Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олексій Кучер ініціює створення робочої групи для протидії незаконному вирубуванню лісів у області

Олексій Кучер ініціює створення робочої групи для протидії незаконному вирубуванню лісів у області

За пропозицією керівника області до групи мають увійти керівники правоохоронних органів, зокрема, Нацполіції та обласного управління лісового та мисливського господарства.

Це питання голова ХОДА порушив під час наради з керівниками територіальних органів влади в Харківській області. Відкриваючи захід, Олексій Кучер нагадав, що в день свого призначення визначив 3 ключові пріоритети в роботі – це боротьба з корупцією, залучення інвестицій та поліпшення екологічного стану в регіоні. Саме питання екології стало центральним в обговоренні.

«Ми ведемо боротьбу з вирубуванням лісів. Уже зараз можна констатувати, що того системного незаконного вирубування, яке було в області раніше, вже немає. Є певні епізодичні стихійні приклади. Водночас я публічно брав на себе відповідальність, що ми на 100% припинимо це ганебне явище. І зараз його теж підтверджую, - сказав Олексій Кучер. - Були звільнені відповідні чиновники, і дуже багато повідомлень про підозру на сьогодні вже вручені. Дехто вже перебуває під судом у статусі обвинуваченого. І я хочу, щоб чітко всі почули, що так буде з кожним, хто займається подібною незаконною діяльністю».

Голова ХОДА закликав керівників всіх територіальних органів працювати разом для вирішення важливих питань регіону.

Під час наради з доповідями виступили директор Департаменту екології ХОДА Андрій Тимчук та заступник начальника Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Тимочко. Андрій Тимчук повідомив про низку проблемних питань, які є в екологічній сфері області та потребують втручання правоохоронців і територіальних органів влади. Окрім несанкціонованого вирубування лісів, він приділив увагу використанню земель природно-заповідного фонду, поводженню з побутовими та промисловими відходами, контролю за викидами в атмосферне повітря тощо.

Ігор Тимочко, у свою чергу, навів дані щодо порушень, які були виявлені в лісовому господарстві області за останній рік.

«Було виявлено 497 випадків незаконної заготівлі деревини. Загальна сума збитків склала 351 млн грн. З цих 497 випадків 355 передані в правоохоронні органи, відкрито 45 кримінальних справ», - навів статистику заступник начальника Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Він повідомив, що більшість порушень виявлена на території Куп’янського, Вовчанського та Гутянського лісгоспів, а також відзначив, що після проведених ревізій були звільнені 4 керівники державних підприємств – Куп'янського, Чугуївського, Вовчанського та Красноградського. Також нещодавно звільнили директора Гутянського лісгоспу Віктора Сису. Під час доповіді Ігор Тимочко також порушив питання якісної взаємодії між управлінням лісового господарства та правоохоронними органами в питаннях протидії вирубуванням.

«Необхідно створити робочу групу, куди будуть залучені й працівники поліції, і лісового господарства. Бажано, щоб вона була створена на рівні керівництва відомств», - сказав голова ХОДА Олексій Кучер.

Під час наради також повідомили про те, що Харківська область планує долучитися до загальнонаціональної акції «Озеленення України». У рамках акції в країні планують висадити 1 мільйон дерев, 250 тисяч з них – на території нашого регіону.