Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області проводять профілактичні заходи для недопущення коронавірусу 2019-nCoV

У Харківській області проводять профілактичні заходи для недопущення коронавірусу 2019-nCoV

Це питання розглянули під час засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 28 січня.

«Під час засідання про готовність медичних служб проінформували керівники двох установ: обласної клінічної інфекційної лікарні та обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні. Обидві установи вже зараз про всяк випадок готують матеріальну базу для прийому пацієнтів, - повідомив за результатами засідання заступник голови ХОДА Михайло Черняк. - Так, будуть виділені окремі бокси у відділеннях гострих респіраторних вірусних інфекцій, додатково придбано медикаменти, планується закупівля цільових тест-систем для верифікації коронавірусу. Приймальні відділення інфекційних лікарень також укомплектують спеціальним одягом, респіраторами, масками і так далі. Обов'язковий додатковий інструктаж пройдуть бригади екстреної допомоги».

Для діагностики будуть також залучені можливості Державного лабораторного центру, підрозділи якого є в обласному центрі та районах Харківщини. На даний час у випадку підозри на захворювання 2019-nCoV забори крові пацієнтів можуть спрямовуватись до Державного центру громадського здоров’я МОЗ – результат аналізу стає відомим менше, ніж за 2 доби.

На даний момент, за інформацією Департаменту охорони здоров’я ХОДА, в Харківській області немає підтверджених випадків захворювання на коронавірус 2019-nCoV.

У департаменті відзначили, що перші ознаки, які виявляли у тих, хто захворів на новий вірус у китайському місті Ухань, були характерні для ГРВІ: чхання, кашель, підвищена температура тіла. Також у багатьох випадках специфічним симптомом став гострий кон’юнктивіт (запалення слизової оболонки очей). Тією ознакою, яка має викликати особливу настороженість, є утруднене дихання. При виявленні подібних ознак головне – не панікувати та вчасно звертатися за медичною допомогою.

Нагадаємо, за розпорядженням уряду при Міністерстві охорони здоров’я України створено оперативний координаційний штаб, який вживає всіх належних заходів для недопущення поширення в Україні вірусу 2019-nCoV. До складу штабу увійшли представники ДПСУ, МВС України, Держпродспоживслужби та ДМС України.