Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Капітальні інвестиції в Харківській області за січень-грудень 2013 року

За січень–грудень 2013р. підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 8435,0 млн.грн. капітальних інвестицій, що у порівняних цінах складало 59,6% до січня–грудня 2012р.
Найвагомішу частку капітальних інвестицій (95,5% загального обсягу) освоєно в матеріальні активи, з яких у машини, обладнання та інвентар і транспортні засоби – 48,9%, у будівлі та споруди – 46,5%.
У нематеріальні активи вкладено 4,5% загального обсягу капітальних інвестицій, з яких 74,3% становили витрати на права на комерційні позначення, об’єкти промислової власності, авторські та суміжні права, патенти, ліцензії, концесії тощо, 24,0% – на програмне забезпечення та бази даних.
У капітальний ремонт активів спрямовано 6,0% загального обсягу капітальних інвестицій.
Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 59,2% загального обсягу капітальних інвестицій. Частка кредитів банків та інших позик становила 14,3%, коштів державного та місцевих бюджетів – 9,6%. Частка коштів населення на будівництво власного житла становила 9,2%.
Найбільшу частку капітальних інвестицій (32,4%) освоєно підприємствами промислових видів діяльності, обсяги яких порівняно з січнем–груднем 2012р. зменшились на 0,4%. Водночас, обсяги капітальних інвестицій підприємств переробної промисловості та підприємств із водопостачання; каналізації, поводження з відходами обсяги яких зросли на 2,3% та 9,1%, відповідно, до січня–грудня 2012р. Разом з тим зменшили обсяги освоєння капітальних інвестицій підприємства добувної промисловості та розробки кар’єрів на 43,4% та підприємств із постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря на 11,1%.
Збільшення обсягів освоєння капітальних інвестицій підприємствами переробної промисловості, порівняно з січнем–груднем попереднього року, обумовила діяльність підприємств, основним видом діяльності яких є текстильне виробництво; виробництво одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів (у 2,4 раза), виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів (у 2,1 раза), виробництво електричного устаткування (на 70,0%), виробництво основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (на 46,0%), виробництво виробів з деревини, паперу та поліграфічна діяльність (на 42,5%), виробництво хімічних речовин і хімічної продукції (на 24,3%), виробництво меблів, іншої продукції, ремонт і монтаж машин та устаткування (на 19,7%), тощо. Разом з тим зменшили обсяги освоєння капітальних інвестицій порівняно з січнем–груднем попереднього року підприємства, основним видом діяльності яких є виробництво коксу та продуктів нафтоперероблення (на 66,2%), виробництво гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (на 54,7%), виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (на 23,2%), виробництво комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (на 22,8%), виробництво машин та устаткування не віднесених до інших угрупувань (на 12,3%), металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів, крім машин та устаткування (на 11,1%).
За 12 місяців 2013р. обсяги капітальних інвестицій, освоєні закладами з охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, порівняно з відповідним періодом попереднього року, збільшились у 2,5 раза, підприємствами фінансової та страхової діяльності – на 58,4%, установами професійної, наукової та технічної діяльності – на 12,1%.
Скоротили обсяги освоєння капітальних інвестицій підприємства, що здійснюють діяльність у сфері надання інших видів послуг – на 95,2%, транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності – на 84,6%, у сфері операцій з нерухомим майном – на 44,6%, заклади інформації та телекомунікацій – на 43,4%, державного управління й оборони; обов’язкового соціального страхування – на 38,2 %, заклади мистецтва, спорту, розваги та відпочинку – на 24,6%, підприємства, що здійснюють оптову та роздрібна торгівлю; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів на 24,5% тощо.
Капітальні інвестиції у житлове будівництво складали 1465,3 млн.грн. (17,4% до загального обсягу).

Заступник начальника Головного управління статистики у Харківській області І.Г.Наумов