Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Проект розпорядження "Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва”

Про затвердження Порядку
використання коштів
обласного бюджету, що
надходять у порядку
відшкодування втрат
сільськогосподарського і
лісогосподарського
виробництва

З метою визначення механізму використання коштів обласного бюджету, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського призначення, відповідно до статей 2, 20, 22 Бюджетного кодексу України, статті 209 Земельного кодексу України, рішень Харківської обласної ради від 28.12.2010 № 64 - VI «Про обласний бюджет на 2011 рік» (із змінами), від 21.04.2011 № 117 - VI «Про затвердження обласної Програми раціонального використання та охорони земель в Харківській області на 2011 – 2015 роки» (із змінами) та керуючись статтями 6, 39, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:
1. Затвердити Порядок використання коштів обласного бюджету, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва (додається).

2. Головному управлінню агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації інформувати обласну державну адміністрацію щороку до 15 лютого про хід виконання розпорядження.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови обласної державної адміністрації В.В. Алексейчука.

4. Це розпорядження набирає чинності після його опублікування в газеті «Слобідський край».

 

Голова обласної державної
адміністрації                                                          М.М. ДОБКІН

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядження голови Харківської
обласної державної адміністрації

ПОРЯДОК
використання коштів обласного бюджету, що надходять
у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів обласного бюджету, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва (далі – кошти від втрат), передбачених на виконання заходів Програми раціонального використання та охорони земель Харківської області, затвердженої рішенням обласної ради від 21.04.2011 № 117-VІ (далі – Програма), для Головного управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації та для Головного фінансового управління Харківської обласної державної адміністрації в частині перерахування субвенцій до Державного бюджету України (Головне управління Держкомзему у Харківській області та Харківське обласне управління лісового та мисливського господарства).

1.2. Головним розпорядником коштів обласного бюджету є Головне управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації та Головне фінансове управління Харківської обласної державної адміністрації в частині перерахування субвенцій до Державного бюджету України.
Головне управління Держкомзему у Харківській області та Харківське обласне управління лісового та мисливського господарства є розпорядниками коштів у частині виконання Програми.
Виконавцями заходів із забезпечення захисного лісорозведення є лісогосподарські підприємства, підвідомчі Харківському обласному управлінню лісового та мисливського господарства.

2. Використання коштів обласного бюджету

2.1. Кошти, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, згідно зі ст. 209 Земельного кодексу України, використовуються на освоєння земель для сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь, охорону земель відповідно до розроблених програм та проектів землеустрою, а також на проведення інвентаризації земель, проведення нормативної грошової оцінки землі, розмежування земель державної та комунальної власності.

3. Розпорядження коштами обласного бюджету

3.1. Кошти, передбачені Програмою, в частині проведення хімічної меліорації ґрунтів, спрямовуються на виплату компенсації витрат, пов’язаних із здійсненням заходів з вапнування середньокислих (рН 4,6-5,0) та слабокислих (рН 5.1-5.5) ґрунтів (далі – компенсація), суб’єктам господарювання незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції (далі – сільськогосподарські підприємства).

3.1.1. Кошти, що передбачені в обласному бюджеті на виконання Програми в частині заходів проведення хімічної меліорації ґрунтів, перераховуються Головним фінансовим управлінням обласної державної адміністрації головному розпоряднику коштів – Головному управлінню агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації згідно з помісячним розписом у межах бюджетних призначень, установлених кошторисом.
Компенсація виплачується в розмірі фактично понесених витрат за виконані роботи, передбачені проектно-кошторисною документацією на здійснення заходів з вапнування ґрунтів у повному обсязі.

3.1.2. Компенсація надається на конкурсній основі сільськогосподарським підприємствам, які відповідно до проектно-кошторисної документації, що розробляється обласними державними технологічними центрами охорони родючості ґрунтів і якості продукції, здійснили заходи з вапнування ґрунтів.

3.1.3. Управління агропромислового розвитку районних державних адміністрацій з метою визначення переліку сільськогосподарських підприємств, що претендують на одержання компенсації, утворюють районні комісії, до складу яких входять заступник голови районної державної адміністрації з питань АПК (голова комісії), начальник управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації, спеціаліст відділу галузі рослинництва управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації, по одному представнику з фінансового управління, земельного управління, органу Державної фінансової інспекції та управління статистики відповідного району.
Склади комісій затверджують голови районних державних адміністрацій.
Примірне положення про районну комісію затверджується Головним управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації.

3.1.4. Районна комісія протягом десяти робочих днів після її утворення розміщує у друкованих засобах масової інформації оголошення із зазначенням переліку необхідних для отримання компенсації документів, строків та умов їх подання.

3.1.5. Для отримання компенсації сільськогосподарські підприємства подають районній комісії:
відповідну заяву;
копію проектно-кошторисної документації на здійснення заходів з вапнування ґрунтів, засвідчену підписом керівника сільськогосподарського підприємства, що скріплюється печаткою;
копію довідки про включення до ЄДРПОУ, засвідчену підписом керівника сільськогосподарського підприємства, що скріплюється печаткою;
довідку з районного відділу земельних ресурсів про наявність, кількість та місцезнаходження земельних ділянок власних або орендованих земель, на яких проводилась хімічна меліорація ґрунтів, у разі наявності орендованих земель – указати термін дії договорів оренди земельних паїв та надати документи, що підтверджують їх реєстрацію згідно з чинним законодавством;
копії документів, що підтверджують витрати на здійснення заходів з вапнування (договори, документи про оплату за товари (роботи, послуги), прибутково-видаткові накладні та акти виконаних робіт (надання послуг, внесення меліорантів);
довідку про банківські реквізити;
довідку від розробника проектно-кошторисної документації на здійснення заходів з вапнування ґрунтів щодо підтвердження виконання робіт у відповідності до проектно-кошторисної документації (авторський нагляд);
довідки відповідних органів державної податкової служби та Пенсійного фонду України про відсутність (наявність) заборгованості із сплати податків і зборів до Державного бюджету України та Пенсійного фонду України;
гарантійний лист про повернення коштів до обласного бюджету в разі встановлення контролюючими органами факту незаконного одержання.
Районні комісії приймають зазначені документи щороку до 30 листопада та реєструють їх у порядку надходження в журналі обліку, оформленому в установленому порядку.

3.1.6. Районні комісії на підставі поданих сільськогосподарськими підприємствами документів та з урахуванням того, що компенсація не надається сільськогосподарським підприємствам, які визнані банкрутами або, щодо яких порушено справу про банкрутство, які перебувають у стадії реорганізації чи ліквідації або мають прострочену більш як на півроку заборгованість із сплати податків і зборів до Державного бюджету України, із сплати до місцевого бюджету податку з доходів фізичних осіб та Пенсійного фонду України, формують реєстри сільськогосподарських підприємств, що претендують на отримання компенсації (далі – реєстр), та подають їх щомісяця до 10 числа разом з документами, що надійшли від сільськогосподарських підприємств, до Головного управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації.

3.1.7. Головне управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації утворює комісію з питань розгляду документів, поданих районними комісіями з визначенням переліку сільгосппідприємств, що претендують на одержання компенсації за проведені заходи із вапнування ґрунтів, і проведення конкурсного відбору сільськогосподарських підприємств (далі – комісія).
Положення про комісію, її склад та порядок проведення конкурсного відбору затверджується Головним управлінням агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації.

3.1.8. Комісія розглядає подані районними комісіями реєстри разом з документами, що надійшли від сільськогосподарських підприємств, проводить конкурсний відбір та в межах виділених бюджетних асигнувань визначає переможців і обсяги компенсації.
Головне управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації формує зведений реєстр про нарахування коштів обласного бюджету у межах кошторису та подає його до органів Державного казначейства України для перерахування на поточні рахунки сільськогосподарських підприємств – отримувачів.

3.1.9. У разі встановлення контролюючими органами факту незаконного одержання компенсації з виконання Програми, сільськогосподарські підприємства повертають її у місячний строк до обласного бюджету.

3.2. Кошти, що передбачені в обласному бюджеті на виконання заходів на проведення інвентаризації земель, нормативної грошової оцінки земель, розмежування земель державної та комунальної власності, Головним фінансовим управлінням Харківської обласної державної адміністрації перераховуються до Головного управління Держкомзему у Харківській області згідно з помісячними розписами у межах бюджетних призначень, установлених кошторисами шляхом передачі субвенцій до Державного бюджету України.

3.2.1. Головне управління Держкомзему у Харківській області складає перелік заходів, передбачених пунктом 3.2 Порядку, в розрізі конкретних районів та населених пунктів, де передбачається їх проведення на весь період дії Програми раціонального використання та охорони земель Харківської області, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 21.04.2011 №117-VI.
Постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування погоджує перелік заходів та адміністративно-територіальні одиниці, де вони будуть проводитися.
На кінець року Головне управління Держкомзему у Харківській області складає відповідний звіт про виконання заходів.

3.2.2. Кошти, отримані виконавцями на здійснення заходів відповідно до Програми, використовуються згідно з вимогами Закону України «Про здійснення державних закупівель».

3.3. Кошти, що передбачені в обласному бюджеті на виконання заходів із забезпечення захисного лісорозведення, перераховуються Головним фінансовим управлінням Харківської обласної державної адміністрації до Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства шляхом передачі субвенцій до Державного бюджету України з подальшим перерахуванням на спеціальні рахунки лісогосподарських підприємств.

3.3.1. Кошти, отримані лісогосподарськими підприємствами на виконання заходів відповідно до Програми, використовуються на забезпечення захисного лісорозведення.

4. Звітність та контроль

4.1. Сільськогосподарські підприємства, яким надано компенсацію, подають щокварталу до 5 числа, що настає за звітним періодом, до управлінь агропромислового розвитку районних державних адміністрацій звіт за формою, встановленою Головним управлінням агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації в частині проведення хімічної меліорації ґрунтів.
Управління агропромислового розвитку районних державних адміністрації подають щокварталу до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом, до Головного управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації зведені звіти в розрізі сільськогосподарських підприємств, яким надано компенсацію.

4.2. Головне управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації, Головне управління Держкомзему у Харківській області та Харківське обласне управління лісового та мисливського господарства подають щороку узагальнену інформацію та звіт про використання коштів від втрат до обласної державної адміністрації щокварталу до 15 числа місяця, що настає за звітним періодом, та за рік – до 15 лютого.
4.3. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про
використання затверджених цим Порядком коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним використанням здійснюються в установленому законодавством порядку.


Заступник голови – керівник апарату
обласної державної адміністрації                               В.В. Хома

 

Кулик О.Г.