Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Працювати з ковід-хворими у чорнобильській лікарні прийшли анестезіологи та інтерни

Працювати з ковід-хворими у чорнобильській лікарні прийшли анестезіологи та інтерни

З «новобранцями» медичного закладу 26 червня зустрівся голова ХОДА Олексій Кучер.

Керівник ОДА відвідав лікарню, щоб дізнатися, яка нагальна допомога потрібна закладу, та поспілкуватися з лікарями й інтернами, які зголосилися надавати допомогу хворим з коронавірусом.

«Я, в першу чергу, хочу вам подякувати, тому що на вас відповідальність, ви робите все, щоб втримати колектив, - звернувся Олексій Кучер до директорки лікарні. - І - друге - хочу подякувати нашій молоді. Ви зараз є прикладом відваги. Ми бачили, що відбувалось навколо цієї лікарні, як реагували люди й, зокрема, деякі лікарі. Тому вам дякую за те, що ви зараз тут і підсилюєте нашу команду».

За словами директорки Диспансеру радіаційного захисту населення Ірини Пирогової, на даний момент у закладі практично вирішено проблему з анестезіологами. Після звільнень та відмов діючого персоналу надавати допомогу хворим на COVID-19, у лікарні залишився лише 1 анестезіолог. Зараз до нього приєдналися ще 4 фахівці. Також на роботу влаштувалися 2 інтерни та медична сестра, яка раніше працювала в лікарні за сумісництвом, а тепер працюватиме повноцінно. Але цього, безумовно, замало.

«У нас не вистачає мінімум 5 терапевтів, до 10 лікарів інших спеціальностей, 25 медичних сестер і близько 15 молодших медичних сестер. Також у нас немає рентген-лаборанта, це найгостріша проблема на даний час. Також потрібен працівник із киснем. Наш співробітник працює з 22-го червня без перерви, тому що потрібно переключати кисневі балони», - пояснила Ірина Пирогова.

Крім того, необхідно вирішувати технічні питання з подачею кисню для лікування тяжких хворих. Якщо всі ці питання будуть вирішені, заклад зможе прийняти до 90 пацієнтів з COVID-19. Зараз їх у чорнобильській лікарні 19, один – у тяжкому стані.

Нові працівники диспансеру кажуть, що готові виконувати свої обов’язки та хвилюються наразі не за своє здоров’я, а за те, щоб бути максимально корисними.

«Я давно шукав спеціальність у місті Харкові. Вчора буквально прочитав про те, що терміново потрібні лікарі, вирішив спробувати. Я розумів, що потрібні лікарі, а не інтерни, але ризикнув, запитав - і задоволений, що маю роботу. Ми навчались у інфекційні лікарні, контактували з хворими - не з коронавірусом, звичайно. Але коли була епідемія кору, наприклад, навчались у відділенні. Тому, звичайно, не страшно. Ми 6 років навчались, щоб допомагати людям», - розповів інтерн Олександр Щербаков.

«Коли з’явилася проблема з нестачею співробітників, усі стали звільнятися, я не сумнівалася, чи звільнятися з основного місця роботи, - поділилася медсестра Катерина Котелевець, яка до цього працювала в Академії післядипломної медичної освіти. – Я розуміла свою необхідність тут. Я вчора зайшла до пацієнтів, побачила в деяких страх у очах. Моя задача – нести їм позитивний настрій. Ми поспілкувалися, й погані думки пішли, ми навіть сміялися».

Олексій Кучер зазначив, що продовжує працювати над тим, щоб знайти персонал для лікарні. З цією метою була проведена зустріч з керівниками медичних навчальних закладів Харкова.

«Ми знаємо, що сюди хотіли прийти працювати ще близько 25 студентів, але поставало питання з проживанням: це молоді люди, які мешкають за межами Харкова. Ми звернулися до керівництва навчальних закладів, які мають гуртожитки, й керівництво пообіцяло розглянути питання щодо можливості розміщення цих людей», - розповів голова ХОДА.

Також він пообіцяв директорці лікарні, що питання з киснем, яке вона озвучила, буде вирішене найближчим часом: у закладі мають встановити кисневу бочку, яка полегшить роботу фахівця з кисню.