Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналіз регуляторного впливу до проекту розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації "Про внесення змін до розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 08 травня 2008 року № 277".

1.Визначення та аналіз проблеми
Даний проект розпорядження розроблено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами), від 17 жовтня    2007 року № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» (зі змінами).
 
Відповідно до Положення про Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 31 травня 2012 року № 323 (зі змінами), забезпечення реалізації державної цінової політики є одним з основних завдань Департаменту. Тому, повноваження щодо організації декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари суб’єктами господарювання доцільно покласти на Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації. Це дозволить оптимізувати виконання основних завдань і функцій Департаменту щодо аналізу цінової ситуації на споживчому ринку області. У зв’язку з цим пункт 4 розпорядження пропонується виключити.
 
Пункт 5 розпорядження голови Харківської облдержадміністрації від 08 травня 2008 року № 277 «Про декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» (зі змінами) пропонується виключити у зв’язку з ліквідацією Державної інспекції з контролю за цінами в 2014 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» та з метою уникнення дублювання в розпорядженні положень Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари (пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 року № 1222).
 
2.Визначення цілей державного регулювання
Метою розроблення проекту розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації є забезпечення реалізації державної цінової політики та оптимізація проведення аналізу цінової ситуації на споживчому ринку області.
 
3.Визначення та оцінка усіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановлених цілей
У разі залишення без змін розпорядження голови Харківської облдержадміністрації від 08 травня 2008 року № 277 «Про декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» не буде можливості оптимізувати виконання основних завдань і функцій Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації щодо аналізу цінової ситуації на споживчому ринку області.
Запропоновані зміни до зазначеного розпорядження сприятимуть удосконаленню організації проведення декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, оптимізації проведення аналізу цінової ситуації на споживчому ринку товарів.
 
4.Опис механізмів і заходів, які забезпечують розв’язання визначеної проблеми
Розв’язання проблеми здійснюється шляхом внесення змін до розпорядження голови Харківської облдержадміністрації від 08 травня 2008 року № 277 «Про декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари», що забезпечують відповідність положень розпорядження.
 
5.Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей
Зміни, що вносяться до чинного розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 08 травня 2008 року № 277, приведуть його у відповідність до основних завдань і функцій Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, визначених Положенням про Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, затвердженим розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 31 травня 2012 року № 323 (зі змінами).
 
6.Визначення очікуваних результатів - метод аналізу вигод та витрат
Вжиті заходи позитивно вплинуть на проведення аналізу цінової ситуації на споживчому ринку товарів у зв’язку зі змінами в організації проведення декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари.
 
У разі видання запропонованого регуляторного акта можливі такі вигоди та витрати:
№ п/п
Об’єкт впливу
Вигоди
Витрати
1.
Держава
Реалізація державної цінової політики
Витрат не зазнає
2.
Населення
Захист від економічно необґрунтованого зростання цін на продовольчі товари
Витрат не зазнає
3.
Суб’єкти господарювання
Застосування задекларованих оптово-відпускних цін на продовольчі товари
Витрат не зазнають
 
7.Обгрунтування строку дії регуляторного акта
Термін дії розпорядження необмежений.
 
8.Визначення показників результативності дії регуляторного акта
Прогнозні значення показників результативності регуляторного акта:
–розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов’язаних із дією акта – додаткових надходжень не передбачається;
–кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акта, – усі суб’єкти господарювання, які провадять діяльність з виробництва продовольчих товарів, і суб’єкти господарювання, які провадять діяльність з реалізації продовольчих товарів;
–розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта – додаткових фінансових витрат не передбачається;
–рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта – достатній: проект акта опубліковано на офіційному сайті Харківської обласної державної адміністрації в мережі Інтернет (http://kharkivoda.gov.ua/).
 
9.Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта
Базове відстеження результативності регуляторного акта проведено на етапі його підготовки шляхом аналізу статистичних даних.
Повторне відстеження результативності розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації буде проводитись через рік, відповідно до вимог статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», шляхом аналізу статистичних даних у порівнянні з базовими даними.
Відстеження результативності буде проводитись Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації по показниках результативності цього регуляторного акта.
 
 
Директор Департаменту економіки
і міжнародних відносин Харківської
обласної державної адміністрації                                                          В.М. Коваленко