Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відзначають роковини аварії на Чорнобильській АЕС

На Харківщині відзначають роковини аварії на Чорнобильській АЕС

34 роки тому, 26 квітня 1986-го, на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався потужний вибух, який зруйнував реакторний блок та спричинив найбільшу в історії людства екологічну катастрофу.

«Традиційно в цей день на Харківщині проходять пам’ятні заходи. Сьогодні, на жаль, ми не можемо зібратися разом, але ми не забуваємо про героїв», - підкреслив голова ХОДА Олексій Кучер.

26 квітня керівник області поклав квіти до пам'ятника чорнобильцям у Молодіжному парку разом із головою Харківської обласної ради Сергієм Черновим. Масових заходів не проводили.

Олексій Кучер відзначив, що одним з найактуальніших питань для чорнобильців області зараз залишається продовження ремонтних робіт у обласному диспансері радіаційного захисту.

«Уже розроблено проєкт подальшої реконструкції закладу. Зараз він знаходиться на експертизі. На реалізацію проєкту ми потребуватимемо фінансування на рівні 200 млн грн. Зараз шукаємо джерела фінансування – зокрема, розраховуємо залучити кошти не тільки обласного, але й державного бюджету та міжнародних партнерів», - повідомив Олексій Кучер.

Сьогодні в області проживають понад 20 тис. громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 8,5 тисячі – безпосередні учасники ліквідації.

«З 8,5 тисячі ліквідаторів області 5,5 – мають інвалідність. Жодного здорового серед нас немає, - відзначив голова обласної організації «Союз Чорнобиль України» Анатолій Вінник. - Тому питання медичного забезпечення є дуже важливим. Протягом минулих двох років у нашому диспансері проводився мінімальний ремонт, який дозволив привести заклад у стан, який принаймні відповідає санітарним нормам. Але на цьому неможна зупинятися. Ми обговорювали це питання з головою ХОДА Олексієм Кучером. Зараз складна економічна ситуація, але я бачу, що політична воля вирішувати проблему є».

Анатолій Вінник наголосив, що незважаючи на карантинні обмеження, 26 квітня всі чорнобильці згадають своїх побратимів.

«Ми не будемо збиратися, як зазвичай. Але особисто я сам від себе покладу квіти до пам’ятника ліквідаторам. Обеліски та пам’ятні знаки є в різних куточках міста та області – і кожен може наодинці вшанувати пам’ять тих, хто віддав життя, рятуючи планету. Усім своїм колегам я раджу сьогодні згадати пам’ять побратимів у колі родини, розказати онукам про події, які сталися 34 роки тому», - поділився Анатолій Вінник.

Довідково. За кошти обласного бюджету на Харківщині реалізується низка заходів, спрямованих на соціальний захист чорнобильців.

Так, на санаторно-курортне лікування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І, ІІ категорій, та потерпілих дітей у супроводі одного з батьків передбачено 6 млн грн та заплановано оздоровити 647 осіб.

Для забезпечення ліками за пільговими рецептами та проведення зубопротезування в області діє програма «Пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». У 2020 році на реалізацію цієї програми спрямують майже 11 млн грн.

До річниці Чорнобильської трагедії адресну матеріальну допомогу отримали 1123 громадянина, які постраждали внаслідок катастрофи, на загальну суму 963,4 тис. грн, а саме:

- 21 дитина з інвалідністю отримала по 1000 грн;

- 5 дітей-сиріт - по 1200 грн;

- 84 особи з інвалідністю першої групи - по 1500 грн;

- 1013 дружин померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, - по 800.