Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представникам громад області розповіли, як залучати інвестиції для підвищення енергоефективності

Представникам громад області розповіли, як залучати інвестиції для підвищення енергоефективності

Семінар «Підвищення енергоефективності в територіальних громадах» пройшов 28 лютого.

Захід організував Департамент ЖКГ та розвитку інфраструктури спільно з Управлінням паливно-енергетичного комплексу ХОДА.

У семінарі взяли участь представники органів місцевого самоврядування області, зокрема - ОТГ, виконавчих комітетів міст обласного значення та Харкова, РДА та громадських організацій, які опікуються питаннями енергоефективності.

Відкриваючи захід, директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк повідомив, що з боку керівництва обласної державної адміністрації приділяється значна увага питанням підвищення енергоефективності як у житловому секторі, так і у соціальній сфері.

«Необхідно застосовувати системний підхід до скорочення споживання енергоресурсів та залучати усі можливі джерела фінансування для впровадження енергоефективних заходів», – підкреслив Сергій Магдисюк.

Про програму Фонду енергоефективності «Енергодім» учасникам семінару розповів регіональний консультант у Харківській області Міжнародної фінансової корпорації (IFC), радник Фонду енергоефективності, Олег Масленніков. За його словами, в рамках цієї програми коштом гранту від Фонду енергоефективності частково відшкодовуються витрати на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках ОСББ.

При цьому, на відміну від Урядової програми «теплих» кредитів, відшкодовується не лише частина кредиту або власних коштів, залучених на придбання енергоефективного обладнання і матеріалів, але й витрати на підготовку проєкту (проведення енергоаудиту, енергосертифікація, розроблення проєктно-кошторисної документації), а також витрати на проведення робіт, авторський та технічний нагляд. Розмір гранту може сягати 70% усіх витрат.

Слухачі семінару також мали можливість дізнатися про такі інструменти підвищення енергоефективності в бюджетній сфері, як енергоменеджмент та енергомоніторинг, а також про дієвий механізм залучення інвестицій в енергоефективність об’єктів соціальної сфери – енергосервіс. Детальну інформації з цих питань надали представники Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Костянтин Чернишов та ГО «Слобожанські стратегії» Олег Бахтир.

Практичним досвідом щодо впровадження енергосервісу поділився з учасниками семінару заступник Чугуївського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Кащавцев. У квітні минулого року в м. Чугуєві було укладено 2 перших в області ЕСКО-контракти – коштом приватного інвестора встановлено індивідуальні теплові пункти в загальноосвітній школі № 1 ім. І.Ю. Репіна та у навчально-виховному комплексі № 8. Перші результати від проваджених енергоефективних заходів були презентовані під час семінару.

Більше інформації:

Програма IFC з підтримки Фонду енергоефективності України 

Енергоменеджмент / енергомоніторінг в бюджетній сфері

Механізм енергосервісу (ЕСКО): інвестиції в енергоефективність об’єктів соціальної сфери

ЕНЕРГОСЕРВІС. Досвід міста Чугуїв