Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Бюджет, виділений для медицини Харківської області, - безпрецедентний для України. Тарас Пастух

Бюджет, виділений для медицини Харківської області, - безпрецедентний для України. Тарас Пастух

Під час сесії облради заступник голови ХОДА розповів про висновки роботи обласної комісії, яка вивчала ситуацію в обласній інфекційній лікарні.

Тарас Пастух повідомив, що на даний час ситуація в головному закладі, який лікує хворих на COVID-19, стабілізується. 

«Сьогодні на рахунках лікарні понад 2 млн грн, з яких 1,5 млн - на медикаменти, тобто коштами лікарня забезпечена. На даний час з’являється бажання в лікарів додатково укладати контракти з медичним закладом. І якщо ситуація надалі не роздмухуватиметься, в лікарів, я думаю, буде ще більше бажання допомагати своїм колегам. На даний час в лікарні є 168 хворих. З них третина не мають діагнозу COVID-19. І це теж, до речі, питання, яке ми з’ясовували – чому вони знаходяться у закладі. Вони перебувають окремо, їм надається медична допомога відповідно до їхніх захворювань. Загалом сьогодні до процесу надання допомоги хворим залучені майже всі лікарні, визначені як заклади 1-ї хвилі», - розповів заступник голови ХОДА.

Говорячи про конфлікт, створений навколо лікарні, він зазначив, що відповідальність за роботу закладу несуть усі, хто має відношення до його управління.

«Очевидно, обласна рада є власником лікарняних закладів. Вона затверджує бюджети, відповідно, вона повинна прийняти ті чи інші рішення. Чи були ці рішення прийняті? На моє переконання, так. Депутатами був затверджений достатній бюджет. Звичайно, не такий, про який ми можемо мріяти. Але бюджет, який був виділений для медицини Харківської області, в тому числі для боротьби з цією епідемією, - безпрецедентний для України», - сказав Тарас Пастух.

Також він акцентував увагу на зоні відповідальності ХОДА.

«Ви нам делегуєте свої повноваження для того, щоб виділені ресурси були ефективно витрачені, а головне, щоб було збережене життя і здоров’я людей. Чи були проведені ці дії? Для того, щоб це з’ясувати, нами було створено відповідну комісію. Були перевірені дії Департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації. Ми не виявили тих порушень, які б могли призвести до невиплати зарплати лікарям, несплати комунальних послуг, відсутності коштів на рахунках лікарні для забезпечення медикаментами хворих. На кожному етапі, на кожне звернення лікаря - була реакція. І вона була оперативна. Тому ми не виявили жодних порушень, які могли призвести до конфліктної ситуації», - повідомив заступник голови облдержадміністрації.

Він також зазначив, що директор обласної інфекційної лікарні, своєю чергою, зробив багато для того, щоб організувати роботу під час пандемії, але при цьому було допущено певні порушення.

«Це все ми зафіксували в нашому висновку. Але я сьогодні не є прихильником «шукати відьом» у помилках головного лікаря чи інших працівників цього закладу. Крім того, протягом двох днів в області працювала комісія, направлена з Києва. Вона також підготувала свою доповідь. І повірте, ми як ніхто були зацікавлені, щоб така комісія відпрацювала і дала об’єктивну оцінку ситуації. Думаю, буквально сьогодні висновок доступний всім», - розповів Тарас Пастух.

Він також наголосив, що обласна адміністрація зацікавлена в максимальній прозорості і відкритості і готова надати всі відповідні документи, рішення, показати всю хронологію подій, які передували конфліктній ситуації.

«На мою думку, тут наклалися дві речі. Історія почалася з рецепта на ліки, а далі переросла фактично у виборчу кампанію. Тому, навіть коли ми з вами сьогодні приймаємо рішення про допомогу медикам, які захворіли, - все одно завтра знайдеться той, хто буде шукати, яким чином ще використати стан медицини, який на сьогодні є».