Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина активно включиться в реалізацію проєктів «Відкрита земля» та «Кадастр 2.0»

Харківщина активно включиться в реалізацію проєктів «Відкрита земля» та «Кадастр 2.0»

Про це повідомив перший заступник голови ХОДА Віталій Погосян під час селекторної наради Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Під час відеоконференції презентували переваги проєктів «Відкрита земля» та стратегічного плану діяльності Держгеокадастру «Кадастр 2.0. Прозорість, доступність, інновації», які вже працюють у пілотному режимі.

Як зазначив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, реалізація цих програм під час другого етапу інвентаризації земель сільгосппризначення дозволить ефективніше реагувати на факти самовільного захоплення ділянок.

«Наша головна ціль - прозорий моніторинг земель. Це, в свою чергу, важлива передумова створення конкурентного середовища, рівних правил гри для всіх учасників. Також прозора система допоможе ліквідувати передумови для можливих моментів корупції. Без цих факторів ми не зможемо говорити про цивілізований ринок, запровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні», - сказав Тарас Висоцький.

За даними голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Дениса Башлика, навіть у пілотному режимі завдяки геопросторовим даним та стратегії розвитку «Кадастр 2.0» у 2019 році вдалося виявити 905 тис. 759 га земель, на яких були порушення, проти 260 тис. га - у 2018 році. За його словами, завдяки новаціям більшість виїздів земельних інспекторів були результативними. У майбутньому працівники Держгеокадастру зможуть не тільки виявляти факти самовільного захоплення земель сільгосппризначення, але навіть контролювати додержання сільгосппідприємствами сівообігу культур.

Тарас Висоцький наголосив, що у викритті фактів земельних порушень зацікавлені й місцеві громади, які отримують чимало фінансових надходжень від використання землі.

«Органи місцевого самоврядування повинні співпрацювати з відповідними органами Держгеокадастру й подати ініціативи щодо можливих ризиків з використанням землі. Щоб ця ініціатива була результативною, бажано, щоб взаємодія коригувалась зі сторони ОДА», - наголосив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Перший заступник голови ХОДА Віталій Погосян запропонував керівництву ГУ Держгеокадастру в Харківській області допомогу в реалізації важливих ініціатив міністерства.

«Харківщина однозначно повинна посідати провідні позиції в цих питаннях. Звичайно, перша роль тут належить Держгеокадастру, проте ми готові надати необхідну вам допомогу в наповненні інформаційної бази. Перш за все, це стосується співпраці з районами», - наголосив Віталій Погосян.