Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорили впровадження послуг раннього втручання

У Харкові обговорили впровадження послуг раннього втручання

Круглий стіл за участі представників органів соцзахисту та соціальних закладів районів області пройшов 11 жовтня.

Послуги раннього втручання – це медична, психологічна, соціальна та педагогічна допомога, яка надається мультидисциплінарною командою фахівців сім’ям і спрямована на розвиток дітей від народження до 4 років з порушеннями розвитку або ризиком виникнення таких порушень. Мета цієї допомоги - виховання дітей у стандартному для їхніх одноліток середовищі.

«Раніше про послуги раннього втручання не говорили, втручання починалося з 4 років. Це призводило до того, що сім’ї з дітьми, які потребують цієї послуги, жили у дуже складних обставинах. Усе, що їм могли запропонувати, – матеріальна допомога від держави, але при цьому вони були позбавлені повноцінного життя. Як результат, ми маємо дітей з інвалідністю, навантаження на бюджет, а вирішення проблеми – немає», - зазначив у ході круглого столу директор Департаменту соціального захисту ХОДА Юрій Шпарага.

На Харківщині послуги раннього втручання почали впроваджувати з 2000 року - на благодійних засадах. На державному рівні питання почали вирішувати з 2016 року.

«З 2016-2017 років на базі комунальних закладів почали функціонувати підрозділи, які займаються цим питанням. Зокрема, на базі 23-ї міської лікарні, на базі обласного спеціалізованого будинку-інтернату, в місті Валки. У 2017 році відповідні навчання проводилися в Мерефі, Лозовій, Чугуєві. До роботи почали долучатися не лише медичні, а й освітні заклади», - розповіла заступниця директора Департаменту соцзахисту ХОДА Тетяна Бабенко.

Зараз на Харківщині, а також у Закарпатській, Львівській та Одеській областях надання послуг раннього втручання запроваджується експериментально. Відповідна державна програма розрахована  до 2020 року. Роботу в рамках програми координує благодійний фонд Інститут раннього втручання, який працює в цій сфері майже 20 років на громадських засадах і має великий досвід.