Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили нагальні питання децентралізації й місцевого самоврядування

У ХОДА обговорили нагальні питання децентралізації й місцевого самоврядування

24 грудня відбулися загальні збори Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

На засідання були запрошені керівники обласної, районних та міських рад, очільники районів, ОТГ та міст обласного підпорядкування, депутати різних рівнів. Під час заходу перший віцепрезидент – виконавчий директор асоціації Микола Тітов представив звіт про проведену у 2019 році роботу та надав план роботи асоціації на наступний рік.

За його даними, у 2019 році до асоціації прийнято 4 місцевих ради – новостворені ОТГ. Станом на 20 грудня у складі асоціації об’єдналися 387 рад різного рівня, в тому числі 17 з 24 ОТГ.

Заступник голови ХОДА Михайло Черняк подякував асоціації за проведену роботу.

«Вважаю нашу співпрацю цілком дружньою та партнерською, - звернувся до присутніх Михайло Черняк. - У рамках наявної робочої групи ми фахово та виважено відпрацювали нагальні питання з децентралізації й продовжимо роботу щодо укрупнення районів та змін адмінтерустрою. Нагадаю, що питання децентралізації в наступному році визначені Главою держави та урядом пріоритетними. Створення нових інституцій, модернізація організацій влади на місцях, повноваження виконкомів та префектур, які мають утворитися, – всі ці питання ми вже теоретично опрацьовували й обговорювали в минулі роки».

Також Михайло Черняк підкреслив значення співпраці місцевих органів самоврядування з донорськими організаціями в царині розвитку закладів первинної медицини. Зокрема, про впровадження нового проєкту розповів спеціальний представник Східного регіонального представництва державної неприбуткової організації «Український фонд соціальних інвестицій» Сергій Кадигроб.

«Останнім часом ми працюємо з урядовим німецьким банком розвитку KfW й будуємо будинки для переселенців, а також ремонтуємо школи, дитячі садочки, здійснюємо заходи з енергоефективності. Наразі оголошено конкурс під назвою УФСІ-VII. Проєкт спрямований на розвиток центрів первинної медичної допомоги – будівництво та реконструкцію амбулаторій, пунктів здоров’я. Уже отримали заявки від громад області: 20 - з Чугуєва й 3 - від Золочівської ОТГ», - повідомив Сергій Кадигроб.

Він також наголосив, що з допомогою донорів на кожен об’єкт може бути спрямовано до 300 тис. євро. Заявки в УФСІ прийматимуть до 31 січня 2020 року.

Також на зборах обговорювали питання зміни законодавства, які стосуються місцевого самоврядування, а також запровадження проєктів з енергоощадження в приміщеннях комунальної форми власності.

Наприкінці заходу з нагоди Дня місцевого самоврядування України відзнаками асоціації нагородили найкращих представників місцевого самоврядування.