Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

1 вересня у Південному відкриють дитячий садок на більш ніж на 200 місць

1 вересня у Південному відкриють дитячий садок на більш ніж на 200 місць

Реконструкція дошкільного закладу відбувається у рамках програми «Велике будівництво», ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським.

Ремонтні роботи на об’єкті розпочато ще у 2018 році. Тоді на території дошкільного закладу побудували новий 3-поверховий корпус на 130 нових місць. Наразі проводять реконструкцію старого приміщення, яке перепланували під нові стандарти, адже проєктна документація розроблялась ще у 2016 році. 

За словами голови Харківської районної державної адміністрації Артура Товмасяна, на виконання такого важливого для Харківського району об’єкту залучено різні джерела фінансування. 

«Фінансується цей проєкт з різних джерел: тут кошти ДФРР, обласного, районного, міського бюджетів. Це глобальний, спільний проєкт, - розповідає голова Харківської РДА. – Ми провели коригування, яке було спрямоване на удосконалення, адже проєкт розроблено у 2016 році. Зараз вже ми йдемо в ногу з часом».

За словами міського голови Південного Олександра Брюханова, власним коштом місто провести подібного масштабу роботи не змогло б, а тепер дошкільний заклад зможе приймати не тільки місцевих дітлахів, а й дітей з найближчих населених пунктів.

«Відремонтувати об’єкт своїми силами практично неможливо, адже це колосальна сума, - сказав Олександр Брюханов. – А спільними зусиллями ми зробили вже практично на 90% цей садок. Відтепер довколишні населені пункти, які не мають дитячих садків або у них є черга, ми зможемо прийняти до себе. Я думаю, що це добре для загальної громади Харківського району».

Завідувачка Південноміського дитячого навчального закладу Олена Вародова розповідає, що до реконструкції дитячий садок відвідувало 145 дітей попри те, що приміщення розраховано на 75. Тепер ДНЗ зможе повністю прийняти всіх дітей міста та працевлаштувати до 29 осіб. У кожного спеціаліста, який працюватиме з дітьми, буде окремий кабінет з усім необхідним обладнанням.

«Зараз у багатьох дітей є вади мовлення, які потрібно виправляти саме в дошкільному віці, з ними повинен працювати логопед, якому для роботи потрібна окрема кімната, обладнання, і тепер все це у нас буде, - розповідає Олена Вародова. – Також ми плануємо організувати інклюзивну групу, якщо буде потреба в цьому, спеціалістів на цей час у нас поки що немає. Але у нас у місті є інклюзивно-ресурсний центр і ці спеціалісти, я думаю, нам допоможуть це реалізувати».

За інформацією завідувачки, у новому приміщені організовано повноцінні групові кімнати зі спальними приміщеннями, велика актова зала, яку не потрібно буде суміщувати з фізкультурною. Також у дитячому садку побудували автономну котельню та розширили харчоблок.

Начальник дільниці Михайло Хмарук розповідає, що зараз ремонтні роботи продовжуються у 2-поверховому корпусі, де оздоблюють внутрішні приміщення. 

«Зараз закінчуються оздоблювальні роботи, це 2-поверховий садок. Також проводимо упорядкування території. Ми підходимо вже до фінішу», - сказав Михайло Хмарук.

Відкрити Південноміський дитячий навчальний заклад для відвідування планують 1 вересня.