Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пояснювальна записка до проекту розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації "Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні".

1. Обґрунтування необхідності прийняття розпорядження
Даний проект розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації “Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні” розроблено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)” (зі змінами), згідно з якою обласним державним адміністраціям надані повноваження щодо встановлення (регулювання) тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні.
Чинні тарифи на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні, установлені розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 26.05.2011 № 289 “Про затвердження тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні”, зареєстрованому в Головному управлінні юстиції у Харківській області 17.06.2011 за № 137/1245 у розмірі:
– тариф на перевезення пасажирів автобусами у приміському внутрішньообласному сполученні, які працюють у звичайному режимі руху, у розмірі 0,217 грн. (без ПДВ) за перевезення пасажира на відстань 1 км;
– тариф на перевезення пасажирів автобусами у міжміському внутрішньообласному сполученні, які працюють у звичайному режимі руху, у розмірі 0,25 грн. (без ПДВ) за перевезення пасажира на відстань 1 км;
– суб’єктами господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів та багажу автобусами у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні, які працюють у звичайному режимі руху, вартість перевезення багажу в межах 10% від вартості проїзду пасажира на автобусному маршруті.
За період дії чинних тарифів збільшилася мінімальна заробітна плата зі 941 грн. до 1218 грн., з об’єктивних причин зросли ціни на пальне (розрахунок діючого тарифу базувався на вартості 1 л дизельного пального, яка на початок 2011 року складала 8,40 грн., а на даний час за повідомленням Головного управління статистики у Харківській області складає 13,70 грн.), витрати на яке у загальних витратах складають 60-70 відсотків тощо. При цьому валовий дохід підприємств від надання зазначених послуг з автобусних пасажирських перевезень залишився на рівні 2008 року.
Ці чинники негативно впливають на фінансовий стан перевізників і стали причиною збиткової діяльності з надання зазначеного виду послуг щодо перевезення пасажирів.
Таким чином, на даний час склалися об’єктивні передумови для підвищення тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні, які працюють у звичайному режимі руху.
Згідно з розробленим проектом розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації “Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні” установлюються:
1. Для суб’єктів підприємницької діяльності, які є платниками податку на додану вартість, грн. (без ПДВ):
0,3084 грн. – у автобусах, що працюють у звичайному режимі руху у приміському сполученні в межах Харківської області;
0,312 грн. – у автобусах, що працюють у звичайному режимі руху у міжміському сполученні в межах Харківської області.
Розрахунок тарифу на перевезення пасажирів автобусами у приміському внутрішньообласному сполученні виконано на базі ТОВ «Авто-Ові», ВАТ “Валківське АТП-16341”, ПАТ «АТП-16329», ФОП Капленко О.В. та ТОВ «Вікінг-Авто», на перевезення пасажирів автобусами у міжміському внутрішньообласному сполученні на базі ТОВ «Авто-Ові», ВАТ “Валківське АТП-16341”, ФОП Капленко О.В. та ТОВ «Вікінг-Авто», які обрані Департаментом інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури Харківської облдержадміністрації як такі, що обслуговують переважну більшість маршрутів області.
Даним проектом розпорядження передбачено визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 26.05.2011 № 289 “Про затвердження тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні”, зареєстрованому в Головному управлінні юстиції у Харківській області 17.06.2011 за № 137/1245.

2. Мета і шляхи її досягнення
Метою видання цього розпорядження є встановлення тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні, що забезпечать перевізникам відшкодування витрат із надання цих послуг і створять умови поліпшення їх фінансово-економічного стану.

3. Правові аспекти
Правовим підгрунтям розроблення проекту розпорядження є такі нормативно-правові акти, що діють у сфері ціноутворення:
- Закон України “Про ціни і ціноутворення” від 03.12.1990 № 507-ХІІ;
- Закон України “Про місцеві державні адміністрації” від 09.04.1999
№ 586-ХІV;
- Закон України “Про автомобільний транспорт” від 05.04.2001
№ 2344-III;
- постанова Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)” (зі змінами);
- Методика розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затверджена наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 17.11.2009 № 1175, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.11.2009 за № 1146/17162.
Предметом правового регулювання цього розпорядження є розмір тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні.

4. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація розпорядження не потребує додаткових матеріальних чи інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів
Відповідно до пункту 10.4. Регламенту обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації від 06.06.2014 № 263, проекти розпоряджень підлягають обов’язковому погодженню із заінтересованими структурними підрозділами облдержадміністрації, а в разі потреби - з іншими органами. Проект даного розпорядження підлягає погодженню з Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації, Харківським обласним відділенням Антимонопольного комітету України, Представництвом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в м. Києві, Об`єднанням профспілок Харківської області та Харківською обласною асоціацією автомобільного транспорту та інфраструктури.

6. Регіональний аспект
Впровадження даного регуляторного акта позитивно вплине на розвиток транспортної галузі у регіоні, оскільки дотримання його вимог дозволить створити умови для беззбиткової роботи підприємств із перевезення пасажирів на приміських та міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутах загального користування, що здійснюються у звичайному режимі руху, та дозволить забезпечити умови технічного розвитку, стимулювати впровадження новітніх технологій перевезень, застосування сучасних типів транспортних засобів.

7. Громадське обговорення
Відповідно до Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” від 11.09.2003 № 1160-IV, з метою одержання зауважень та пропозицій, проект розпорядження та аналіз його регуляторного впливу оприлюднюється шляхом розміщення на офіційному сайті Харківської облдержадміністрації в мережі Інтернет.

8. Прогноз результатів
Запровадження даного регуляторного акта створить умови для беззбиткової роботи підприємств із перевезення пасажирів на приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування, що здійснюються у звичайному режимі руху, та дозволить забезпечити умови технічного розвитку, стимулювати впровадження новітніх технологій перевезень, застосування сучасних типів транспортних засобів.


Директор Департаменту                                                                            Є.Н.Водовозов