Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олексій Кучер зустрівся з Послом Японії в Україні Такаші Кураі

Олексій Кучер зустрівся з Послом Японії в Україні Такаші Кураі

Голова ХОДА та Надзвичайний і Повноважний Посол обговорили реалізацію на Харківщині спільних проєктів та визначили перспективні напрямки подальшої співпраці.

Вітаючи Такаші Кураі, для якого це перший візит у нашу область, Олексій Кучер подякував за увагу до регіону та України в цілому.

«Одним з головних напрямків розвитку регіону я визначив для себе залучення інвестицій. Тому я одразу хочу запропонувати вам співпрацю в цьому напрямку, я запрошую делегації, які б могли побачити регіон. Ми готові їх прийняти, показати свій потенціал. Зі свого боку ми організуємо все на найвищому рівні», - зазначив керівник області.

Такаші Кураі повідомив, що він приїхав на Харківщину для того, щоб передати харківському військовому шпиталю медичне обладнання. Ця підтримка надається в рамках широкої програми надання допомоги східним регіонам України, які постраждали внаслідок військових дій на Донбасі. Загалом за цією програмою японці вже надали Україні підтримку на загальну суму близько 51 млн доларів США.

«Після 2014 року і Революції Гідності ми активізували підтримку Україні. І я хочу підкреслити, що за цією економічною допомогою стоїть і політична підтримка», - наголосив посол.

Він зауважив, що проєкти допомоги Японії реалізуються в Україні у двох напрямках: надання гуманітарної підтримки потерпілим від конфлікту на сході та двостороння співпраця у сфері оборони.

Говорячи про розвиток співпраці між Харківською областю та Японією, учасники зустрічі погодилися, що найбільш перспективною тут є галузь ІТ.

«Харківський регіон – перший серед регіонів України в ІТ-технологіях. Ми знаємо ваш рівень ІТ, тому запрошуємо до нас ваших найкращих фахівців», - сказав Олексій Кучер.

Такаші Кураі зауважив, що питання співпраці в галузі в минулому році обговорили Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе.

«Минулого року, коли Президент Зеленський відвідував Японію, щоб бути присутнім на церемонії інтронізації імператора, відбулася його зустріч з прем’єр-міністром. На цій зустрічі обговорили широкий спектр питань, зокрема, співпрацю в ІТ-сфері. І прем’єр висловив бажання відправити до України групу експертів, щоб провести аналіз можливостей співпраці. І зараз вирішується, коли буде доречніше відправити делегацію. І Харків є однією з передових локацій для розвитку цієї сфери», - розповів Такаші Кураі.

Також серед перспективних напрямків – співпраця у сфері поводження з побутовими відходами.

«Наскільки нам відомо, питання управління відходами зараз пріоритетне для України і Харківської області, зокрема. Це також важливе питання у контексті євроінтеграційних намірів України», - зауважив посол.

Він повідомив, що найближчим часом буде організовано навчання в Японії експерта з Харківської області. А на весну – початок літа планується візит японських фахівців до України. Тут вони проведуть серію навчальних заходів, присвячених належному підходу до управління відходами. Під час цих заходів будуть визначені наступні кроки співпраці у цій сфері.