Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Наукові здобутки харківських вчених заслуговують на особливе визнання. Анатолій Бабічев

Наукові здобутки харківських вчених заслуговують на особливе визнання. Анатолій Бабічев

8 жовтня заступник голови ХОДА взяв участь у розширеному урочистому засіданні вченої ради Фізико-технічного інституту низьких температур ім. Б.І. Вєркіна НАН України, присвяченому 100-річчю з дня народження Бориса Вєркіна.

Анатолій Бабічев привітав вчених з ювілеєм від імені голови ХОДА Юлії Світличної.

«Я пишаюся досягненнями наших вчених. Вами пишається вся Харківщина. Дуже показовим є той факт, що серед обраних за всю історію НАН України її дійсних членів майже 25% складають вчені, які або отримали у Харкові вищу освіту, або в той чи інший час працювали в наукових установах та  вишах Харківської області, - сказав Анатолій Бабічев. - Ваша робота додає слави та популярності Харківщині. І завдання держслужбовців - працювати разом з вами та примножувати здобутки».

Під час заходу продемонстрували короткий документальний фільм та виголосили доповідь про життя та наукову діяльність Бориса Вєркіна.

Також для вчених підготували святковий концерт «Філармонія фізиків», присвячений 100-річчю з дня народження Бориса Вєркіна - за участі творчих колективів і солістів Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського та Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В. Лисенка.

Довідка. Борис Ієремійович Вєркін (8.08.1919 - 12.06.1990) – видатний український вчений, фізик-експериментатор та організатор науки. Академік АН УРСР, лауреат державних премій СРСР та УРСР. Роботи Бориса Вєркіна в галузі фізики низьких температур і кріогенної техніки широко відомі в нашій країні та за кордоном і принесли йому загальне визнання.

Борис Вєркін став ініціатором створення й одним із засновників у 1960 р. Фізико-технічного інституту низьких температур (ФТІНТ) АН України та його першим директором. Він очолював ФТІНТ упродовж 28 років.