Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Проект розпорядження "Про затвердження Порядку використання в 2011 році коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2011 рік"

Про затвердження
Порядку використання в 2011 році
коштів обласного бюджету,
що виділяються для
мікрокредитування
суб’єктів малого підприємництва
в рамках Програми економічного
і соціального розвитку Харківської
області на 2011 рік

 

З метою реалізації Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2011 рік, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 17.02.2011 № 76-VІ, ефективного використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на 2011 рік рішенням Харківської обласної ради від 28.12.2010 № 64-VI «Про обласний бюджет на 2011 рік» (зі змінами), відповідно до Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва», керуючись статтями 6, 39, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

1. Затвердити Порядок використання в 2011 році коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2011 рік, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 17.02.2011 № 76-VІ (додається).

2. Головному управлінню економіки Харківської обласної державної адміністрації (Авершин С.В.):

2.1. Забезпечити дотримання зазначеного Порядку.

2.2. Про хід виконання розпорядження інформувати Харківську обласну державну адміністрацію до 15.01.2012.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Ю.А. Сапронова.

4. Це розпорядження набуває чинності з дня його опублікування в газеті «Слобідський край».


Голова обласної державної
адміністрації                                                           М.М. ДОБКІН

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядження голови
обласної державної адміністрації

 ПОРЯДОК
використання в 2011 році коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2011 рік, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 17.02.2011 № 76-VІ

1. Порядок використання в 2011 році коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2011 рік, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 17.02.2011 № 76-VІ (далі – Порядок), визначає механізм використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на 2011 рік для мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва в рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2011 рік, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 17.02.2011 № 76-VІ (далі – кошти обласного бюджету).

2. Головним розпорядником коштів обласного бюджету є Головне управління економіки Харківської обласної державної адміністрації.
Одержувачем коштів обласного бюджету є Харківський регіональний фонд підтримки підприємництва (далі – Фонд).

3. Кошти обласного бюджету перераховуються Головним фінансовим управлінням Харківської обласної державної адміністрації головному розпоряднику коштів.

4. Головне управління економіки Харківської обласної державної адміністрації перераховує кошти обласного бюджету на рахунок Фонду, відкритий у територіальному органі Державного казначейства України.

5. Надання коштів обласного бюджету суб’єктам малого підприємництва здійснюється шляхом конкурсного відбору на поворотній основі під бізнес-плани.
Кошти обласного бюджету використовуються для надання мікрокредитів для виробництва, переробки і збуту виробленої продукції, придбання техніки, обладнання, новітніх технологій, будівництва і реконструкції виробничих приміщень та інфраструктурних об'єктів для розвитку сільського зеленого туризму.

6. Кошти обласного бюджету не надаються суб'єктам малого підприємництва, яких визнано банкрутами, щодо яких порушено справу про банкрутство, проводиться санація, які перебувають у стадії ліквідації, мають заборгованість перед бюджетами та/або Пенсійним фондом України, з виплати заробітної плати, а також заборгованості перед фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування, а також у яких виявлено факти незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів, які здійснюють виробництво зброї, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, обмін іноземної валюти, провадять діяльність у сфері грального бізнесу.

7. Право на отримання безвідсоткової позики не мають суб’єкти малого підприємництва, які отримують фінансову підтримку за іншими бюджетними програмами та за рахунок коштів проектів міжнародних фінансових організацій, подали недостовірну інформацію щодо свого фінансового стану.

8. Мікрокредит у формі безвідсоткової позики надається в національній валюті в розмірі 50 – 200 тис. грн. строком від 1 до 2 років. Виплата першої суми повернення позики – не пізніше 6 місяців.

9. Для організації роботи, пов'язаної із проведенням конкурсного відбору суб’єктів малого підприємництва на отримання мікрокредитування, наказом начальника Головного управління економіки Харківської обласної державної адміністрації утворюється комісія із проведення конкурсного відбору суб’єктів малого підприємництва на отримання мікрокредитування (далі – Комісія) та затверджується її персональний склад. Голова та секретар Комісії призначаються із числа працівників Фонду.

10. Інформація про проведення конкурсного відбору на отримання мікрокредиту не пізніше ніж за 15 календарних днів до дня проведення конкурсного відбору оприлюднюється Фондом через засоби масової інформації та мережу Інтернет (на сайті www.kharkiv.biz.ua) і має містити таку інформацію: термін і умови проведення конкурсного відбору, що визначені цим Порядком, кінцевий термін подання заявок на участь у конкурсному відборі з відповідними документами та адресу, за якою приймаються документи, телефон для довідок.

11. Для участі в конкурсному відборі суб’єкти малого підприємництва до закінчення кінцевого терміну подають до Комісії такі документи:
заявку на участь у конкурсному відборі суб’єктів малого підприємництва на отримання мікрокредитування, що залучається для реалізації бізнес-плану, наведеною в додатку 1, – у двох примірниках;
бізнес-план за рекомендованою структурою, наведеною в додатку 2, – у трьох примірниках;
копію установчих документів: рішення про створення, установчий договір, статут або положення – для юридичних осіб;
копію виписки або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
рішення засновників (власників) про отримання кредиту та про надання застави – для юридичних осіб;
довідку відповідних органів державної податкової служби та Пенсійного фонду України про відсутність (наявність) заборгованості за податковими зобов’язаннями та платежами до Пенсійного фонду України;
копії фінансової звітності за попередній рік та за останній звітний період – для юридичних осіб;
копію декларації про доходи за формою № 1 «Декларація про доходи, одержані з 1 січня по 31 грудня 200_ року або за інший період звітного року» згідно з додатком 1 до Інструкції про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.1993 № 12, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.06.1993 за № 64, за попередній рік та за останній звітний період – для фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, що оподатковуються в загальному порядку або застосовують фіксований податок;
копію звіту суб’єкта малого підприємництва – фізичної особи – платника єдиного податку за формою, визначеною в додатку 3 до Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 29.10.1999 № 599, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.11.1999 за № 752/4045, за попередній рік та за останній звітний період – для фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, що застосовують єдиний податок;
копію статистичної звітності за формою № 1-підприємництво (річна) «Звіт про основні показники діяльності підприємства» або за формою № 1-підприємництво (коротка) – річна «Звіт про основні показники діяльності підприємства», затвердженими наказом Державного комітету статистики України від 06.08.2009 № 301, за попередній рік – для малих підприємств;
копії документів, що підтверджують речові права на майно та їх обтяження у разі його наявності;
копії паспортів та довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів (або копії сторінок паспортів із відміткою про наявність у такої особи права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера) директора та головного бухгалтера – для малих підприємств;
копії паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (або копію сторінки паспорта з відміткою про наявність у такої особи права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера) – для фізичної особи-підприємця.
Документи, які готуються суб’єктом малого підприємництва, подаються за підписом його керівника та головного бухгалтера.

12. Подані до Комісії документи реєструються секретарем Комісії в журналі обліку заявок на участь у конкурсному відборі суб’єктів малого підприємництва на отримання мікрокредитування за формою, наведеною в додатку 3. Документи, подані не в повному обсязі або з порушенням вимог цього Порядку, не розглядаються та повертаються суб’єктам малого підприємництва із зазначенням причин їх повернення.

13. Комісія розглядає подані суб’єктами малого підприємництва документи, проводить визначення переможців конкурсного відбору, які отримають мікрокредити у формі безвідсоткової позики.

14. За рішенням Комісії бізнес-плани переможців конкурсного відбору можуть рекомендуватись для додаткового фінансування іншими фінансовими установами.

15. Під час вивчення документів, поданих суб’єктами малого підприємництва для отримання мікрокредиту, Комісія має право, у разі необхідності, здійснювати перевірку достовірності наданої інформації. У разі виявлення недостовірної інформації або неналежним чином оформлених документів Комісія приймає рішення про відхилення заявки суб’єкта малого підприємництва на участь у конкурсному відборі, про що протягом п’яти робочих днів письмово повідомляє його із зазначенням мотивів відхилення.

16. Визначення переможців конкурсного відбору здійснюється за такими критеріями:
строк окупності проекту, викладеному у бізнес-плану;
обсяг прибутку та рентабельність виробництва;
кількість додаткових робочих місць, які планується створити, та витрати на створення одного такого місця;
відповідність проекту пріоритетам, визначеним Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області на 2011 рік;
виробництво продукції на експорт;
збільшення обсягу виробництва продукції в розрахунку на 1 гривню залучених бюджетних коштів;
збільшення обсягу надходжень до бюджету від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

17. Рішення Комісії приймається на закритих засіданнях у присутності не менш як двох третин її членів відкритим голосуванням простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів Комісії. У разі рівного розподілу голосів голос голови Комісії є вирішальним.

18. Рішення Комісії оформляється протоколом, який підписується головою, секретарем та іншими присутніми на засіданні членами комісії.

19. Комісія протягом п’яти робочих днів із наступного дня після прийняття рішення письмово або електронною поштою інформує всіх суб’єктів малого підприємництва, які подали заявки на участь у конкурсному відборі, про результати конкурсного відбору.

20. Фонд укладає з переможцями конкурсного відбору договір безвідсоткової позики та договір застави майна, яке надається суб'єктом малого підприємництва в заставу як забезпечення зобов'язання щодо повернення бюджетних коштів, та перераховує кошти на рахунки суб’єктів малого підприємництва – одержувачів мікрокредитів. Вартість предмета договору застави повинна становити не менше 150% від суми кредиту.

21. Для перерахування коштів обласного бюджету суб’єкту малого підприємництва Фонд подає територіальному органу Державного казначейства України платіжне доручення та договір про мікрокредитування. Перерахування бюджетних коштів здійснюється на поточні рахунки суб'єктів малого підприємництва, відкриті в банківських установах.

22. Суб’єкт малого підприємництва повертає бюджетні кошти, які отримані у вигляді безвідсоткової позики, на спеціальний рахунок Фонду, відкритий у територіальному органі Державного казначейства України, згідно з календарним планом повернення коштів.
23. Фонд перераховує до обласного бюджету кошти, які повернуті суб’єктами малого підприємництва по раніше наданих кредитах, за рахунок коштів обласного бюджету.

24. Фінансова звітність про використання коштів обласного бюджету складається і подається в установленому порядку Фондом до Головного управління економіки Харківської обласної державної адміністрації.

25. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання коштів обласного бюджету, а також контроль за їх цільовим та ефективним використанням здійснюються в установленому законодавством порядку.

26. Контроль за використанням коштів, передбачених для мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва, покладається на Головне фінансове управління Харківської обласної державної адміністрації.


Заступник голови – керівник апарату
обласної державної адміністрації                                                 В.В. Хома

 

Додаток 1

Додаток 2

Додаток 3