Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пояснювальна записка до проекту розпорядження «Про затвердження Порядку та Умов використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на 2011 рік на виконання Програми забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробниц

1.Обгрунтування необхідності прийняття розпорядження
Розпорядження, підготовлено на підставі статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з урахуванням Закону України від 24.06.2004 № 1877-ІV «Про державну підтримку сільського господарства України» з метою практичної реалізації рішення обласної ради, ухваленого на ХХІV сесії V скликання Харківської обласної ради від 28 лютого 2008 року «Про затвердження Програми забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств м. Харкова та області на 2008-2015 роки» у зв’язку з прийняттям рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до рішення обласної ради від 28 грудня 2010 року №64-VI «Про обласний бюджет на 2011 рік».
2.Мета і шляхи її досягнення
Метою розпорядження є ефективне використання коштів обласного бюджету, які передбачені у 2011 році на виконання Програми забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств м. Харкова та області на 2008 - 2015 роки.
Розпорядженням затверджується Порядок та Умови використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на 2011 рік на виконання Програми забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств м. Харкова та області на 2008 - 2015 роки, який визначає механізм нарахування і виплат коштів обласного бюджету на відшкодування часткової компенсації сільськогосподарським підприємствам усіх форм власності та господарювання вартості сільськогосподарської техніки виробництва підприємств м Харкова та області.
3. Правові аспекти
Реалізація розпорядження здійснюватиметься на основі виконання вимог чинних нормативно-правових актів України та з урахуванням положень закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу», рішення Харківської обласної ради від 28.02.2008 № 604-V «Про затвердження Програми забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва м Харкова та області на 2008-2015 роки» та рішенням обласної ради від 28 грудня 2010 року №64-VI «Про обласний бюджет на 2011 рік» (із змінами).
4.Фінансово-економічне обґрунтування
На виконання «Програми забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств м. Харкова та області на 2008-2015 роки» в обласному бюджеті на 2011 рік рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до рішення обласної ради від 28 грудня 2010 року №64-VI «Про обласний бюджет на 2011 рік» передбачені кошти в обсязі 5540 тис. грн. Використання коштів буде проводитися згідно з помісячним розписом у межах бюджетних призначень, установлених кошторисом.
Доплата спрямовується сільськогосподарським товаровиробникам, які з 1 січня поточного року придбали сільськогосподарську техніку виробництва визначених Програмою підприємств м. Харкова та області. Це дасть можливість збільшити обсяги закупівлі сільгосптоваровиробниками регіону техніки та стимулювати її виробництво на даних підприємствах.
Перелік сільськогосподарської техніки, яка виробляється підприємствами м. Харкова та області і пропонується для реалізації на умовах 30 відсоткової компенсації її вартості сільгосппідприємствам було складено Головним управлінням агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації згідно з вимогами Програми та на підставі листів заводів – виробників.
5. Позиція заінтересованих органів
Програма розроблена за дорученням постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування Харківської обласної ради (протокол від 25.10.2007 №27).
6. Регіональний аспект
Реалізація Програми дозволить за рахунок збільшення виробництва створити нові робочі місця як на підприємствах – виробниках сільськогосподарської техніки м. Харкова (ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе», ТОВ «Торговельний дім «ДОНСНАБ», ТОВ фірма «Альта ЛТД») так і м. Лозова (ЗАТ «Лозівський ковальсько-механічний завод»).
7. Громадське обговорення
З метою одержання зауважень та пропозицій проект розпорядження «Про затвердження Порядку та Умов використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на 2011 рік на виконання Програми забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств м. Харкова та області на 2008 - 2015 роки» оприлюднюється шляхом розміщення на офіційному сайті Харківської облдержадміністрації в мережі Інтернет.
8. Прогноз результатів
Фінансова підтримка сільськогосподарським підприємствам через виплати відшкодування часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки дозволить:
- за період дії Програми забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств м. Харкова та області на 2008-2015 роки збільшити у 5,5 рази придбання сільгосппідприємствами області техніки виробництва промислових підприємств м. Харкова та області;
- стимулювати розвиток сільськогосподарського машинобудівного комплексу області в період дії Програми забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств м. Харкова та області на 2008-2015 роки;
- сприяти розробці та освоєнню серійного виробництва зразків нової конкурентоспроможної техніки, ґрунтообробних машин, посівних комплексів та іншого;
- підвищити питому вагу техніки виробництва промислових підприємств області в загальному придбанні сільгосптехніки аграрним комплексом області.

 

В.о. начальника Головного
управління агропромислового розвитку
Харківської обласної державної адміністрації                     О.Г. Кулик