

Почесний консул Албанії в Харкові Шахін Омаров зазначив, що меморандум про співпрацю вже було підписано з ХНУРЕ, але через карантин роботу було призупинено.

«Я сподіваюся, з вашою командою, завдяки вашій підтримці, ми реалізуємо цей проєкт», - сказав Шахін Омаров.