Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про виконання структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації плану роботи Харківської обласної державної адміністрації за І квартал 2015 року.

Обласною державною адміністрацією протягом І кварталу 2015 року вживалися заходи щодо безумовного виконання затверджених планів роботи, завдань, визначених актами

Президента України та Уряду, державними програмами щодо розвитку регіонів, реалізації повноважень, визначених Законом України «Про місцеві державні адміністрації». Всі заплановані заходи, що були передбачені планом роботи обласної державної адміністрації, виконані.

Розпорядженням Глави Адміністрації Президента України від 11 лютого 2015 року № 45 було створено комісію з вивчення діяльності Харківської обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій Харківської області щодо організації виконання завдань, визначених актами і дорученнями Президента України, а також щодо взаємодії зазначених адміністрацій з територіальними органами міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

Зазначена комісія працювала в Харківській області з 23 лютого по 06 березня 2015 року. Структурними підрозділами обласної державної адміністрації було забезпечено підготовку інформації відповідно до пунктів її Робочого плану.

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації протягом І кварталу 2015 року спільно із структурними підрозділами обласної державної адміністрації підготовлено проект рішення сесії Харківської обласної ради щодо затвердження

Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2015 рік, який затверджено рішенням сесії Харківської обласної ради від 15.01.2015 № 1143-VI. Також, було розроблено проект Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року, який затверджено рішенням сесії Харківської обласної ради від 05.03.2015 № 1151-VI.

На виконання доручення голови обласної державної адміністрації про питання підготовки щомісячної доповіді Президенту України щодо ситуації в регіоні щомісяця здійснюється підготовка та надання відповідної інформації до Адміністрацію Президента України.

Підготовлено інформацію до звіту голови обласної державної адміністрації Кабінету Міністрів України на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2000 № 388 «Про щорічні звіти голів обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій».

На виконання доручень Кабінету Міністрів України від 31.10.2014 № 36767/1/1-14 до листа Мінекономрозвитку України від 09.12.2014 № 3713-08/42722-06 проведено оцінку споживчого попиту та ресурсного наповнення ринку по Харківській області на основні види продукції (18 видів) для Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

На виконання листа Мінекономрозвитку України від 30.04.2013 № 3811-07/15666-08 підготовлено інформацію стосовно проведення поглибленого аналізу стану галузей промисловості та покращення показників економічного і промислового розвитку Харківської області за підсумками 2014 року.

Проведено моніторинг роботи провідних промислових підприємств області за обсягами реалізації.

На виконання доручення голови обласної державної адміністрації від 16.05.2014 № 01-16/3253 за підсумками селекторної наради «Про соціально-економічний розвиток районів Харківської області» підготовлена та надана відповідна інформація голові обласної державної адміністрації.

На виконання листа Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва від 03.12.2012 № 5903/0/20-12 щодо оцінки фінансових, економічних, соціальних та інших показників розвитку малого і середнього підприємництва підготовлено інформацію Державній службі України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Протягом звітного періоду була проведена робота щодо виконання Указу Президента України від 27.08.2014 № 691/2014 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 27 серпня 2014 року «Про заходи щодо удосконалення державної військово-технічної політики».

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2009 № 1184 «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації спільно з органами Укртрансінспекції, Державтоінспекції та Держспоживінспекції відповідно до пункту 10 постанови, веде постійний контроль за дотриманням Правил на підпорядкованих підприємствах.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2008 року № 1081 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» (у редакції від 16 вересня 2011 року) 12.03.2015 проведено засідання конкурсного комітету, за результатами якого визначені перевізники для роботи на автобусних маршрутах загального користування.

Підготовлено інформацію щодо аналізу виконання Концепції розвитку сфери побутового обслуговування населення області на 2011-2015 роки та Перспективного плану розвитку мережі підприємств побутового обслуговування населення області на 2011-2015 роки, затверджених розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 28.03.2011 № 127.

Протягом І кварталу 2015 року було забезпечено проведення 38 візитів до Харківської області керівників дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, а також іноземних офіційних та ділових делегацій з 12 країн Світу (Республіка Польща, США, Азербайджанська Республіка, Держава Ізраїль, Федеративна Республіка Німеччина, Королівство Нідерланди, Японія, Турецька Республіка, Республіка Албанія, Латвійська Республіка, Малайзія, Французька Республіка).

05 січня та 09 лютого 2015 року відбулись зустрічі керівництва обласної державної адміністрації з Генеральним консулом Республіки Польща в Харкові паном Станіславом Лукасіком. Під час зустрічей сторонами було обговорено питання щодо організації евакуації до Польщі громадян України польського походження з м. Волноваха Донецької області та м. Сєверодонецьк Луганської області, активізації двостороннього співробітництва та збільшення інвестицій в економіку Харківщини.

14 січня 2015 року забезпечено зустріч керівництва обласної державної адміністрації зі старшим політичним радником з питань України Державного Департаменту Сполучених Штатів Америки паном Майклом Кізом.

15 лютого 2015 року забезпечено участь Генерального консула Республіки Польща в Харкові пана Яна Граната в урочистому покладанні квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку.
26 лютого 2015 року відбулась зустріч голови обласної державної адміністрації з Генеральним консулом Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку паном Вольтером Детлефом. Під час зустрічі обговорено питання щодо суспільно-політичної ситуації в Харківській області, а також перспективи подальшої співпраці Харківщини з Німеччиною в сфері економіки, енергетики та гуманітарної допомоги.

17 березня 2015 року забезпечено зустріч голови обласної державної адміністрації з Директором Європейського Банку Реконструкції та Розвитку в Україні паном Шевкі Аджунером.

Протягом І кварталу 2015 року постійно проводився моніторинг залучення іноземних інвестицій та зовнішньоекономічної діяльності підприємств Харківської області, реалізації проектів з іноземними інвестиціями, які впроваджуються на території області.

Станом на 01.04.2015 було зареєстровано 5 іноземних інвестицій. Видано 58 разових (індивідуальних) ліцензій на зовнішньоекономічну операцію.

Ліцензії на імпорт товарів та ліцензії на експорт товарів не видавались.

З метою залучення іноземних інвестицій до Харківської області, створення позитивного іміджу регіону, просування та сприяння реалізації інвестиційних проектів обласною державною адміністрацією було створено Реєстр інвестиційних пропозицій (проектів) Харківської області, який станом на 01.04.2015 налічує понад 120 інвестиційних пропозицій. Постійно ведеться робота щодо оновлення зазначеного Реєстру для подальшого розповсюдження інвестиційних пропозицій та проектів серед зацікавлених організацій та установ в Україні та за кордоном, а також серед потенційних інвесторів.

Протягом I кварталу 2015 року робота Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації була зосереджена на забезпеченні інформаційно-аналітичного супроводження процесів підвищення конкурентоспроможності Харківської області, формування позитивного іміджу регіону, створення сприятливого економічного середовища для розвитку бізнесу.

З метою забезпечення належного виконання вимог Закону України «Про адміністративні послуги», розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 № 523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг» та законодавства в сфері надання адміністративних послуг в області продовжується робота з реалізації низки заходів з виконання доручень керівництва обласної державної адміністрації та заходів організаційного характеру у сфері реформування системи надання адміністративних послуг у Харківській області.

Заходи, реалізовані у І кварталі 2015 року, сприяли оптимізації роботи центрів надання адміністративних послуг, спрощенню отримання суб’єктами звернення адміністративних послуг, підвищенню зручності їх отримання, поліпшенню якості надання адміністративних послуг, вирішенню проблемних питань, які виникають в роботі центрів.

В рамках реалізації етапів реформування сфери адміністративних послуг та дерегуляції дозвільної системи 17 лютого 2015 року спільно з керівництвом та спеціалістами Реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області, керівництвом ХФ ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України та ДП «Інформаційно-ресурсний центр» проведено спільне засідання з обговорення положень проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» (реєстр. № 1580 від 22.12.2014). За підсумками наради було прийнято рішення щодо організації навчання адміністраторів центрів з впровадження послуг реєстраційної служби.

У І кварталі 2015 року Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації було оновлено базу проектних пропозицій щодо залучення ресурсів від міжнародних організацій-донорів відповідно до пріоритетів соціально-економічного розвитку регіону. Станом на 01 квітня 2015 року база проектних пропозицій налічує 224 пропозиції від районів та міст Харківської області, які використовуються в процесі пошуку найбільш актуальних конкурсів та грантів від міжнародних організацій-донорів, на загальну суму близько 290 млн. грн. за такими напрямами: енергозбереження та енергоефективність; освіта і культура; житлово-комунальне господарство; охорона здоров’я; соціальний захист населення; захист навколишнього середовища. Очікувана сума коштів міжнародної технічної допомоги залучених на вирішення актуальних проблем місцевих громад області складає близько 268 млн. грн.

Департаментом фінансів Харківської обласної державної адміністрації підготовлено розпорядження обласної державної адміністрації від 30.01.2015 № 47 «Про затвердження Плану заходів на 2015 рік щодо наповнення місцевих бюджетів області, економного і раціонального використання бюджетних коштів у процесі виконання місцевих бюджетів». Підготовлені матеріали щодо виконання обласного бюджету за 2014 рік були надані обласній раді листом від 19.02.2015 № 01-73/1174.

Звіт про виконання обласного бюджету за 2014 рік затверджено рішенням обласної ради від 05.03.2015 № 1160-ІV, яке опубліковане у газеті «Слобідський край» від 12.03.2015 № 29.

Проводився щомісячний моніторинг виконання обласного та зведеного бюджетів області, надавалася відповідна інформація керівництву обласної державної адміністрації та обласної ради.

Проводився моніторинг виконання місцевих бюджетів області та надання області з державного бюджету відповідних дотацій та субвенцій.

Департаментом інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації здійснювався щомісячний моніторинг та аналіз підсумків роботи промисловості, визначалися завдання подальшого розвитку.

Загальний обсяг капітальних інвестицій у промисловість Харківської області за 2014 рік (остання статистична звітність) становить 2,6 млрд. грн., що складає 34,8 % від загального обсягу інвестицій в економіку області.

Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно – 70,3 % загального обсягу освоєних капітальних інвестицій.

Наприклад, ДП завод «Електроважмаш» вишукало можливість фінансування технічного переоснащення виробничих потужностей незважаючи на те, що за підсумками 2014 року було реалізовано продукції на меншу суму ніж планувалось на початку минулого року. Так, у 2014 році ДП завод «Електроважмаш» інвестувало у технічне переоснащення виробництва понад 40,0 млн. грн., які були направлені на закупку понад 20 верстатів і обробних центрів, у тому числі європейського виробництва.

З метою підвищення ефективності виробництва на ВАТ «Турбоатом» було введено додаткові виробничі потужності, які не експлуатувались більше
15 років. Крім цього, у минулому році було вирішено проблему вузьких місць у чотирьох основних цехах ВАТ «Турбоатом», що сприяло зменшенню кількості міжцехових перевезень, скороченню циклів і рівномірному розподілу виробничих завдань. Інженерно-технічні та ремонтні служби підприємства своїми силами виконали модернізацію восьми одиниць обладнання. Два нових верстата отримав гідротурбінний цех, три – паротурбінний, два – складально-випробувальний і один – цех механообробного і зварювального виробництва.

Незважаючи на складну економічну ситуацію в Україні ПАТ «Харківський тракторний завод імені Серго Орджонікідзе» проведено роботу з модернізації та розвитку «продуктової» лінійки тракторів серії ХТЗ-240К, здійснено випробування гусеничних шестикаткових тракторів з торсіонно-балансирною підвіскою, виготовлено трактори малої потужності з вантажним устаткуванням. Також підприємство продовжує роботу по виробництву тракторів потужністю 210-250 к.с. з гідрооб'ємною механічною трансмісією.

Однією з найбільш ефективних форм сприяння розвитку інноваційного потенціалу країни є створення інфраструктури інноваційної діяльності, зокрема таких інноваційних форм організації виробничої діяльності, як індустріальні (промислові) парки.

Так, ПАТ «Харківський тракторний завод імені Серго Орджонікідзе» планує створити індустріальній парк з розміщенням нових виробництв. Реалізація даної економічної ініціативи сприятиме активізації інвестиційної та інноваційної діяльності в регіоні, залученню в економіку області понад
150 млн. грн. інвестицій, дозволить налагодити випуск нових зразків сільськогосподарської техніки, створить понад 600 нових робочих місць і забезпечить додаткові надходження до місцевого бюджету.

Здійснювався щомісячний моніторинг та аналіз підсумків роботи промисловості та провідних промислових напрямків, визначалися завдання подальшого їх розвитку.

Одним з пріоритетних напрямів роботи управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації є робота з підвищення рівня газифікації населених пунктів області. Державним та місцевими бюджетами на 2015 рік фінансування не передбачено.

Фінансування відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.08.2009 № 1001-р «Про добудову підвідних газопроводів» в І кварталі 2015 року не здійснювалося. Управлінням було розроблено та направлено до ПАТ «Укргазвидобування» проект Угоди про співробітництво у розвитку нафтогазового комплексу та соціальної інфраструктури населених пунктів Харківської області на 2015 рік із переліком об’єктів, будівництво яких передбачається здійснити за рахунок коштів підприємств.

На виконання вимог доручення Віце-прем’єр-міністра України від 24.12.2014 № 44500/1/1-14 проводиться робота з утворення регіональної групи із проведення інвентаризації об’єктів газопостачання, збудованих відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.08.2009 № 1001-р «Про добудову підвідних газопроводів».

З метою подальшого розвитку регіону, зміцнення його енергетичної безпеки та покращення сучасного стану паливної галузі в області реалізується Регіональна програма розвитку паливної галузі області до 2020 року, яку затверджено рішенням сесії обласної ради від 22 грудня 2011 року № 292-VI. Основними підсумками її реалізації в 2014 році стало:
введення в межах області ГПУ «Шебелинкагазвидобування» в експлуатацію 18 свердловин, проведення 624 свердловино-операцій з оптимізації роботи свердловин (додатково отримано 33 014 тис. м3 газу та 329,7 т конденсату), проведення інтенсифікації припливу вуглеводнів (додатковий видобуток склав 16472 тис. м3 газу та 345,4 т рідких вуглеводнів), проведення пошуково-розвідувального буріння – 30,1 тис. м. (капітальні вкладення склали 324,8 млн. грн.), видобуток природного газу 7968,4 млн. м3, конденсату – 106149 т, нафти – 7923,9 т;
введення в межах області ГПУ «Полтавагазвидобування» в експлуатацію 2 нових свердловини (з яких видобуто 139,9 т нафти), виведення з бездії 6 свердловин (якими видобуто 118,5 млн. м3 газу і 670,9 т конденсату), експлуатаційне буріння – 3676 м (капітальні вкладення – 108,5 млн. грн.), розвідувальне буріння – 4373 м (капітальні вкладення – 75,02 млн. грн.), відкриття на Розумівському родовищі нового нафтового покладу горизонту (запаси якого оцінені в 83 тис. т нафти);
здійснення БУ «Укрбургаз» експлуатаційного буріння – 65,817 тис. м та розвідувального буріння – 45,543 тис. м., закінчення будівництва: по експлуатаційному бурінню 15 свердловин (обсяг виконаних робіт – 775743,3 тис. грн.), по розвідувальному бурінню 12 свердловин (обсяг виконаних робіт – 579873,9 тис. грн.).

Шебелинським відділенням з переробки газового конденсату та нафти Управління з переробки газу та газового конденсату частково виконано комплекс робіт з модернізації заводу, що дозволить підприємству виробляти автомобільні бензини, які відповідають європейським нормам якості.

Опрацьовано та надано до Держенергоефективності перелік енергоефективних проектів, які в 2015 році претендують на участь в конкурсному відборі та фінансуванні в рамках Державної цільової економічної програми з енергоефективності на 2010-2015 роки.

З метою забезпечення сталого енергопостачання в області проводиться робота по переведенню безхазяйних енергетичних об’єктів на баланс АК «Харківобленерго» або інших спеціалізованих підприємств. Організовано роботу обласної робочої групи та відповідних районних робочих груп.

За результатами проведеної роботи з 75 безхазяйних енергетичних об’єктів, виявлених у ході останньої інвентаризації (у квітні 2014 року), станом на початок квітня 2015 року виявлено власників 2 об'єктів, 4 – передано на баланс АК «Харківобленерго». Робота по передачі 69 безхазяйних об'єктів по районах області та містах обласного значення триває. В регіоні експлуатується 17,8 км безхазяйних та з ознаками безхазяйності газопроводів. Газотранспортними підприємствами разом з органами місцевого самоврядування постійно проводиться робота по виявленню безхазяйних газопроводів та визначенню балансоутримувачів об'єктів газопостачання з ознаками безхазяйних. Для забезпечення безаварійної експлуатації систем газопостачання міста та області, відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання України, фахівцями ПАТ «Харківгаз» здійснюється технічне обслуговування безгосподарних об'єктів газопостачання до визначення їх балансової належності.

Департаментом житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації готувались матеріали на селекторні наради з питань проходження опалювального сезону, розрахунків споживачів за надані житлово-комунальні послуги, розрахунків підприємств житлово-комунального господарства за спожиті енергоносії, приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до рівня економічно обґрунтованих витрат.

Здійснювався моніторинг стану впровадження економічно обґрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги згідно з рішеннями уповноважених органів влади та органів місцевого самоврядування.

У зв’язку з підвищенням ціни на природний газ Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – Комісія) були переглянуті тарифи на послуги теплопостачання для всіх груп споживачів 14-ти теплопостачальним підприємствам області – ліцензіатам Комісії. З урахуванням діючих цін на енергоносії та тверде паливо рішеннями відповідних органів місцевого самоврядування були встановлені тарифи на послуги теплопостачання для бюджетних та інших споживачів, що надаються підприємствами – ліцензіатами обласної державної адміністрації.

Також, з 01 січня 2015 року згідно з постановами Комісії встановлені тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для 4-х підприємств області – ліцензіатів Комісії, які надають послуги у м.м. Ізюм, Первомайський та населених пунктах Балаклійського і Харківського районів.

З початку 2015 року відповідними органами місцевого самоврядування прийнято 3 рішення щодо встановлення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для споживачів смт Великий Бурлук, смт Вільча Вовчанського району, смт Печеніги та с. Єлизаветівка Лозівського району, а також 1 рішення на утримання житлових будинків та прибудинкових територій у
м. Первомайський.

Протягом І кварталу 2015 року було проведено 2 засідання експертної комісії з розгляду документів суб'єктів господарювання щодо видачі ліцензій на централізоване водопостачання та водовідведення, за результатами яких складено 2 протоколи, на підставі яких видано 2 розпорядження голови облдержадміністрації. Видано 4 ліцензії на здійснення господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення.

Станом на 01.04.2015 засідань експертної комісії з розгляду документів суб'єктів господарювання щодо видачі ліцензій на здійснення господарської діяльності з виробництва теплової енергії (крім певних видів господарської діяльності у сфері теплопостачання, якщо теплова енергія виробляється на теплоелектроцентралях, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлювальних джерел енергії), транспортування її магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами та постачання теплової енергії не проводилось.

Загальна кількість мешканців гуртожитків, які проживають більше 5 років у гуртожитках та згідно з Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» від 04.09.2008 № 500-VI (далі – Закон) мають право на приватизацію своїх помешкань, складає 10687 чол.

Протягом дії Закону приватизували свої кімнати 2683 мешканців гуртожитків або 25,1 % від загальної кількості.

Станом на 01.04.2015 кількість приватизованих квартир складає 1882 одиниць або 19 % від загальної кількості 9924 одиниць.

На теперішній час вживаються заходи щодо передачі у власність мешканцям гуртожитків займаного житла, в яких вони проживають на законних підставах не менш 5 років. Кількість гуртожитків державної та комунальної власності, в яких може бути приватизовано житлові приміщення, складає 119 будівель, з них у місті Харкові – 50 будівель.

В агропромисловому комплексі області продовжувалася реалізація заходів із впровадження інтенсивних методів господарювання, створення сприятливих умов для стабільного і динамічного розвитку підприємств агропромислового комплексу, підвищення рівня їх конкурентоспроможності, залучення інвестицій в сільське господарство.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт сільськогосподарськими товаровиробники, з урахуванням перехідних залишків, мають 45,0 тис. тонн мінеральних добрив в перерахунку на діючу речовину, що становить 90 % до потреби (50,0 тис. тонн).

Сільськогосподарські підприємства проводять роботи по підживленню озимих культур. Станом на 30.03.2015 фактично підживлено озимих зернових культур на площі 415,7 тис. га або 95 % до прогнозованої площі.

Для комплексного захисту рослин від шкідливих організмів господарствам області необхідно придбати 1464,4 тонн засобів захисту рослин.

Станом на 30.03.2015 сільськогосподарські підприємства забезпечені на 100 % або 1465,7 тонн засобів захисту рослин.

У тому числі забезпеченість: протруйниками становить 32,7 тонн (100 % до потреби), гербіцидами –
112,3 тонн (100 % до потреби), інсектицидами – 157,5 тонн (100 % до потреби), фунгіцидами – 136,4 тонни (99 % до потреби).

У першому кварталі почала фінансуватись обласна програма «Організація та регулювання діяльності ветеринарних лікарень та ветеринарних лабораторій» На 01.04.2015 з обласного бюджету профінансовано 8365 тис. грн. які використали в повному обсязі.

Проведено квартальний аналіз виконання обласної програми «Власний дім». Інформацію з цього питання надіслано до постійних комісій Харківської обласної ради з питань бюджету та з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування згідно з рішенням сесії обласної ради від 01.03.2012 № 356-VI «Про затвердження обласної програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2012-2015 роки».

Відповідно до поданих заявок від 6 хлібопекарських підприємств щомісячна потреба у борошні Агарного фонду на 2015 рік для виробництва хліба простої рецептури складає всього 4382,8 тонни, в тому числі борошна пшеничного: вищого ґатунку – 2110 тонн, першого ґатунку – 1696,2 тонни, другого ґатунку – 194,7 тонн та житнє – 381,9 тонн.

За програмою форвардних закупівель ПАТ «Аграрний фонд» укладено 16 контрактів з 15 сільськогосподарськими товаровиробниками Харківської області на продаж зерна в обсязі 23,4 тис. тонн, з них: пшениці – 23,3 тис. тонн та жита – 0,088 тис. тонн.

На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про утворення обласної міжвідомчої робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель, запобігання порушенням земельного законодавства та з роз’яснювальної роботи щодо земельної реформи» від 27.12.2012 № 757 (зі змінами) кожного місяця проводилися засідання районних робочих груп, у тому числі за участю представників обласної міжвідомчої робочої групи, на яких розглядався стан виконання, згідно з планом заходів.

За І квартал 2015 року в м. Харкові та в районах області проведено 526 продовольчих ярмарок за участю сільгоспвиробників Харківської області.

З 02 по 06 лютого 2015 року на базі Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН та Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва проведено навчання агрономічної служби області з залученням науково-дослідних закладів області сільськогосподарського спрямування. В навчанні взяли участь 69 осіб.

З метою забезпечення реалізації державної політики в будівельній галузі Департаментом містобудування та архітектури Харківської обласної державної проведена організаційна робота з вирішення нагальних питань.

Станом на 01.04.2015 введено в експлуатацію 127 житлових об’єктів, загальною площею 51,7 тис. кв. м, з яких:
індивідуальні житлові будинки – 21,1 тис. кв. м;
багатоквартирні житлові будинки – 26,8 тис. кв. м;
реконструкція приміщень під житло – 3,8 тис. кв. м.

В рамках постійної роботи з підготовки технічних, дозвільних та інших документів при передачі в оренду, приватизації, виконанні ремонтних робіт, перевірці належності експлуатації пам’яток архітектури:
укладено 10 попередніх охоронних договорів та 37 охоронних договорів;
розглянуто та надано відповіді на 10 запитів стосовно можливості приватизації приміщень у будівлях – пам’ятках архітектури;
розглянуто та надано відповіді на 15 запитів щодо можливості оренди приміщень у будівлях – пам’ятках архітектури;
складено 47 актів огляду технічного стану будівель пам’яток архітектури та містобудування (приміщень в них), виконана їх фотофіксація;
погоджено проектну документацію по 10 будівлям – пам’яткам архітектури, 11 паспортів та облікових карток, 1 реставраційне завдання.

З органами місцевого самоврядування ведеться робота щодо порядку розробки містобудівної документації, а саме: схем районного планування, схем планування території сільських, селищних рад, генеральних планів населених пунктів та робота щодо забезпечення доступності цих матеріалів, шляхом розміщення їх на відповідних веб-сайтах районних державних адміністрацій.

Системно проводиться робота по веденню містобудівного кадастру населених пунктів шляхом перевірки та занесення в електронну базу даних кадастру.

Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації було проведено низку заходів з метою вирішення актуальних та поточних питань сфери охорони здоров’я регіону.

10 лютого у рамках робочого візиту Міністра охорони здоров’я України О. Квіташвілі до Харківської області проведено розширене засідання колегії Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації «Про підсумки діяльності галузі охорони здоров’я Харківської області у 2014 році у контексті стратегічних напрямків розвитку національної системи охорони здоров’я» та зустріч керівництва області з Міністром, під час яких обговорено нагальні проблеми медицини Слобожанщини, питання реалізації реформи національної системи охорони здоров’я, розвитку військової медицини, медичне забезпечення внутрішньо переміщених осіб, застосування приватно-державного партнерства в медичній сфері тощо.

Актуальні питання сфери охорони здоров’я обговорені під час розширеної наради оперативного штабу з питання виконання Указу Президента України про мобілізацію, наради Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації та 2 Днів головного лікаря за участю керівників та головних спеціалістів Департаментів охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації та Харківської міської ради, закладів охорони здоров’я усіх рівнів.
Питання вирішення проблем організації надання медичної допомоги тимчасово переміщеним особам розглянуті під час:
зустрічей керівництва області з представниками Фонду народонаселення ООН в Україні, Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Турс;
семінару «Медико-психологічна реабілітація постраждалих внаслідок АТО в санаторно-курортної мережі».

Загалом фахівцями взято участь та проведено 8 науково-практичних конференцій, з них 1 – з міжнародною участю, 42 Дні спеціалістів, 7 семінарів, 2 Дні головного лікаря, Дні заступників головного лікаря, спеціальні семінари для керівників центрів первинної медико-санітарної допомоги у районах області.

Організовано медичне забезпечення святкових та урочистих масових заходів, візитів представників центральних органів влади, міжнародних делегацій та ін.

У сфері культури протягом І кварталу 2015 року відбувся ряд виставок, презентацій та інших урочистих заходів.
Департаментом культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації проводиться консультаційна робота з представниками туристичної галузі Харківщини. Проводяться «круглі столи» щодо вирішення нагальних проблем у сфері туризму. З метою розширення та зміцнення міжрегіонального співробітництва в галузі «Туризм», презентації туристичних послуг вітчизняних суб’єктів туристичної діяльності, проведено презентаційний захід «Ласкаво просимо до Харківщини» для делегації Полтавської обласної державної адміністрації та Спілки екскурсоводів Полтавщини, працівників музеїв, туристичних компаній Полтавської області.

Складено облікову документацію на 35 об’єктів археологічної спадщини та 17 на об’єкти історичної спадщини.

Укладено 17 охоронних договорів на пам’ятки історії та 1 на пам`ятки археології.

Складено паспорти на 12 пам’яток історії та 11 пам’яток археології.

Розглянуто 55 проектів відведення земельних ділянок юридичним та фізичним особам для будівельних та інших робіт на територіях м. Харкова та Харківської області.
Розглянуто 3 детальні плани територій м. Харкова та Харківської області, що також пов’язані із об’єктами культурної спадщини, землями історико-культурного призначення, та видано 9 дозволів на розміщення реклами.

Протягом I кварталу 2015 року відбулося засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, розглянуто питання про внесення до Державного реєстру нерухомих пам`яток України 42 об`єктів культурної спадщини, за наслідками засідань підготовлені відповідні пакети документів і направлені до Міністерства культури України.

Постійна увага приділялася вирішенню питань соціальної політики.

Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації за звітний період організовано проведення засідань наступних консультативно-дорадчих органів обласної державної адміністрації:
обласного комітету із забезпечення доступності інвалідів та інших мало мобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури;
обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення;
комісії з питань надання одноразової грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації;
тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат;
територіальної тристоронньої соціально-економічної ради;
регіональної комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках;
робочої групи з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів;
обласної Координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї та протидії торгівлі людьми.

Проведено селекторну нараду обласної державної адміністрації з порядком денним: «Про організацію роботи щодо соціальної адаптації демобілізованих із районів проведення антитерористичної операції військовослужбовців».

Протягом І кварталу 2015 року проведено перевірки діяльності 8 інтернатних установ системи соціального захисту населення щодо стану дотримання прав недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежена.

У січні поточного року здійснено вивчення стану справ та надано методичну допомогу управлінням соціального захисту населення Нововодолазької, Дергачівської та Сахновщинської районних державних адміністрацій. За результатами перевірок складені відповідні довідки.
Вивчено стиль та методи роботи управління соціального захисту населення Куп'янської міської ради.

Здійснено 16 експертиз якості проведення атестації робочих місць за умовами праці на їх відповідність постанові Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» та правильності застосування списків пільгового пенсійного забезпечення на підприємствах області згідно зі ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», з них 15 – за запитом органів Пенсійного фонду України.

Проводилася робота щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та інвалідів. На початок 2015 року на обліку по забезпеченню санаторно-курортним лікуванням перебувало 12 094 осіб (ветеранів війни, інвалідів та членів сімей померлих ветеранів війни). Для забезпечення у 2015 році цих категорій громадян санаторно-курортним лікуванням отримано 809 путівок.

Пріоритетним завданням Служби у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації залишалося реалізація державної політики з питань соціального захисту дітей, у тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Службами у справах дітей усіх рівнів своєчасно до Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти» вносяться особисті дані дітей, оновлюються фото, дані про стан здоров’я дітей, про найближчих родичів. На даний час внесені відомості до системи «Діти» стосовно 4457 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 1287 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, що взяті на облік службами у справах дітей.

Протягом І кварталу 2015 року адміністратором безпеки регіонального рівня проводилася постійна робота зі скасування та оформлення флеш-ключів доступу до системи для користувачів та адміністраторів безпеки, у зв’язку із закінченням терміну дії ключів, з урахуванням рівнів доступу до системи. Робота з оформлення флеш-ключів доступу до ЄІАС «Діти» для нових користувачів та адміністраторів безпеки проводиться згідно з графіком.

Здійснюється щотижневий моніторинг стану наповнення електронної бази та достовірності внесених відомостей.
Продовжується робота по забезпеченню умов для функціонування Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти» (виділення окремого комп’ютера для ведення ЄІАС «Діти», окремого приміщення, обладнання недоступного для сторонніх осіб місця для ведення ЄІАС «Діти», встановлення грат на вікнах приміщення, де працює система, придбання ліцензійних програм, спеціальних пристроїв для зберігання особистих флеш-ключів користувачів та адміністраторів безпеки районного рівня).

Протягом І кварталу 2015 року службами у справах дітей районних державних адміністрацій, міських рад спільно із державними інспекторами праці здійснено 2 перевірки стану додержання законодавства про працю неповнолітніх на підприємствах, в установах і організаціях різних форм власності (у Валківському районі – 1, м. Харкові – 1). Під час перевірок порушень виявлено не було.

Для тимчасового влаштування дітей, які потрапили у складні життєві обставини, в області функціонують вісім центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, в яких протягом звітного періоду перебувало 249 дітей. З них: віком від 3 до 6 років – 58 дітей, від 7 до 14 років – 161 дитина, від 15 до 18 років – 30 дітей. На кінець звітного періоду кількість вихованців становить 158 дітей.

Станом на 01.04.2015 в області функціонує 82 дитячі будинки сімейного типу (на вихованні перебуває 535 дітей) та 329 прийомних сімей (на вихованні перебуває 576 дітей). Протягом
І кварталу 2015 року в області створено 7 прийомних сімей, влаштовано на виховання 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до дитячих будинків сімейного типу влаштовано 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Усього у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховуються 1111 дітей.

На виконання Комплексного плану спільних заходів щодо попередження негативних явищ у дитячому середовищі (правопорушень та профілактики дитячої злочинності, запобігання безпритульності та бездоглядності, попередження пияцтва та наркоманії) відповідно до розроблених графіків протягом І кварталу 2015 року проведено 547 профілактичних рейдів «Діти вулиці». Під час проведення профілактичних заходів було виявлено 128 дітей, які опинились в умовах вулиці, залишились без належного догляду з боку батьків.

На обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад на 01.04.2015 перебуває 1287 дітей із 738 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Проведено 984 обстеження сімей.

Проводяться курси навчання з метою підвищення виховного потенціалу прийомних батьків та батьків-вихователів.

Протягом І кварталу 2015 року цими курсами охоплено 44 особи з числа прийомних батьків та батьків-вихователів. У навчаннях взяли участь прийомні батьки та батьки-вихователі Дергачівського, Золочівського, Борівського районів та м. Ізюм.

11 березня 2015 року проведено «круглий стіл» на тему: «Популяризація сімейних форм виховання та залучення громади до даного процесу», в якому взяли участь представник кримінальної міліції у справах дітей Головного управління внутрішніх справ України в Харківській області, заступник голови Харківської районної державної адміністрації, голова соціального відділу Харківської єпархії, президент Харківського міського благодійного фонду «Благо», президент громадської організації «Асоціація багатодітних матерів (сімей) м. Харкова «АММА».

Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації на виконання обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VI, та розпорядження голови обласної державної адміністрації від 24 липня 2000 року № 703 у березні 2014 року розпочався обласний конкурс на здобуття обласних стипендій у галузі науки, за підсумками якого у травні поточного року під час проведення фестивалю науки відбудеться вручення дипломів обласним стипендіатам.

Рішенням сесій Харківської міської ради (від 21 січня) та Харківської обласної ради (від 05 березня) студенти вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності отримали право на пільговий (50 %) проїзд у Харківському метрополітені.

Протягом кварталу здійснено:
вивчення стану позаурочної виховної роботи та соціального захисту учнів пільгового контингенту у 12 професійно-технічних навчальних закладах;
вивчення результатів навчально-виробничої, начально-виховної, навчально-методичної діяльності у Центрі професійно-технічної освіти № 1 міста Харкова, Державному професійно-технічному навчальному закладі «Харківське вище професійне училище будівництва»;
вивчено стан за дотриманням вимог державних стандартів професійно-технічної освіти у 4 професійно-технічних навчальних закладах;
вивчено стан дотримання умов ліцензування освітньої діяльності у 3 професійно-технічних навчальних закладах;
комплексне вивчення стану управлінської діяльності відділів/управлінь освітою щодо дотримання норм законодавства України у галузі дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у м. Чугуєві, Комінтернівському районі м. Харкова;
тематичний моніторинговий виїзд «Про хід усунення недоліків за підсумками комплексного вивчення стану роботи відділу освіти Великобурлуцької районної державної адміністрації з питань реалізації державної політики у сфері дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти».

Підготовлено та проведено:
4 засідання регіональної експертної ради з атестації навчальних закладів;
2 засідання комісії ІІІ рівня з атестації педагогічних кадрів;
державну атестацію 12 навчальних закладів тощо.

Найбільш значущими подіями в галузі науки і освіти області протягом січня-березня стали такі події:
зустріч Президента України зі студентами Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та вручення дипломів кращим випускникам Національної академії Національної гвардії України;

Святкування 210-ої річниці відкриття Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна;
9 провідних вищих навчальних закладів на VI Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2015» отримали Гран-Прі в різних номінаціях.

Зважаючи на те, що понад 30 % населення у Харківському регіоні складає саме молодь, питання реалізації молодіжної політики є одним із пріоритетів діяльності обласної державної адміністрації.

З метою сприяння інтелектуальному самовдосконаленню та творчому розвитку особистості в області комунальною установою «Харківський обласний центр молоді» спільно з молодіжними громадськими організаціями проводиться робота з організації активного змістовно-тематичного дозвілля дітей та підлітків, насамперед пільгових категорій, що мешкають у містах та сільських районах Харківської області, залучення їх до творчої діяльності молоді, підтримки творчо обдарованих дітей, підлітків та молоді. Протягом І кварталу 2015 року проведено: відбіркові етапи обласного фестивалю дитячої творчості «Весняні дзвіночки» в десяти районах області (відмітною особливістю даного відбіркового етапу стало проведення благодійної акції «Допоможи другу», в рамках якої учасниками заходу було зібрано іграшки для дітей-переселенців із зони АТО, які проживають у модульному містечку «Надія» у м. Харкові).

З метою популяризації здорового способу життя, в області ведеться системна робота, яка спрямована, насамперед, на формування стійкого світогляду серед дітей, підлітків та молоді на несприятливе ставлення до наркоманії, алкоголізму та тютюнопаління, як явища, усвідомлення і відповідального відношення кожного громадянина до свого здоров'я, як до найбільшої цінності, починаючи з дитячого та підліткового віку.

З метою створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді в області діють 3 молодіжних центри праці: відділ «Молодіжний центр праці» комунальної установи «Харківський обласний центр молоді», молодіжний центр праці Красноградського району, молодіжний центр праці Лозівської міської ради. Протягом звітного періоду фахівцями 3-х молодіжних центрів праці надано понад 500 інформаційно-консультативних послуг молоді та працевлаштовано понад 50 молодих осіб. Окрім цього ними проведено тести з профорієнтації серед молоді, під час яких охоплено понад 100 осіб. З метою забезпечення вторинної зайнятості молоді ведеться постійна робота зі створення молодіжних трудових загонів.

Оздоровлення дітей Харківської області забезпечується в рамках реалізації комплексної Програми розвитку гуманітарної сфери, затвердженої рішенням XXXVIII сесії обласної ради V скликання від 03.02.2009 № 1103-V.

З метою досягнення організаційного рівня підготовки, перебігу та підбиття підсумків літньої оздоровчої кампанії діє розпорядження голови облдержадміністрації від 21.04.2010 № 205 «Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей в 2010-2015 роках».

Станом на 03.04.2015 оздоровленням та відпочинком за рахунок державного бюджету (І-ІІІ зміни до ДП «УДЦ «Молода Гвардія») охоплено 114 дітей із числа соціально незахищених категорій, з них: дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, – 66; дітей-інвалідів – 7; дітей, які перебувають на диспансерному обліку, – 21; дітей із малозабезпечених сімей – 6; обдарованих дітей – 14.

Триває робота з територіальними структурами регіону щодо планування показників оздоровчої літньої кампанії та роботи дитячих оздоровчих таборів влітку 2015 року.

Станом на 01.04.2015 на території Харківської області функціонують 321 заклад фізичної культури та спорту: 91 ДЮСШ, СДЮШОР, 2 ШВСМ, 3 спеціалізовані навчальні заклади спортивного профілю, Харківська державна академія фізичної культури, 190 спортивних клубів, Український східний центр олімпійської підготовки із зимових видів спорту, 32 центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», Харківський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт».

У цих закладах заняттями у спортивних групах охоплено близько 50 тисяч осіб або 16,7 % до контингенту дітей 6-18 років. Це найвищий показник серед регіонів України.

Підготовка провідних спортсменів області відбувається на восьми спортивних базах олімпійської і паралімпійської підготовки, затверджених постановою Кабінету Міністрів України. Усі бази утримуються в належному стані, працюють відповідно до планів міжнародних та Всеукраїнських змагань, здійснюють навчально-тренувальний процес з підготовки спортсменів на належному рівні.

Департаментом масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації забезпечено взаємодію з громадськими організаціями та політичними партіями регіону, здійснювалася робота щодо методичної та практичної допомоги районним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування з питань взаємодії з громадськими організаціями і політичними партіями, продовжено співпрацю з обласним об’єднанням профспілок. Надана практична допомога у проведенні їх статутної діяльності, проведенні засідань, «круглих столів» різноманітної тематики.

Налагоджено систему оперативного інформування керівництва обласної державної адміністрації про найважливіші події, що відбуваються в усіх районах області та м. Харкові, а також містах обласного значення.
Здійснювалося висвітлення діяльності голови обласної державної адміністрації. Організовано та проведено 35 брифінгів.

Організовано інтерв’ю голови обласної державної адміністрації Інтернет-порталу «Городской дозор», інтерв’ю журналу «Губерния», участь в програмі «Країна Сходу» на «Эспресо-ТV», інтерв'ю «5 каналу» в рамках телемарафону «Україна понад усе».

У звітному періоді організовано за участю керівництва обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації 13 прес-конференцій, 27 прес-турів. Організовано участь керівництва центральних органів виконавчої влади, обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації у програмі «Тема дня», «Харків-online» в ефірі на ХОДТРК, на телеканалі «Simon» – у програмі «Вечер трудного дня», «Насправді», «Жіноча політика», на телеканалі «АТН» – у програмі «Віддзеркалення».

Протягом І кварталу 2015 року керівництво Департаменту масових комунікацій обласної державної адміністрації брало участь у засіданнях Ініціативної групи щодо проведення установчих зборів Громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації та у засіданні Громадської ради. Була організована традиційна зустріч голови обласної державної адміністрації з представниками ЗМІ в форматі «Кава з губернатором». Організовано зустріч голови обласної державної адміністрації з представниками ініціативної групи чорнобильських організацій Харківщини, з головами ветеранських організацій Харківщини.

Громадські організації та політичні партії були залучені до відзначення в області та м. Харкові всіх державних свят, ювілейних і пам'ятних дат.

Протягом І кварталу 2015 року відділ у справах релігій Харківської обласної державної адміністрації відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» забезпечував реалізацію державної політики щодо релігії та церкви, сприяв реєстрації статутів релігійних громад, змін, доповнень, реєстрації нових редакцій статутів релігійних громад тощо.

Належна увага приділялася питанням готовності обласних служб цивільної оборони до виконання заходів щодо реагування на надзвичайні ситуації.

Департаментом цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації розроблено проект розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про заходи щодо запобігання виникненню лісових пожеж у пожежонебезпечний період 2015 року».

Відповідно до плану проводилися засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Згідно з графіком перевірок у I кварталі 2015 року було проведено три перевірки автоматизованої системи оповіщення «Сигнал-ВО».

19 лютого 2015 року підготовлено та проведено спеціальне тренування з евакоорганами Зміївського району за темою: «Дії евакуаційних органів області та Зміївського району при проведенні евакуації населення в умовах пропуску льодоходу та загрози виникнення НС, яка пов’язана з можливим паводком та проривом греблі Печенізького водосховища».

Протягом кварталу здійснювався моніторинг стану накопичення, зберігання та використання регіонального матеріального резерву, місцевих та об'єктових матеріальних резервів.

Станом на 01.04.2015 у регіональному матеріальному резерві накопичено матеріальних цінностей на 1384,264 тис. грн., що складає 47,8 % від необхідної потреби.

В місцевих матеріальних резервах накопичено матеріальних цінностей на загальну суму 1735,82 тис. грн., що складає 22,2 % від необхідної потреби.

Департаментом екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації протягом січня-лютого 2015 року проведено роботу з підготовки інформації щодо виконання у 2014 році заходів Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 роки по Харківській області, яка направлена до Міністерства екології та природних ресурсів України.

Поверхневі водойми області знаходяться під інтенсивним антропогенним навантаженням. В річки і струмки скидаються недостатньо очищені води, які містять мінеральні форми азоту, фосфору, нафтопродуктів та інші хімічні сполуки, які негативно впливають на гідрохімічний склад води у водних об'єктах. Клас якості води водних об'єктів коливається від 3-го «помірно-забруднена» до 6-го «дуже брудна».

Протягом січня-лютого 2015 року Харківським регіональним центром з гідрометеорології проводився відбір проб води у створі р. Сіверський Донець в межах с. Огірцеве (вхідний створ). Не відповідали показники нормам граничнодопустимої концентрації по азоту амонійному, сульфатам, фенолу та хрому шестивалентному – у січні; азоту амонійному, сульфатам – у лютому.

Питання «Стан водних ресурсів в Харківській області у 2014 році» та «Результати моніторингу стану водних об`єктів на території Харківської області за 2014 рік» розглянуто на засіданні обласної координаційної ради екологічних проблем 25 лютого 2015 року.

З метою завершення робіт з реконструкції очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району Харківської області розподілом коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища і напрями їх виконання у 2015 році, затвердженого рішенням обласної ради від 05.03.2015 № 1161-VI, передбачено фінансування зазначеного заходу в розмірі 5,0 млн. грн.

Природно-заповідний фонд області налічує 242 об'єкти (в т.ч. 13 – загальнодержавного значення, 229 – місцевого значення) загальною площею 74,151 тис. га, що становить 2,36 % від загальної площі області. Найбільший показник заповідності має Печенізький район, загальна площа об’єктів – 10,98 тис. га, що складає 23,50 % від загальної площі району.

Проведено аналіз стану отримання підприємствами, установами та організаціями області дозвільно-погоджувальної документації у сфері поводження з відходами.
Відповідно до вимог ст. 13 Закону України «Про екологічну експертизу» проводиться державна екологічна експертиза матеріалів оцінки впливу на навколишнє середовище.

Проведення державної екологічної експертизи і прийняття рішень щодо подальшої реалізації об’єкта державної екологічної експертизи здійснюються з урахуванням громадської думки.

25 лютого 2015 року в приміщенні НДУ «УкрНДІЕП» було проведено чергове засідання обласної координаційної ради з екологічних проблем.

Проводилась робота з вирішення питання щодо поліпшення екологічного стану Краснопавлівського водосховища і р. Сіверський Донець за рахунок подачі води по системі каналу Дніпро-Донбас та проведення водообміну у Краснопавлівському водосховищі в 2015 році.

Обласною державною адміністрацією проводиться робота щодо забезпечення законності, прав, свобод та інтересів громадян.

Протягом звітного періоду Департаментом оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації було підготовлено та проведено 26 засідань оперативного Штабу для вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення безпеки громадян і захисту об’єктів інфраструктури.

Здійснювались заходи щодо організації виконання Указу Президента України від 14.01.2015 № 15/2015 «Про часткову мобілізацію». Зокрема, за участю обласної державної адміністрації, голів районних державних адміністрацій, представників обласного військового комісаріату, представників правоохоронних органів систематично проводились наради з питань підготовки та проведення заходів четвертої черги часткової мобілізації людських і транспортних ресурсів на території Харківської області. З даного питання надано практичну та методичну допомогу Зачепилівській, Красноградській, Дергачівській, Золочівській, Харківській, Вовчанській райдержадміністраціям.

На виконання Указу Президента України від 17 лютого 2015 року № 88/2015 «Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2015 році» розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 05 березня 2015 року № 94 «Про призов громадян на строкову військову службу у 2015 році» була створена обласна призовна комісія.

На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 11 травня 2000 року № 434 «Про організацію виконання Указу Президента України від 03 квітня 2000 року № 554 «Про вдосконалення організації шефства над Прикордонними військами України» протягом І кварталу 2015 року проводилась робота з шефства над підрозділами Державної прикордонної служби України.

Підприємствами, організаціями та приватними підприємцями м. Харкова та області підрозділам Харківського прикордонного загону Державної прикордонної служби України (військова частина 9951) було надано допомогу у вигляді військової амуніції, продовольства, запасних частин для автомобільної техніки тощо на загальну суму 1 908,349 тис. грн.

Протягом І кварталу 2015 року аналізувався хід виконання заходів, передбачених комплексною Програмою профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 лютого 2011 року № 82-VI (із змінами), а також регіональною Програмою запобігання і протидії корупції в Харківській області на 2013-2015 роки, затвердженої рішенням ХХІ сесії обласної ради VІ скликання від 25 квітня 2013 року № 686-VI, та надавалась відповідна інформація до обласної ради.

Протягом І кварталу 2015 року надавалась методична допомога працівникам з питань мобілізаційної роботи районних державних адміністрацій та виконавчих органів міських рад міст обласного значення.

За звітний період управлінням забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної державної адміністрації здійснювались заходи щодо забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», Указу Президента України від 05.05.2011 № 547/2011 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації», постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 583 «Питання виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Секретаріаті Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органах виконавчої влади», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 12.05.2011 № 246 «Про організацію виконання Указу Президента України від 05.05.2011 № 547/2011».

Забезпечено оприлюднення інформації, зазначеної у статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Своєчасно та оперативно розміщувалися на веб-сайті обласної державної адміністрації проекти розпоряджень, що підлягають обговоренню, та проекти рішень обласної ради, що вносяться на розгляд головою обласної державної адміністрації.

Протягом І кварталу поточного року забезпечено своєчасне оприлюднення проектів рішень, що підлягають обговоренню, актів нормативно-правового характеру. На офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації оприлюднено: 121 розпорядження голови обласної державної адміністрації з основної діяльності; 163 розпорядження голови обласної державної адміністрації організаційно-кадрового характеру; 3 розпорядження голови обласної державної адміністрації з адміністративно-господарської діяльності; 3 проекти нормативних актів; 513 документів, що містять публічну інформацію.

На виконання вимог Закону України «Про очищення влади» у І кварталі на офіційному веб-сайті облдержадміністрації оприлюднено інформацію щодо перевірки 52 осіб.

На початку І кварталу було проведено тестування нових офіційних веб-сайтів 7 районних державних адміністрацій (Борівської, Близнюківської, Валківської, Великобурлуцької, Краснокутської, Лозівської та Нововодолазької). Керівникам апаратів зазначених адміністрацій були направлені листи з рекомендаціями щодо наповнення нових веб-сайтів інформацією відповідно до вимог Закону. На даний час усі нові сайти працездатні, продовжується робота щодо їх наповнення.

Протягом I кварталу 2015 року надійшло 1764 запити на інформацію, з яких: 1304 – задоволено, на 316 – надіслано відмову, 100 – направлено за належністю, на 37 – надіслано рахунки для оплати за копіювання або друк документів. Всі запити було своєчасно розглянуто та опрацьовано у терміни, передбачені чинним законодавством.

У І кварталі 2015 року Юридичним департаментом Харківської обласної державної адміністрації опрацьовано такі проекти документів:
проект Закону України «Про адміністративну процедуру», що надійшов із Секретаріату Кабінету Міністрів України;
проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про передачу нерухомого майна у м. Харкові до сфери управління Міністерства освіти і науки».

За результатами опрацювання вказаних вище актів підготовлені відповідні зауваження.

Також, було опрацьовано проект Закону України «Про внесення змін до Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки», що надійшов із Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Протягом звітного періоду за дорученням керівництва обласної державної адміністрації Юридичним департаментом Харківської обласної державної адміністрації здійснено правову експертизу 66 проектів розпоряджень голови обласної державної адміністрації у сфері земельних відносин.

За результатами якої підготовлені зауваження про виявлену невідповідність чинному законодавству України 63 проектів розпоряджень голови обласної державної адміністрації.

За підсумками проведення перевірок дотримання вимог законодавства з майнових та земельних питань районними державними адміністраціями Юридичним департаментом Харківської обласної державної адміністрації у І кварталі 2015 року підготовлено проекти розпоряджень голови обласної державної адміністрації:
«Про скасування розпоряджень голови Харківської районної державної адміністрації»;
«Про скасування розпорядження голови Балаклійської районної державної адміністрації від 22 грудня 2014 року № 500»;
«Про скасування розпорядження голови Красноградської районної державної адміністрації від 08 серпня 2012 року № 387».
«Про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки»;
«Про забезпечення державного контролю в галузі використання та охорони земель на території області».

Протягом І кварталу 2015 року Юридичним департаментом Харківської обласної державної адміністрації здійснено антидискримінаційної експертизу проекту наказу Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу від 10 березня 2009 року № 113».

З метою організації та забезпечення в установленому порядку представництва інтересів обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів та їх посадових осіб у судах, представлено інтереси обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів та їх посадових осіб у судах у 91 справі.

Протягом звітного періоду Юридичним департаментом Харківської обласної державної адміністрації проведено 3 семінари з працівниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

Апарат обласної державної адміністрації постійно працював над удосконаленням стилю, форм і методів роботи щодо забезпечення основної діяльності обласної державної адміністрації.

В процесі поточної діяльності здійснювалася взаємодія з відповідними підрозділами Адміністрації Президента України та Секретаріату Кабінету Міністрів України, виконувалися їх доручення. Щодня узагальнювалася та надавалася інформація про основні заходи на наступний день.

Обласною державною адміністрацією вживаються додаткові заходи щодо покращення контролю за реалізацією прийнятих планів.

 

Заступник голови – керівник апарату
обласної державної адміністраці                                                            В.Ю. Аббакумов