Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Голова ХОДА зустрівся з керівником програми USAID «DOBRE»

Голова ХОДА зустрівся з керівником програми USAID «DOBRE»

Олексій Кучер та Беррі Рід обговорили виконання програми, спрямованої на підтримку процесів децентралізації на території Харківської області.

Очільник обласної адміністрації наголосив на тому, що підтримка міжнародних організацій дуже потрібна регіону на етапі реформування системи місцевого самоврядування.

«На жаль, я зараз змушений констатувати, що в нашому регіоні децентралізація знаходиться не в найкращому стані. Раніше ці процеси з якихось причин проходили повільно. Тому нам разом з вашою допомогою необхідно виправляти ситуацію. Ми сподіваємося на ваш досвід і підтримку», - сказав Олексій Кучер.

Беррі Рід розповів голові ХОДА, що програма USAID «DOBRE» працює в 75 громадах 7 областей України. У Харківській області програма реалізується 3,5 роки. Потрапити до неї вдалося 4-м громадам: Старосалтівській, Мереф’янській, Малинівській та Золочівській.

«Це сильні громади, і вони можуть демонструвати приклад для інших громад області», - зауважив Беррі Рід.

Виконавчий директор Програми USAID «DOBRE» у Центрально-Східному регіоні Андрій Нагорний розповів, що, в першу чергу, допомога полягає у розробці стратегії розвитку для громад-партнерів.

«Це фундамент, на якому будується сама програма. Це дає змогу визначити поточний стан громади і кінцевий, якого вони хочуть досягти. А нам допомагає зрозуміти, як ми можемо допомогти досягти цього результату. Коли програма розроблена, ми працюємо над різними аспектами самоврядування – фінансовий менеджмент, економічне покращення, надання послуг тощо. Ми надаємо софт-підтримку, а також фінансову і технічну», - пояснив Андрій Нагорний.

Кожна громада, яка бере участь у програмі, може розраховувати на загалом 180 тисяч доларів підтримки. Вони розбиваються на проєкти за різними напрямками: молодіжний проєкт, перший «швидкий» проєкт, проєкт облаштування приміщень для громадських зборів, проєкт місцевого економічного розвитку, покращення якості послуг тощо. Гроші не передаються громадам безпосередньо: USAID «DOBRE» закуповує необхідні матеріали, які прописані у відповідних проєктах.

Перший заступник голови ХОДА Віталій Погосян під час спілкування зауважив, що допомога у написанні стратегій розвитку для громад є дуже важливою для області.

«У першу чергу потрібно робити власні стратегії розвитку. Нам потрібна експертна підтримка в їх написанні для того, щоб громади могли швидко залучати інвестиції. Щоб наші громади ставали не тільки спроможними, а й конкурентоспроможними», - зазначив Віталій Погосян.

Завершуючи зустріч, Олексій Кучер наголосив на тому, що міжнародні партнери матимуть всю необхідну та можливу підтримку з боку обласної адміністрації.

«У вас є можливість звертатися до нас. Є партнери, які зацікавлені у вашому досвіді», - сказав голова ХОДА.