Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про виробництво будівельних матеріалів у Харківській області

Харківська область має досить розвинутий сектор будіндустрії, спроможний задовольнити потреби у будматеріалах як власних, так і позарегіональних споживачів. Харківщина посідає чільне місце з виробництва будівельних матеріалів серед регіонів України. У 2012р. її частка в загальнодержавному випуску блоків та цегли з цементу, штучного каменю чи бетону для будівництва, цементу, виробів з асфальту або аналогічного матеріалу в рулонах становить 10–20%, у видобутку пісків природних – 11%. Крім того, помітним є внесок області у виробництво елементів конструкцій збірних для будівництва з цементу, бетону чи штучного каменю – 6,5% від загального випуску цієї продукції в країні.
У поточному році у виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції зафіксовано скорочення індексу промислового виробництва з 102,2% (у січні) до 92,6% (у січні–вересні). Серед виробництв, що за класифікацією входять до складу цього угруповання, найбільше скорочення обсягів випуску продукції проти дев’яти місяців 2012р. відбулося у виробництві вогнетривких виробів – на 20%. У виробництві цементу, вапна та гіпсових сумішей та виробництві виробів з бетону, гіпсу та цементу, які є найкрупнішими складовими галузі, продукції виготовлено менше на 3%.
За дев’ять місяців п.р. підприємствами було реалізовано продукції виробництва іншої неметалевої мінеральної продукції на 2,6 млрд.грн., або 5,7% загального обсягу реалізації промислової продукції. За межі України за цей період реалізовано 16,7% продукції галузі, що до загальнообласного показника складає 6,1%.
Значною мірою ритмічна робота підприємств залежить від наявного пакету замовлень на виготовлення продукції. За період з початку року підприємства, які займаються виробництвом іншої неметалевої мінеральної продукції, отримали замовлень на виробництво продукції, виконання робіт, послуг на суму 2,4 млрд.грн., що становить 12% до загальнообласного показника. З них частка іноземних замовлень складає 18,5%.
У добуванні каменю, піску та глини обсяги виробництва за січень–вересень 2013р. не перевищували показник попереднього року жодного звітного періоду (мінімальний індекс промислової продукції зафіксовано у січні–березні – 61,8%, максимальний – у січні–серпні – 93,3%). В цілому за дев’ять місяців п.р. обсяг виробництва у добуванні каменю, піску та глини скоротився на 7,7%.
За січень–червень 2013р. фінансовий результат до оподаткування по підприємствах, що виробляють іншу неметалеву мінеральну продукцію, залишається від’ємним і складає 45,5 млн.грн. збитку. Прибутково в цьому періоді працювало 40% підприємств. Рентабельність операційної діяльності за цей період складає 2,7%.

 

 

 

 

Начальник Головного управління статистики у Харківській області     О.Г.Мамонтова