Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кожне робоче місце на авіабудівному заводі – 50 робочих місць у суміжних галузях. Денис Шмигаль

Кожне робоче місце на авіабудівному заводі – 50 робочих місць у суміжних галузях. Денис Шмигаль

У Харкові відбулась нарада щодо діяльності Харківського авіаційного заводу.

Захід відбувся 13 серпня за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера, представників профільних міністерств та народних депутатів України.

Денис Шмигаль у спілкуванні з журналістами зазначив, що Харківське державне виробниче авіаційне підприємство - це флагман авіаційної галузі, який попри важкі часи зберіг трудовий колектив. 

«Кожне робоче місце на авіабудівельному заводі – це 50 робочих місць у суміжних галузях, що забезпечують комплектацію та сервісні послуги для подібного підприємства, - зазначив Денис Шмигаль - Такі підприємства, як авіазавод, мають бути символом відродження промисловості, власної української промисловості».

Під час наради присутні обговорили питання діяльності підприємства, сталого розвитку та виплати заборгованості із заробітної плати на ХАЗі. Прем’єр-міністр зазначив, що найближчим часом буде створена робоча група під керівництвом Віцепрем’єр-міністра України - Міністра з розвитку стратегічних галузей промисловості Олега Уруського, завданням якої стане напрацювання практичних підходів у вирішенні проблем державних підприємств.  

«Практичні кроки – це, безумовно, в першу чергу забезпечення державного замовлення для тих літаків, які вже виготовлені, забезпечення та сприяння розвитку експорту. Адже сьогодні підприємство має лише сервісні функції», - зазначив Денис Шмигаль.

Олег Уруський додав, що завдання Президента України та уряду – повернутися на шлях індустріалізації країни.

«З точки зору реформування оборонно-промислового комплексу, воно буде полягати не тільки в реформуванні Державного концерну «Укроборонпром» - це буде стосуватися і приватного сектору, бо зрештою ми потребуємо загальної реформи оборонної промисловості, а не тільки державного сектору», - сказав Олег Уруський. 

Щодо погашення заборгованості із заробітної плати на ХАЗі Міністр інфраструктури України Владислав Криклій зазначив, що сума складає близько 230 млн гривень – це половина загальної заборгованості з виплати заробітної плати на території Харківської області. За його словами, питання виплати коштів – завдання номер один для робочої групи. У першу чергу необхідно запровадити механізм, який дозволить забезпечити стабільну виплату поточної заробітної плати.

«Наступний  механізм – через можливі зміни до закону або інші фінансові механізми, створення державної лізингової компанії і її фінансування. І з цих коштів відбуватиметься погашення боргу», - сказав Владислав Криклій.