Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відсьогодні ми зможемо швидко отримувати результат перевірки на COVID-19. Олексій Кучер

Відсьогодні ми зможемо швидко отримувати результат перевірки на COVID-19. Олексій Кучер

Починаючи з 8 квітня, підозри на COVID-19 не потребують перевірки в Національній вірусологічній референс-лабораторії в Києві. Право остаточно визначати - є в людини коронавірус чи ні, отримав Харківський обласний лабораторний центр.

«Відсьогодні наша, харківська лабораторія обласного лабораторного центру, верифікована. Тепер ми самостійно зможемо проводити тестування та швидше отримувати результат», - повідомив голова ХОДА Олексій Кучер.

8 квітня він відвідав обласний лабораторний центр, де ознайомився з роботою лабораторії.

«Коли ми досліджували лабораторію, фактично проходили той шлях, який проходить зразок, і нам було повідомлено, що на сьогодні 1 лабораторія (їх тут 2 – можна буде підключити й другу) може досліджувати приблизно 100 зразків на добу. Тому я думаю, враховуючи ці цифри, ми можемо з упевненістю повідомляти, що вже затримки ніякої не буде», - сказав керівник області.

Директорка ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Любов Махота відзначила, що одне дослідження методом ПЛР триває 5 – 6 годин.

«Якщо наша лабораторія підтверджує позитивний результат – це підтверджений випадок захворювання. Він іде в загальний залік. Якщо результат методом ПЛР негативний, то дається 3 дні на повторний негативний – на підтвердження. Тобто буде затримка в 3 дні, щоб підтвердити повторно негативний результат, тільки тоді він спростовується», - пояснила Любов Махота.

Вона також надала роз’яснення щодо ведення статистики щодо COVID-19 - зокрема, щодо того, як встановлюються підозри на коронавірус. Так, підозру пацієнту встановлює лікар – весь механізм цього процесу описаний у 722-му наказі Міністерства охорони здоров’я України.

«Будь-який лікувальний заклад має право запідозрити COVID-19. При цьому він має надіслати екстрене повідомлення - або ж в обласний лабораторний центр, або в його філії», - повідомила директорка ДУ «Харківський обласний лабораторний центр».