Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналіз регуляторного впливу проекту розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації “Про встановлення тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав - послуги, що надає комунальне підприємство “Архітектурне бюро та бюро технічної інвентаризації Ізюмського району”.

1. Опис проблеми, яку планується розв’язати
Даний проект розпорядження розроблено на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)” (із змінами), обласним державним адміністраціям надані повноваження із встановлення тарифів на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав.
Комунальне підприємство “Архітектурне бюро та бюро технічної інвентаризації Ізюмського району” у межах, визначених чинним законодавством і Статутом підприємства, надає на території Ізюмського району послуги з виконання проектних та технічних робіт у сфері містобудування та архітектури, паспортизаційної оцінки й інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав. Оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна здійснюється підприємством за наявності доручення відповідного органу.
Пунктом 1.4. Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики від 24.05.2001 № 127 і зареєстрованої Міністерством юстиції України 10.07.2001 за № 582/5773, визначено, що технічну інвентаризацію новозбудованих (реконструйованих) та наявних об’єктів виконують за рахунок замовників комунальні підприємства - бюро технічної інвентаризації.
Пунктами 1.3. та 6.2. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 № 7/5 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.2002 за №157/6445, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрація таких прав також віднесені до повноважень бюро технічної інвентаризації.
Оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна, відповідно до зазначеного Тимчасового положення, а також до Збірника норм часу на роботи та послуги, що виконуються бюро технічної інвентаризації, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 21.11.2003 № 198 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.02.2004 за № 188/8787, здійснюється в частині підготовки документів для видачі свідоцтв про право власності за дорученням органів місцевого самоврядування, місцевої державної адміністрації та інших органів, які згідно з чинним законодавством мають право на видачу таких свідоцтв.
Слід зазначити, що комунальне підприємство “Архітектурне бюро та бюро технічної інвентаризації Ізюмського району” не є органом приватизації і, у зв’язку з цим, не виготовляє бланки свідоцтв та не здійснює видачу свідоцтв про право власності на приватизоване житло, у тому числі на житлове (житлові) приміщення у гуртожитках¸ тому не підпадає під дію постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 № 485, якою визначено повноваження облдержадміністрації щодо встановлення розміру плати за виготовлення бланків та видачу зазначених свідоцтв.
З 25.11.2009 КП “АБ та БТІ Ізюмського району” застосовує в розрахунках зі споживачами тариф у розмірі 18,54 грн. (без ПДВ) за 1 нормо-годину послуг. Чинний тариф не відповідає фактичним витратам підприємства у зв’язку з тим, що витрати підприємства, які входять до складу собівартості, а саме: розмір мінімальної заробітної плати та виплат, пов’язаних зі сплатою платежів до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з 2010 року зросли.

2. Визначення цілей державного регулювання
Метою видання цього регуляторного акта є:
- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)”;
- надання послуг з інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна, та реєстрацію таких прав – послуги, що надає КП “АБ та БТІ Ізюмського району”, за економічно обґрунтованим тарифом, що сприятиме захисту споживачів від необгрунтованого зростання тарифу на вказані послуги;
- сприяння беззбитковості роботи КП “АБ та БТІ Ізюмського району”.

3. Визначення та оцінка всіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей
Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548 визначено метод державного регулювання тарифів на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав шляхом установлення їх фіксованих рівнів.
У разі встановлення обласною державною адміністрацією тарифу, вищого за запропонований, збільшиться прибутковість діяльності підприємства, але, жителі Ізюмського району - споживачі послуг будуть нести додаткові невиправдані витрати.
Таким чином, запропонований рівень тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав – послуги, що надає КП “АБ та БТІ Ізюмського району”, є економічно обґрунтованим.

4. Механізм розв’язання проблеми
Установлення тарифу на послуги з інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрації таких прав – послуги, що надає КП “АБ та БТІ Ізюмського району”, у розмірі, визначеному шляхом аналізу економічної обґрунтованості витрат підприємства.

5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі видання регуляторного акта
У разі видання регуляторного акта обласною державною адміністрацією будуть реалізовані повноваження, надані їй постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548, і встановлено тариф на послуги з інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав – послуги, що надає КП “АБ та БТІ Ізюмського району”, на економічно обґрунтованому рівні.
Організація та здійснення контрольно-наглядових функції з питань додержання підприємствами вимог щодо формування, установлення та застосування цін і тарифів, які регулюються державою, є основними завданнями Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області. Отже, нагляд за додержанням вимог розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації “Про встановлення тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав – послуги, що надає комунальне підприємство “Архітектурне бюро та бюро технічної інвентаризації Ізюмського району”, буде здійснювати Державна інспекція з контролю за цінами в Харківській області.
Позитивним чином на дію регуляторного акта може вплинути підвищення рівня економічного та соціального розвитку Ізюмського району, у тому числі підвищення рівня доходів населення в районі, підприємницької активності, розвиток ринку нерухомості в регіоні.
Негативним фактором впливу є зменшення платоспроможності споживачів послуг КП “АБ та БТІ Ізюмського району”, що призведе до зменшення обсягів надання послуг, підвищення рівня собівартості послуг, збитковості роботи підприємства.

6. Очікувані результати прийняття регуляторного акта
До негативних результатів прийняття регуляторного акта можна віднести відсутність у підприємства можливості швидко змінювати рівень тарифу в разі підвищення або зниження рівнів витрат, що складають собівартість послуг.
Зміна рівня тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав - послуги, що надає КП “АБ та БТІ Ізюмського району”, можливо лише після прийняття Харківською обласною державною адміністрацією відповідного регуляторного акта та введення його в дію.
При різкому підвищенні рівня собівартості послуг бюро технічної інвентаризації, на період погодження розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації, робота підприємства буде збитковою.
При цьому, позитивним фактором є захищеність споживачів послуг КП “АБ та БТІ Ізюмського району” від необґрунтованого зростання тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав.

7. Обґрунтування терміну дії
Це розпорядження набирає чинності з дня його опублікування в газеті “Слобідський край”. Термін дії регулювання тарифів дійсний на період дії постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)”(зі змінами).

8. Показники результативності регуляторного акта
Прогнозні значення показників результативності на 2011 рік:
– собівартість надання послуг – 477,12 тис. грн., у тому числі:
– витрати на оплату праці – 331,27 тис. грн.;
– відрахування на соціальні заходи (36,82 %) – 121,97 тис. грн.;
– інші операційні витрати – 16,20 тис. грн.;
– матеріальні витрати – 6,82 тис. грн.;
– амортизація – 0,85 тис .грн.
– прибуток – 23,86 тис. грн. (рентабельність 5%).
Дія регуляторного акта поширюватиметься на КП “АБ та БТІ Ізюмського району” та суб’єктів господарювання і населення Ізюмського району, які є споживачами послуг цього підприємства.

9. Відстеження результативності регуляторного акта
Базове відстеження результативності регуляторного акта проведено на етапі його підготовки.
Повторне відстеження результативності розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації буде здійснено відповідно до вимог статті 10 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.


Начальник Головного
управління економіки
облдержадміністрації                                 С.В. Авершин