Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Керівництво Мінрегіону обговорило з областями критерії укрупнення районів

Керівництво Мінрегіону обговорило з областями критерії укрупнення районів

У відеоконференції щодо формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня взяв участь заступник голови ХОДА Тарас Пастух.

Захід відбувся 24 березня під головуванням заступника Міністра розвитку громад і територій України В’ячеслава Негоди. Обговорення Мінрегіон провів спільно з парламентським Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. У конференції взяли участь представники всіх ОДА країни, асоціацій органів місцевого самоврядування, науковці та експерти.

На початку заходу В’ячеслав Негода зазначив, що питання реформування районного чи субрегіонального рівня територіального устрою країни пов’язане із завершенням процесу формування спроможних громад і відповідним перерозподілом владних повноважень.

«У нас вже є райони, які повністю перекрили ОТГ. Потрібен перегляд повноважень районних адміністрацій, і ми повинні приймати відповідні рішення стосовно цього. Без цього ми не зможемо сформувати оптимальної та ефективної системи організації влади на районному рівні, а, отже, й у цілому в країні. Наше основне завдання – проговорити питання, які стосуються концептуальних підходів до формування нових районів», - сказав заступник міністра, підкресливши, що часу для прийняття рішень усе менше.

Учасники відеоконференції обговорили критерії, якими керуватимуться регіони при формуванні пропозицій щодо зміни адміністративного устрою на рівні районів. Наприклад, порядок визначення складу, меж та центрів нових районів (у районі повинно проживати не менш ніж 150 тис. осіб) або визначення центрів нових районів (у них має мешкати не менш ніж 50 тис. населення) тощо.

Конкретні пропозиції щодо кожної з областей обговорюватимуть на наступних засіданнях Мінрегіону з питань адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня.