Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

18 жовтня у Харкові відкривається музей екоплакату «4-й Блок»

18 жовтня у Харкові відкривається музей екоплакату «4-й Блок»

Створення музею підтримав Український культурний фонд, а сам музей отримав статус науково-практичної лабораторії у Харківській державній академії дизайну та мистецтв.

Цей проєкт створений на основі колекції 10 міжнародних трієнале екоплакату «4-й Блок». За 30 років було зібрано унікальну колекцію графіки та сучасного світового плаката екологічного спрямування: понад 10 000 робіт з 56 країн. Серед авторів — визнані майстри світового дизайну та графіки. Серед тем: антиядерна проблематика, забруднення навколишнього середовища, глобальне потепління, енергетична безпека та інші екологічні й суспільні питання.

Для відвідувачів музей буде відкритий з понеділка по п’ятницю з 11:00 до 16:00. Вхід - безкоштовний.

Офіційне відкриття музею пройде в ХДАДМ (вул. Мистецтв, 11) о 15:00.

Для навчального закладу музей стане також лабораторією — студенти зможуть тут вивчати історію сучасного світового плаката, захищати дипломи і дисертації, влаштовувати нові виставки та події.

До відкриття музею студенти кафедри мультимедійного дизайну ХДАДМ створили на основі плакатів і графіки з колекції музею анімацію та проєкти доповненої реальності. Глядачі вперше зможуть потрапити у віртуальну картинку станкової графіки з колекції «4-го Блоку». Звісно, всі твори можна буде також побачити в оригінальному вигляді. Виставку цих робіт вперше показали 18 вересня на Book Forum та в Музеї ідей у Львові.

«Для нашого навчального закладу це унікальний шанс зберегти колекцію, працювати з нею, вчитися на її фундаменті, — говорить професор ХДАДМ Володимир Лесняк. — Усе це має бути збережено не тільки для дослідників наших днів, але й для нащадків».

Усього академія надала чотири приміщення: галерейний простір та три кімнати для зберігання колекції. Зберігання робіт у належних умовах — одна з найважливіших місій музею. У одному з цих приміщень з часом планують також проводити публічні лекції, майстер-класи, воркшопи.

Програма відкриття:

18 жовтня

15:00 - 15:30 - урочисте відкриття музею за участю керівництва ХДАДМ та членів Асоціації дизайнерів-графіків «4-й Блок»;

15:30 - 15:45 - презентація проєкту «4-й Блок-МАЛ» від Олега Векленка;

15:45 - 16:00 - про виставку GR+AR=4B, створену студентами кафедри мультимедійного дизайну ХДАДМ, і новітні технології в навчальному процесі;

16:30 - 17:50 - designers talk від провідних дизайнерів Харкова у форматі ПЕЧА-КУЧА: «Про себе і «4-й Блок»: Марія Рубан (дизайнерка, ілюстраторка), Ірина Таранова (Banda), Аліна Лисачкова (Графпром), Олексій Чекаль (Панік-дизайн), Макс Бурцев (Арріба);

18:00 - 20:00 – аfter-party від «Культура звуку».

19 жовтня:

11:00 - 11:40 - «Позитивний бренд катастрофи». Презентація Олега Векленка;

11:40 - 12:20 - «Комерційний плакат, і з чим його їдять». Лекція Оксани Капранової, SeniorArtDirector у McCannKyiv, власниці десятка різноманітних нагород EffieAwardsUkraine, бронзових та срібних — ADC*UA, WOWDONE, KIAF, спікерки креативних фестивалів та лекторки KAMA;

12:40 - 13:00 - кава-брейк;

13:00 - 13:40 - «Каліграфічні мандри». Презентація Олексія Чекаля (дизайнера, шрифтороба, типографа, каліграфа, мистецтвознавця, художнього керівника студії графічного дизайну Panic Design);

13:50 - 14:30 – «How we do it in Kharkiv». Спіч-презентація Макса Бурцева, креативного директора агентства Arriba, засновника школи маркетингу і комунікацій «Багаж», співзасновника Hotspot School of English.

Довідка. Міжнародна трієнале «4-й Блок» з’явилась у 1991 році, за 5 років після Чорнобильської трагедії, з ініціативи художника-графіка, плакатиста, ліквідатора аварії на ЧАЕС професора ХДАДМ Олега Векленка. Кожні три роки проєкт відбувається завдяки зусиллям багатьох однодумців – друзів, студентів та волонтерів. «4-й Блок» перетворився з плакатної виставки на міжнародну трієнале екологічного плаката, графіки та молодіжних екопроєктів. У колекції — роботи таких відомих у світі дизайнерів, як Філа Рісбека, Пола Шера, Сигео Фукуди, Казумаса Нагаї, Ніклауса Трокслера, Алекса Йордана, Анг Сан Су, Яна Райліха та багатьох інших.