Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відзначили 101-шу річницю з дня відновлення незалежності Польщі

У Харкові відзначили 101-шу річницю з дня відновлення незалежності Польщі

Свято відзначають щорічно 11 листопада – в день завершення Першої світової війни.

Традиційно заходи до Дня відновлення незалежності Республіки Польща відбуваються і в Харкові. Тим більше що наше місто має значний історичний зв’язок з архітекторами польської незалежності. Саме в Харківському університеті навчався маршал Польщі Юзеф Пілсудський – перший очільник відновленої польської держави.

«Історія Польщі рідко складалася з днів щасливих та спокійних, як тепер, - відзначив Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський під час відкриття тематичного концерту в Харківській філармонії. - Польська держава зникла з мап Європи на 123 роки. Але поляки не втратили духа, вони вірили, що Польща відновить незалежність».

День відновлення незалежності Януш Яблонський назвав «святом радості після довгої та складної ночі страждань». Він подякував усім харків’янам, які сьогодні святкують разом із поляками.

«Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові завджи працює для кращого взаєморозуміння поляків та українців. Разом з вами ми намагаємося знаходити те, що нас об'єднує, те, що спільно можемо передати наступним поколінням поляків та українців», - сказав Генеральний консул.

Серед тих, хто привітав поляків із важливою датою, - голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

«Фактично я працюю два дні. І мені дуже приємно, що моя публічна поява пов'язана саме з таким прекрасним святом, - сказав він. -  Я вас щиро вітаю. За 101 рік фактично відбулося ваше переродження. Я бажаю вам розвиватися такими ж темпами. Ви в багатьох моментах є прикладом для українців. Ті взаємовідносини, які склалися  між нашими державами, між народом Польщі та українцями, є досить тісними. Ми налаштовані на те, щоб розвивати ці взаємовідносини».

Олексій Кучер також запросив Януша Яблонського найближчим часом зустрітися для того, щоб обговорити всі нагальні питання.