Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Капітальні інвестиції в Харківській області за січень-вересень 2013 року

За січень–вересень 2013р. підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 5413,5 млн.грн. капітальних інвестицій, що у порівняних цінах складало 52,8% до січня–вересня 2012р.
Найвагомішу частку капітальних інвестицій (93,9% загального обсягу) освоєно в матеріальні активи, з яких у машини, обладнання та інвентар і транспортні засоби – 52,6%, у будівлі та споруди – 42,4%.
У нематеріальні активи вкладено 6,1% загального обсягу капітальних інвестицій, з яких 80,7% становили витрати на права на комерційні позначення, об’єкти промислової власності, авторські та суміжні права, патенти, ліцензії, концесії тощо, 17,9% – на програмне забезпечення та бази даних.
У капітальний ремонт активів спрямовано 5,7% загального обсягу капітальних інвестицій.
Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 62,6% загального обсягу капітальних інвестицій. Частка залучених та запозичених коштів, зокрема кредитів банків і коштів іноземних інвесторів, становила 12,9%, коштів державного та місцевих бюджетів – 8,3%. Частка коштів населення на будівництво власного житла становила 10,2%.
Найбільшу частку капітальних інвестицій (32,8%) освоєно підприємствами промислових видів діяльності, обсяги яких порівняно з січнем–вереснем 2012р. зросли на 1,5%. На збільшення вплинула діяльність підприємств добувної та переробної промисловостей, обсяги яких зросли на 49% та 6,8%, відповідно, до січня–вересня 2012р. Разом з тим зменшили обсяги освоєння капітальних інвестицій підприємства із постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря на 24,6% та підприємства із водопостачання; каналізації, поводження з відходами на 35,3%.
Збільшення обсягів освоєння капітальних інвестицій підприємствами переробної промисловості, порівняно з січнем–вереснем попереднього року, обумовила діяльність підприємств, основним видом діяльності яких є виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів (у 3,8 раза), текстильне виробництво; виробництво одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів (у 2,3 раза), виробництво електричного устаткування (на 84,0%), виробництво хімічних речовин і хімічної продукції (на 63,3%), виробництво виробів з деревини, паперу та поліграфічна діяльність (на 38,8%) тощо. Разом з тим зменшили обсяги освоєння капітальних інвестицій порівняно з січнем–вереснем попереднього року підприємства, основним видом діяльності яких є виробництво коксу та продуктів нафтоперероблення (на 85,4%), виробництво гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (на 59,4%), виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (на 35,2%), виробництво комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (на 31,7%), виробництво меблів, іншої продукції, ремонту і монтажу машин та устаткування (на 0,2%).
За 9 місяців 2013р. обсяги капітальних інвестицій, освоєні закладами з охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, порівняно з відповідним періодом попереднього року, збільшились у 3,4 раза, підприємствами, які займаються науковими дослідженнями та розробками у 3,1 раза, установами професійної, наукової та технічної діяльності – на 34,2%, підприємствами фінансової та страхової діяльності – на 25,6%.
Скоротили обсяги освоєння капітальних інвестицій підприємства, що здійснюють діяльність у сфері надання інших видів послуг – на 96,5%, транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності – на 89,5%, адміністративного та допоміжного обслуговування – на 57,5%, заклади інформації та телекомунікацій – на 51,5%, державного управління й оборони; обов’язкового соціального страхування – 39,4%, заклади мистецтва, спорту, розваги та відпочинку – на 34,6% тощо.
Капітальні інвестиції у житлове будівництво складали 863,7 млн.грн. (16,0% до загального обсягу).


Заступник начальника Головного управління статистики у Харківській області М.О.Тур