Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заробітна плата працівників області у 2013 році

Заробітна плата – нарахування працівникам у грошовій і натуральній формі за відпрацьований час або виконану роботу, тарифні ставку (посадові оклади), премії, доплати, надбавки, а також інші види оплати за невідпрацьований час. Вона включає відрахування із заробітної плати працівників: податок з доходів фізичних осіб, єдиний соціальний внесок.
Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій*  області, нарахована у 2013р. становила 2975 грн., що на 2,4 % перевищує рівень мінімальної заробітної плати (1218 грн.). Заробітки працівників області були на 8,9%, або на 290 грн. менше, ніж середній показник по країні.
Нарахування за одну оплачену годину у 2013 році дорівнювали 19,27 грн., що на 7,9 % більше, ніж у 2012 році, зростання заробітної плати відбулось майже серед усіх видів економічної діяльності, крім професійної, наукової та технічної діяльності та у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування, де заробітна плата зменшилась на 2,3%-5,5%.
Найсуттєвіше збільшилась заробітна плата у працівників, які зайняті діяльністю у сфері творчості, мистецтва та розваг (на 25,6%), а серед промислових видів діяльності – у виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (на 23,6 %).
Найвищою була оплата праці у працівників, зайнятих фінансовою та страховою діяльністю (5992 грн.), у добувній промисловості та розробленні кар’єрів (4876 грн.) це, відповідно, у 2 та 1,6 раза більше середньої заробітної плати по області.
Найменш оплачуваними у області залишаються працівники, зайняті текстильним виробництвом, виробництвом одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів; діяльністю у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування; поштовою та кур’єрською діяльністю; тимчасовим розміщуванням і організацією харчування – рівень заробітної плати цих працівників не перевищував 67% від середньообласного показника.
Вищезазначена нерівномірність у розмірах заробітної плати була причиною виникнення значної диференціації серед районів області. Так найбільш оплачуваними були працівники Балаклійського, Зміївського, Красноградського, Первомайського районів, їхня заробітна плата на 16,9% - 24,1% перевищувала середній рівень по області.
Найнижчий рівень заробітної плати, який не перевищував 74% від середнього по області, спостерігався у Барвінківському, Близнюківському, Золочівському, Краснокутському, Печенізькому та Сахновщинському районах області.
Заробітки одного штатного працівника м.Харкова у 2013 році становили 3096 грн., що на 4,1% більше середнього рівня по області.
Зростання заробітної плати за рік спостерігалось серед усіх районів області, крім Барвінківського та Красноградського, де вона зменшилась на 0,2% та 0,3%.

* Дані наведено по підприємствах, установах, організаціях та їхніх відокремлених підрозділах із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб.

Заступник начальника   І.Г.Наумов